İzmit Belediyesi’nden 20 aileye 100 küçükbaş! “İzmitli çocuklar kuzu görmeden büyüyor”
İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde kırsal bölgelerde çiftçileri desteklemek amacıyla hayata geçirilen küçükbaş hayvan dağıtımı Modern Hayvan Pazarı’nda başladı. Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hayvancılığın unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek İzmitli çocukların ömründe kuzu görmeden büyüdüğünü söyledi
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğünde ve Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde kırsal bölgelerde çiftçileri desteklemek amacıyla hayata geçirilen küçükbaş hayvan dağıtımı bugün Modern Hayvan Pazarı’nda başladı. İlk etapta 20 koç, 40 koyun, 40 kuzunun çiftçilere teslim edildiği programa Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı Kocaeli Kasapçılar Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş, İzmit Belediye Başkan Yardımcıları, belediyenin birim müdürleri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katılım sağladı.
YÜZDE YÜZ HİBELİ
Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şunları kaydetti :“ Tarım arazilerimizin ekilip biçilmesi ne kadar önemli olduğunu gördük. Buna teşvik edici politikaların yerel yönetimler tarafından ne kadar önemli ve destekleyici olduğunu göstermeye çalıştık. Yüzde yüz hibeli hayvan desteğine dayanışma göstermeye gayret gösteriyoruz.
HAYVAN VARLIĞI UNUTULMAYA YÜZ TUTTU
Sanayi kenti olarak bilinen İzmit tarihsel olarak Anadolu'nun en bereketli otlaklarının bulunduğu, hayvancılık için en elverişli iklimin olduğu dolayısıyla en fazla hayvancılık faaliyetinin olduğu bir bölgeydi. Bölgemizde daha 50 sene öncesinde bile köylerimizde yüzlerce sürüsü olan yüzlerce üreticimiz varken, ne varki 2022 yılına geldiğimizde köylerimizdeki küçükbaş hayvan varlığı neredeyse yok olmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Ve maalesef ki İzmitli çocuklarımız ömründe bir kuzu bile görmeden büyüyor. Pandemiyle birlikte başlayan ve savaşlarla devam eden günümüzde gıda güvenliği farkındalığının artmasıyla birlikte, kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. İzmit'te bildiğiniz gibi üretim hamlesine tarımla başlamıştık. Kullanılmayan arazilerimizi tarım için, üretim için sürmeye başladık. Tonlarca ürün aldık ve aldığımız her ürünü halkımızla paylaştık. Şimdi de üretim hamlemize hayvancılıkla devam ediyoruz.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DAĞITIMI ETAP ETAP DEVAM EDECEK
İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'müz tarafından hayata geçirilen ‘Kırsal Mahallelerde Küçük Baş Hayvancılığı Geliştirme ve Destekleme Projesi’ kapsamında, gerekli şartları sağlayan çiftçilerimize noter huzurunda yapılan çekilişle ilk etabın birinci ayağına 20 ailemize 1'er koç 2'şer koyun ve 2'şer kuzu olarak toplamda 100 adet küçükbaş hayvan dağıtımına bugün itibariyle başlıyoruz. Etap etap devam edecek olan projemizde, gerekli şartları sağlayan kırsalda yaşayan ailelerimize küçükbaş hayvan dağıtımına devam edeceğiz. Şimdiden kentimize bereketli olsun.”
İZMİR’DE 10 YILDIR UYGULANAN PROJE
Başkan Hürriyet’in ardından sözü alan Kozak Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş şunları kaydetti:”İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıldır uygulanan ve başarıya ulaşan bir proje. Çiftçilerimize bu projede küçükbaş hayvanlarımızın hayırlı olmasını diliyorum”
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN YOK OLMASI BAYAĞI GERİLEDİ
Kocataş ardından konuşan İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan şunları söyledi:”İzmit Belediyemizin tarımsal bir projesi küçük baş hayvancıların yok olması bayağı gerilere gitti. Bu projeyi gündeme getirdiği için başkanımıza teşekkür ediyorum. Üreticilerimize hayırlı olsun.”
DIŞA BAĞIMLI OLMAMALIYIZ
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı şunları kaydetti:” Pandemi süreci gıda arzının ne kadar önemli olduğunu dışa bağımlı olmamamız gerektiğini gösterdi. Üretmezsek kazanamayacağız. Bu üretimi yetiştiricilerimle beraber başararak bu zor günleri aşacağız.”