Öcalan için İmralı’da 3+1 konut projesi
Öcalan’ın ‘umut hakkı’ kapsamında tahliye ihtimali gündemde, ancak güvenlik gerekçesiyle İmralı’dan ayrılmak istemediği öne sürüldü. Çözüm önerileri arasında, ormanlık bir alana ya da cezaevi yerleşkesi içine 3+1 konut tipi bir yapı inşa edilmesi seçeneği de değerlendiriliyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki açıklamasının ardından İmralı süreciyle ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. İmralı Heyeti'nin yaptığı ziyaretin ardından PKK'ya 'kendini fesih' propagandası yapan PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili ilk olarak 'umut hakkı' konuşulmaya başlandı. 'Umut hakkı' düzenlemesi hayata geçirilirse Apo'nun İmralı Adası'ndaki 26 yıllık tutukluluğunun ne olacağı da tartışma konusu oldu.
Konut inşaatı üretimi için bir fizibilite çalışması
İddiaya göre, 76 yaşındaki Öcalan'ın 'güvenlik koşulları' ve 'bazı özgürlükleri' nedeniyle İmralı'dan çıkmak istemediği öne sürüldü. Apo'nun 'umut tazminatı' büyük ceza, sonra adaya inşa edilecek 3+1 bir evde ömür dayanmak istediği, evde internet başta olmak üzere her türlü iletişim araçları ile kendisine ait bir çalışma odası ve ücret talebinin bulunduğu iddia edildi. Bu talebe sıcak bakanlık yönetimi, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile Ceza İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla İmralı'da konut inşaatı üretimi için bir fizibilite çalışması yürütüldüğü de öne sürüldü.
“Terörsüz Türkiye”
Apo'ya İmralı'da müstakil konut projesinin Güneydoğu'daki örneği ise bambaşka. Bölgedeki değişikliği, Apo'nun eve ayrılması değil, “Terörsüz Türkiye” sloganıyla başlayan sürecin işlenmesini istiyor. Terörün ağır bedelini ödeyen Güneydoğulular, sürecin, 2013'teki gibi yarıdaki kesintiden endişe duyuyor.