Kule Deresi’nde çirkin görüntü
Kartepe ve İzmit’ten geçen Kule Deresi’nde dere ıslahının ardından deredeki kirlilik tepki çekti
Kocaeli’de ıslah çalışmaları yapılan derelerden biri de Kule Deresi. İzmit ve Kartepe’den geçen bu derede çekilen görüntüler, kirliliğin boyutunu gözler önüne serdi. Kocaeli Çevre Platformu’ndan Beyhan Korkmaz, konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak, şunları söyledi: “Kule Deresi’nde sözde bir ıslah çalışması yürütüldüğü söyleniyor. Ancak yaşananlar bunun tam tersini düşündürüyor. Belirli saatlerde su kesiliyor, ardından dereye berrak olmayan, yoğun kokulu ve çamurumsu bir su salınıyor. Bu manzara ‘Kanal böyle mi temizlenir?’ sorusunu sorduracak kadar vahim.
Bulanık ve pis kokulu
Bu kirliliği kabul etmiyoruz! Yetkililere olduğu kadar vatandaşlara da sesleniyoruz: Bir koltuk durduk yere dereye düşmez! O çöpü o suya biz atıyoruz, biz kirletiyoruz. Sonra da ‘Neden böyle?’ diye şikâyet ediyoruz. Doğayı korumak sadece belediyenin ya da çevre müdürlüğünün görevi değil, hepimizin sorumluluğu. Artık Kule Deresi bir yılan hikâyesine döndü. Kimi zaman zift gibi siyah ve yağlı sular, kimi zaman da çamur gibi bulanık ve pis kokulu görüntüler.
Vatandaşlar da duyarlı olmalı
Marmara Denizi’ni böyle mi koruyacağız? Dereye ne salınıyor, kim salıyor, kim denetliyor? Sözde ıslah edilen bu kanal, gerçekte ekosistemi boğuyor, burada balık yaşayabilir mi? Hem denetleyenin hem yaşayanın sorumluluğu var. Doğayı korumak bir tercih değil, yarınlar için zorunluluktur. Tüm vatandaşlarımızı çevreye duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
İSU’dan hızlı müdahale
Kule Dere için gelen ihbarların ardından İSU ekipleri hızlıca bölgeye giderek gerekli çalışmaları yaptı.