Okullarda çocuklar için bir öğün ücretsiz yemek istediler

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, İzmit Yürüyüş Yolu üzerinde bir açıklama yaptı ve haklı taleplerini dile getirerek okullarda öğrenciler için bir öğün ücretsiz yemek istedi

EMEP

Son yıllarda Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği çabalarıyla okullarda bir öğün ücretsiz yemek gündeme alınmış birçok yerde uygulama belediye destekleriyle de olsa başlamıştı. Okul öncesi eğitimde bir öğün ücretsiz yemeğin kaldırılmasına karşı açılan dava da reddedildi. Bunun üzerine Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla bugün İzmit Yürüyüş Yolu Belediye İşhanı önünde açıklama yapıldı.

“Sağlıklı yemek her çocuğun hakkı”

Dernek Başkanı Selda Arslan’ın okuduğu açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı' diyerek çağrısını yaptığımız; ülkenin dört bir yanındaki kadınların, velilerin ve eğitimcilerin sahip çıktığı kampanyamız sayesinde, 2022-2023 eğitim yılının ikinci yarısında okul öncesinde ücretsiz bir öğün uygulaması hayata geçirildi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat depremlerini bahane ederek önce uygulamayı sadece deprem bölgesiyle sınırladı. Ardından 2024-2025 eğitim öğretim yılında deprem bölgesinde de bu uygulamayı tamamen kaldırdı. MEB yeni eğitim öğretim yılında okul öncesinde bir öğün ücretsiz yemeği kesti. Bakanlığın bahanesi hazırdı; tasarruf tedbirleri ve kaynak yetersizliği.

“Vazgeçmiyoruz”

Milli Eğitim Bakanlığı ve savcılık, davanın reddini isterken 'kaynakların kısıtlı olduğu' ve 'okul öncesi eğitimin zorunlu olmadığı' gibi gerekçelerin arkasına sığınıyor. Hatta MEB, utanmadan 'sosyoekonomik düzeyi yüksek ailelerin yemek istemediğini' iddia edebiliyor. Ancak gerçekler, bakanlığın masa başında uydurduğu bahanelere sığmıyor. Tüm velileri, emekçileri, kadınları ve vicdan sahibi herkesi; çocuklarımızın parasız, bilimsel eğitim ve sağlıklı beslenme hakkını savunmak için mücadele etmeye çağırıyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek haktır. Vazgeçmiyoruz.“

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber