Vatandaş şokta! Gebze’den İzmir’e gitmek, 10 bin 600 liraya mal oldu!
Özel teşebbüse ait Gebze-İzmir otoyolunu kullanan vatandaş, HGS’sinde yeterli bakiye bulunmadığından dolayı çekilemeyen yol ücretinin aylar sonra 10 bin 600 lira olarak gelmesiyle şok oldu!
Yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ücretli otoyol ve köprülerden zaman zaman şikayetler geliyor. HGS’de yeterli bakiye olmayan vatandaşlar, sık sık icra takibi şokuyla ve yüksek cezalarla karşılaşıyor. HGS’sinde yeterli bakiye olmadan devlete ait düşük maliyetli otoyollardan geçiş yapanlardan, sonradan HGS’ye para yüklenmesi durumunda ya da e-devlet üzerinden ödeme yapılması durumunda ek bir ücret yansıtılmazken ve de bu geçiş ihlaliyle ilgili gerekli bilgilendirme yapılırken özel teşebbüsün işlettiği yol ve köprülerde, geçiş ihlalleri çok ağır sonuçlar doğuruyor. Vatandaşlara, bu konuda bir bilgilendirme mesajı atılmazken geçiş ihlalleri genellikle icra takibine düşüyor ve ödenmesi gereken ücret katbekat artıyor.
İcra takibi başlatılmış
Benzer bir durum son olarak Hasan isimli vatandaşın başına gelmiş. 12 Ağustos’ta ücretli Gebze-İzmir otoyolunu kullanan vatandaş, bu geçişte bakiyesinin yetersiz gelmesinden dolayı para çekimi olmadığını, sonrasında defalarca bakiye yüklemesine ve yeterli bakiye bulunmasına rağmen çekimin yine yapılmadığını ve kendisine bir SMS dahi atmadan, ihlalden haberi olmadan Kocaeli İcra Dairesi üzerinden icra takibi başlatıldığını öğrenmiş. 25 Kasım’da gelen icra dosyasında ödemesi gereken miktarı 10 bin 600 lira olarak aktaran vatandaş, müşteri hizmetlerini aradığını ve kendisine, ““Biz özel sektörüz, uyarmak, arayıp bilgi vermek, borcunuz var demek gibi bir zorunluluğumuz yok, direkt icra takibi başlatmaya hakkımız var” şeklinde bir cevap verildiğini belirterek duruma isyan etti ve yetkililerden bu yanlıştan dönülmesini istedi.
Vatandaşın Şikayet Var adlı sitede, “Gebze İzmir Otoyolu Şikayeti” başlığı ile yayımlanan şikayet yazısı şöyle:
“12 Ağustos’ta Gebze–İzmir otoyolunu kullandım, geçiş sırasında sistem “bakiye yetersiz” görünmüş ve çekim olmamış. Daha sonra hesabıma defalarca bakiye yüklememe ve yeterli bakiye bulunmasına rağmen bu geçişe ait tutar yine de çekilmemiş. Hiçbir SMS, arama veya bilgilendirme yapılmadan doğrudan Kocaeli İcra Dairesi üzerinden icra takibi başlatılmış ve 25 Kasım tarihinde 1 adet ihlal geçişim için dosya numarası 362025250812070*** üzerinden toplam 10.600 TL tahsilat yapıldı. İlgili geçişe ait plakamı ve ödeme dekontunu da ayrıca ekledim.
Durumu sormak ve neden bilgilendirme yapılmadığını öğrenmek için müşteri hizmetlerini aradığımda, “Biz özel sektörüz, uyarmak, arayıp bilgi vermek, borcunuz var demek gibi bir zorunluluğumuz yok, direkt icra takibi başlatmaya hakkımız var” şeklinde son derece küstah ve umursamaz bir cevap verildi. Bir insanın bir kere yaptığı ihlal nedeniyle, hiçbir uyarı yapılmadan bu kadar yüksek bir tutarla icraya verilmesi ve bu paranın tahsil edilmesini hem hukuken hem vicdanen kabul edilebilir bulmuyorum.
Tek bir geçiş ihlali nedeniyle benden tahsil edilen 10.600 TL’nin iadesini, ayrıca bu tür durumlarda vatandaşların uyarılmasına yönelik bir sistem kurulmasını ve müşteri temsilcilerinin “uyarmak zorunda değiliz” gibi saygısız ifadeler kullanmaması için gerekli iç denetim ve yaptırımların uygulanmasını talep ediyorum. Bu haksız uygulamanın düzeltilmesini ve benim gibi başka mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli adımların atılmasını istiyorum.”