Doları olanlar dikkat!

ABD ekonomisi ve dolar endeksine yönelik açıklamalarda bulundu

Bankacılık devi JP Morgan, ABD ekonomisi ve dolar endeksine yönelik açıklamalarda bulundu. Banka, ABD Doları'nın önümüzdeki 12 ayda zayıflamasını öngörüyor. Kurum Dolar Endeksi'nin (DXY) bu dönemde yüzde 5,7 oranında değer kaybedeceği tahmininde bulundu.

Banka, ABD ekonomisinde büyümenin yavaşlama sürecine girdiğine vurgu yaparak, son verilerin de bu yumuşamayı teyit ettiğini söyledi. JP Morgan'a göre, ABD'nin ekonomik büyümesi gelecek dönemde hem gelişmiş ülkelere oranla daha zayıf olacak hem de birçok gelişmekte olan ülkenin gerisinde kalacak. Buna ek olarak, ABD dışında uygulanan büyümeyi destekleyici mali politikaların da dolar üzerinde baskı yaratabileceği aktarıldı.

Dolar endeksi'nde son durum

Dolar endeksi, ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasında faiz politikalarına yönelik tartışmaların etkisiyle sert düşüşler yaşadı. Dünü 97,64 ile 98,20 aralığında geçiren dolar endeksi günü 97,71 puandan tamamladı. Yeni güne başlarken 96,99 puana geriledi. Öğlen seansında 12.25'te 97,20 puanda bulunuyor.

Müşterilerine gönderdiği notta JP Morgan, artan gümrük vergilerinin ekonomik büyümeyi yeterince yavaşlatabileceğini ve bunun da Fed'i harekete geçmeye zorlayabileceğini dile getirdi.

Banka, Fed'in ilk faiz indirimini Aralık ayında yapabileceğini öngördü. Aynı zamanda 2025 yılı için ABD büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1,3'e çekti. Fakat güçlü kurumsal kârlar ve işletme yatırımlarının bu yavaşlamayı hafifletebileceği aktarıldı.

JP Morgan stratejistleri, 2026 başlarına kadar toplamda dört faiz indirimi tahmininde bulunarak, Fed'in hedef faiz aralığının yüzde 3,25-yüzde 3,50 seviyelerine kadar indirebileceğini belirtti. Fakat buna rağmen genel makroekonomik görünümün riskli varlıklar açısından destekleyici kalmaya devam ettiğini belirttiler.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber