Bir yanda Kocaeli’nin tuzaklı yolları, bir yanda motosikletliler
Kocaeli’de sürücüler bir yanda kapaklı, çukurlu, kamufle olmuş kasisli, kabarık tuzaklı yollarla bir yandan da her an her yerden geçme özgürlüğünü kendinde bulan motosiklet sürücüleriyle boğuşuyor. Sürücüler isyanda, çözüm istiyor
Kocaeli’nin hemen hemen her ilçesinde benzer durum söz konusu: Çukurlar, kabarıklıklar, renksiz kasisler. Sürücüler bir tuzağı andıran bu yollar nedeniyle soluğu çoğu kez sanayide alıyor. Bazen bakıyorsunuz tek bir çukura dahi rastlanmayan köy ve orman yolları, bazen bakıyorsunuz adım başı alt yapıların kabarmış ya da çökmüş metal kapaklarıyla, renksiz, kamufle olmuş kasisleriyle yamalı yollarıyla merkezi noktalardaki yollar. D-100, D-130 gibi yollarda, köprülerde dahi çukurlara denk gelebiliyorsunuz. Karayollarının da Büyükşehir Belediyesinin de ilçe belediyelerinin de sorumluğunda olan yollarda sıkıntılı yerler bir hayli çok.
Kapaklarla dolu
Özellikle metal kapaklar büyük sıkıntı oluşturuyor. Elektrik, doğalgaz, kanalizasyon, su, internet gibi pek çok hizmetin yer altından sağlanması sonrası, ana caddeler metal kapaklarla dolmuş durumda. Bu kapakların yol ile aynı hizada olanına rastlamak ise bir hayli güç. Ya yol hizasının altında kalıp çukur oluşturuyorlar, ya yoldan yüksek olarak kabartı oluşturuyorlar. Kimi kapaklar ise üzerinden araç geçtiğinde yerinden oynayarak çöküyor. Araçların yolda giderken bu kapaklardan kaçma çabası ise kazalara davetiye çıkarabiliyor.
Her yerden geçme özgürlüğü
Özellikle motosiklet sürücülerinin (özellikle kuryeler) önemli bir kısmı her an her yerden geçebilme özgürlüğünü kendilerinde görmesiyle araç sürücüleri çukurdan kaçmaktan dahi korkabiliyor. Çukurdan kaçmak için sağa aracını kıran bir sürücü, hakkı olmadığı halde sağından o sırada geçen bir motosikletliye çarpabilir. Yani Kocaeli’nin pek çok ilçesinde, özellikle nüfusun gün içinde aktığı merkez ilçe İzmit’te sürücüler bir yandan motosikletlilere dikkat etmek bir yandan da çukurlardan kaçmak gibi bir çabayla araç kullanmaya çabalıyor. Yerel yönetimlerin, sorumluluk alanlarındaki yolları onarması, kapakların gelişi güzel bırakılmasına dur demesi, sorumlulara gerekli düzenlemeleri yaptırması gerekiyor. Vatandaştan bu konuda fazlaca şikayet var, yetkililere duyurulur.