Milletvekili Bayhan TÜPRAŞ’ta lanet okudu!

TÜPRAŞ’ta toplu iş sözleşmesinin yankıları sürüyor. Anlaşmayı kabul etmeyen işçiler, İzmit Rafinerisi önünde eylemlerine devam ederken EMEP Milletvekili İskender Bayhan, verilen ücret nedeniyle işverene lanet okudu

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi önünde devam eden eylemlere Emek Partisi’nden destek ziyareti yapıldı. Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan ve İl Başkanı İlhami Şahbaz ve parti yöneticileri, eylemde olan TÜPRAŞ yüzde 35’lik zamma tepki gösterdi.

“İşçinin hakkı 35 değildir”

Milletvekili Bayhan, konuşmasında şunları söyledi: “İşçiler, biraz daha insanca yaşayacak ücret istiyor. Bugün, hükümet de Koç da açlık sınırına doğru bir ücret politikası izliyor. Bunu da memleketin çıkarına bir hizmet politikası olarak pazarlıyorlar. Koç 1-2 hafta önce 2025 yılının ilk 3 ayındaki kar oranlarını açıkladı. 180 milyon civarında kar bekliyordu. Ve net kar açıkladı. İşçi ücretleri de dahil bütün maliyetler çıkarıldıktan sonraki net kar bu. Bu ne demek biliyor musunuz? 100 milyonu 500 işçi başına bölelim bugün işçi arkadaşlarımızın istediği zam oranını bununla karşılaştıralım. Koçun bir gecelik yemek parası 3000-5000 işçinin bir aylık ücretine denk gelecek hale gelecek bir yıllık bilanço var karşımızda. İşçinin hakkı 35 değildir. Lanet olsun size. Türkiye'de ücretler mutlak yoksulluk politikası ile düşürülüyor ekonomi büyüsün diye.

“Alın terini ucuza yemeye devam”

2025 bütçesinin neredeyse 5'te 3'ü faize ve vergi teşviklerine gidiyor. Yani 12.3 trilyonluk bütçenin 8 trilyona yakını faize ve vergi teşviklerine gidiyor. TÜPRAŞ işçisi bu toplu sözleşmenin başından beri eğer hakları kabul edilmezse bu fabrikalarda huzurunun daha da bozulacağını söylemişti. İşçiler, az da olsa huzur içinde çalışılmasını istiyorsa koçun ve bu iktidarın bu talepleri kabul etmeleri gerektiğini defalarca eylemleriyle söyledi. Ama onlar hep kör sağır dilsizdir ne duydular ne de dinlediler. Tüpraş işçisini sürekli daha düşük ücrete daha düşük zam oranına razı etmeye çalıştılar. İktidar 2025 yılı zam oranını yüzde 48.7 olarak açıkladı. Bırakın 2024'teki enflasyon kaybını, bırakın 2024'te yoksullaşmasını sadece 2025 yılın başında genel değerlendirme oranı diye iktidar bütün vergilere, harçlara, köprü geçişlerine yüzde 50'ye yakın zam yaptı. Yani bu ülkede gerçek enflasyonun kendileri ilan ettiler ama toplu sözleşme masasına gelince hedef enflasyon diyorlar. Yüzde 70'lerde 80'lerde zam talep eden işçiye bunu çok görmek işçinin hakkını alın terini ucuza yemeye devam edeceğiz demektir.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber