Adem Koç: “Mehmet ağabey dürüsttür”

Deva Partisinin bu kadar kapalı gitmesinden fenalık geçirecektik.

Belki normali budur, belki bu da bir algı şeklidir.

Eğer öyleyse başarılı olduklarını söyleyebilirim.

Çünkü ekip olarak radarlarımızı açtık, Deva’nın il başkanı kim olacak diye araştırmaya koyulduk.

Kimlerle görüşüldüğü, kimlere teklif gittiğine ulaşmaya çalıştık.

Gelinen noktada il başkanlığı için üç ismin merkeze çağrıldığını söyleyenlerin yanında,

Adem Koç ismi açıklanmadan birkaç saat önce kesinlik kazandığını duyurmayı başardık.

***

Şaşırdım mı, hayır.

En nihayetinde Deva Partisi AKP’den kopan isimlerin bir araya gelerek kurduğu bir parti.

Genel Başkan Ali Babacan, AKP’de parladı.

Kocaeli’de başrolde yine AKP’li eski Bakan Nihat Ergün vardı.

Keza Adem Koç da AKP’nin kurucu üyelerinden hatta kanaat önderi vasfındaki isimlerinden biriydi.

***

Kendisiyle bugün telefonda konuştum.

Adem Koç’u esnaflık yaptığı zamanlardan tanırım.

Aynı caddede komşuluk yaptık.

Kaliteli insandır ama liderlik özelliği var mıdır yok mudur, bununla ilgili peşin hüküm veremem.

Zaman gösterecek.

Ancak bugün konuştuklarımdan yola çıkarak yorumda bulunabilirim.

***

Mesela Adem Beye “Sizi AKP’ye, dolayısıyla Mehmet Ellibeş’e karşı muhalefet ederken görecek miyiz” diye sorduğumda

Verdiği cevap çok ilginçti.

Adem Koç, Ellibeş’ten hürmetle bahsediyor.

Mehmet ağabey diyor, saygı duyuyor.

Belediye başkanları arasında en dürüstüydü diyor.

Düzgün insan olduğunu söylüyor.

Tamam, kötü konuşmasını beklemiyorum ama bu kadar nezaket bana fazla geldi sanki.

Ayrıca neye göre, kimlere göre dürüst?

Dönemin belediye başkanlarından, deyim yerindeyse Körfez’i batıran İsmail Baran’a göre mi, yoksa Dilovası’nı aile şirketine çeviren Ali Toltar’a göre mi?

Makamın gücüyle kendine çelik halat fabrikası kuran Adnan Köşker’e göre mi veya liyakati olmadığı halde karısını İzmit Belediyesinde koordinatör yaptıran,

Vaktinin çoğunu Kandıra’da değil de İzmit’te geçiren Ünal Köken’e göre mi?

***

Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler.

Şayet kriter buysa Mehmet Ellibeş için dürüst-düzgün tanımlaması yapılabilir.

Çünkü belediye başkanlığı döneminde Mehmet Ellibeş Allah için hep insanların yüreğine dokundu.

Sevgi ve muhabbet besledi.

Katakulli işlere kendisi(!) girmedi.

Temiz başkan profilini sağlam tutmaya, karizmayı çizdirmemeye özen gösterdi.

İşte bu özellikleri Ellibeş’i il başkanlığına taşıdı.

***

Deva Partisi il başkanı Adem Koç’un Ellibeş ile ilgili düşüncesi her ne kadar siyasi nezaket içerse de

Bende etkili muhalefette zorlanacağı kanaati oluşturdu.

Yapıcı muhalefet yapacağını söylüyor.

Allah aşkına bunu Türkiye siyasetinde liderler becerememiş, vekiller becerememiş, siyasi parti il başkanları becerememiş.

Siz nasıl becereceksiniz?

Akıllı muhalefet, yapıcı muhalefet bu ülkenin kanayan yarasıdır.

Çok büyük bir boşluk olduğu da ortada.

Bugün iktidarların var oluşundaki en büyük payidarın, kısır muhalefet ve çamur siyaseti olduğunu biliyoruz.

***

Adem Koç’un iyi niyet beseleyerek söylediği “yapıcı muhalefet” sözünün ne kadarını hayata geçirebileceğini yaşayıp göreceğiz.

Her göreve gelen idareci ve siyasetçi gibi Adem Koç’a da kredimiz var.

İyi bir isim bulundu.

Siyasi söylemleri hoşuma gitti.

Hukukun üstünlüğünden bahsetmesi, evrensel değerleri önemsemesi, kolektif çalışmayı benimsemesi güzel yanları.

Daha pek çok iyi yanını ve de handikaplarını sıralayabiliriz.

Ama biraz zaman tanımalıyız.

Adem Koç farklı siyasi tarzıyla kendini hissettirebilecek mi, göreceğiz.

***

Deva’nın Kocaeli il başkanı Sayın Koç’a bir-iki soru yönelttim. Okumanızı tavsiye ederim.

------------------

*Adem Bey, sizin AKP’ye küskün olduğunuzu biliyorduk ama o süreçte hiç sesiniz çıkmadı. Açıkçası il başkanlığına adınız geçene kadar başka partiye geçeceğinizi düşünmemiştim. Bu nasıl oldu?

-Benim AK Partiye küskünlüğüm kişisel bir şey gibi algılanmasın. Ben o partinin kuruluş sürecinde ciddi olarak içindeydim. Biliyorsunuz, ben 20 yıl önce Refah Partisi il yönetim kurulu üyeliği, Fazilet Partisinde gençlikten sorumlu il başkan yardımcılığında bulundum. Yine o süreçte Ak Partinin merkez kurucuları nasıl ki Fazilet Partisinden kopmuşlardı, bizler de taşradaki kurucuları olarak Kocaeli’den benim gibi düşünen arkadaşlarla oradan kopmuştuk.

***Fazilet Partisinden kopup AKP’nin kuruluşunda yer almanızın sebebi neydi?

Dünyaya açık, özgürlükçü, demokratik, hukukun üstünlüğü yani evrensel değerlerle ilgili söylemleri olan bir siyasi oluşum gerekiyordu. Bu tür ana akım bir oluşumun iktidara gelmesi, bütün toplumu kucaklayan iktidar yapısının olması gerekiyordu. Ak Partinin kuruluş felsefesinde de bu vardı. Gelir dağılımdaki dengesizliklerin giderilmesi, nepotizmin olmaması gibi felsefeye inanarak Ak Partinin kuruluşunda görev aldım. Yani bugün Ak Partide milletvekilliği, belediye başkanlığı, bakanlık yapmış arkadaşların il yönetimine alınıp alınmamasına karar veren ekibin içindeydim. Ama kendim il yönetimini belirleyen tarafta olmama rağmen yönetimde olmadım. O noktada fedakarlık yaptım, parti merkeze açılsın dedim. Daha sonra il başkan adaylığım, milletvekili adaylıklarım oldu. Ak Parti gerçekten o dönemde Türkiye’yi çok hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecine getirdi. Ama daha sonra farklı bir düşünceye geldi. Yani kuruluşundan çok daha farklı bir pozisyona geldi. Dolayısıyla bir ayrışma oldu.

*Peki AKP ile yollarınızı ayırdığınız o kırılma noktası neresi oldu?

Bu bir cümleyle ifade edilmez. Zaten bir cümlelik, bir maddelik bir şey olsa önemsemezdim. Ama o kadar çok şey oldu ki önemsemeden olmuyor. Şu an Ak Partinin kuruluşundaki tüzüğe bakın, bir de şu anki pozisyonuna bakın anlarsınız.

*Adem Bey, yapılanmayı nasıl yapacaksınız? Ve nasıl bir il başkanı olacaksınız?

Ben ekip olarak çalışmayı seven biriyim. Kolektif çalışmayı önemserim, Ak Partinin kuruluşunda da bu vardı. Ama şimdi onu konuşmamıza gerek yok. Orada siyaset yapan arkadaşlar saygı değer arkadaşlardır. Yapı olarak kavgacı olmayı sevmiyorum. Kucaklayıcı olmayı, medeni ilişkileri doğru buluyorum. Herkes birbirine saygı duysun. Bu şehirde yüz yüze bakacağız. Kendi sürecimizde de ekip olarak çalışmayı doğru buluyorum. Kurucu heyet görevlendirildi. Arkadaşlarla beraber kurucu il yönetimini hazırlayacağız. Daha sonra da ilçelerle ilgili çalışmamız olacak. Bu süreçte de il binamızı şekillendireceğiz. Çünkü kurucu il yönetiminin de bu konuda kanaat ortaya koyması lazım.

*Sizi AKP’ye karşı, hatta Mehmet Ellibeş’e karşı muhalefet yaparken görecek miyiz, varlığınızı hissedecek miyiz?

Mehmet ağabey benim saygı duyduğum değerli bir siyasetçi. Hakikatten düzgün bir insandır. Belediye başkanlığı döneminde de dürüstlük kategorisinde ilk adı geçenlerden birisiydi, kendisine saygı duyuyorum. Muhalefet tabi ki olacak ama yapıcı muhalefet yapacağız. Çünkü yapıcı muhalefet hem iktidar partisine hem topluma fayda verir. Şurada şöyle olursa daha iyi olur gibilerden muhalefet tarzı olacak.

*Adem Bey il başkanlığınız açıklandıktan sonra siyasi partilerden tebrik edenler oldu mu?

Çok farklı siyasi kesimdeki arkadaşlardan tebrik telefonları aldım. Emin olun Ak Parti’den CHP’den, MHP’den, İYİ Parti’den yönetim kadrolarından arkadaşlar arıyorlar. Başkanlık seviyesinde arayan olmadı. Ama daha çok yeni, o da olur biliyorum. Hepsi hukukumuz olan arkadaşlarımız.

*AKP içerisinden sizin adınızı duyup da Deva Partisine gelecek olanlar da vardır sanırım?

-Ümit ederim olur, yani süreç gösterecek. Deva Partisinde siyaset yapmak isteyen, programına tüzüğüne inanmış arkadaşları bekliyoruz, kapımız açık.

*Ali Babacan yakın zaman içinde Kocaeli’ye gelecek mi?

Ben arzu ediyorum. İl yönetim kurulumuzu, ilçelerimizi kurduktan sonra binamızın açılışında getirmek istiyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aysun Özcan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Gölcüklü - 1-) Gölcük-İzmit arasında raylı sistem için proje çalışmalarına başlanması ve  güzergahın belirlenmesi ile ilgili çalışma var mı?

2-) İlçe ile diğer ilçeler arası toplu ulaşımın geliştirilmesi, ulaşım süresinin kısaltılması, durak yanaşma imkanlarının iyileştirilmesi ile ilgili çalışma var mı ? 

3-) Gölcük, Karamürsel, Gebze arasına yapılması planlanan otobüs tam fiyatı 25 TL olarak belirlenmiş olup bu bedel oldukça yüksektir. Daha önce İzmit Pendik arası tren ücretinin 10TL olduğunu, Belediye otobüs ücretinin Sabiha Gökçen İzmit arasının 17 TL  olduğunu ve belediyenin aslı görevinin kamu yararı gözetmek olduğunu hatırlatmak isterim

4-) Yıkılan küçük sanayi bölgesinde molozların ne zaman kaldırılacak? Yıkılamayan binaların niye yıkılmadığının ve binaların yıkım işi ihalesine dahil olup olmadığını halka  açıklanması mümkün mü?

5-) D-130 yoluna alternatif olarak ilçe içine  yapıldığı söylenen yolun getireceği trafik karmaşası için hangi çözüm önlemleri alındı? Bu yolun en az bir şeridinin bisiklet yolu olarak düzenlenmesi mümkün değil mi?  Burada araç trafiğini artırmak halkın daha fazla eksoz gazı solumasına, daha fazla gürültüye maruz kalmasına sebep olmayacak mı? Bu yolun kaldırımları ağaçlandırılmayacak mı? (daha önce kaldırımlarda ağaç vardı) .Bu ağaçlar daha özenli bir çalışma ile korunamaz mı idi? Bu kaldırımda şimdi ağaç yok. Kaldırıma dökülen kumlar bile süpürülmedi.

6-) Gölcük içinde yıkılıp (Eski Adı Gazi Okulu) , varisleri tarafından mahkeme süreci başlatılan okulun tekrar yapılmasına ne zaman başlanacak?  (AVM yapılacağı söylenerek yıkılan okul öğrencileri artık servis ile okuluna gitmek zorunda.)

7-) İhsaniye otoparkı ne zaman kullanıma açılacak? Bu kadar yatırım ve çekilen eziyet boşa mı gitti?

8-) Temizlik firmasında alınan ve Şahsınızın makam aracı olarak kullandığı araç firmaya iade edilecek mi? Firma bu bağışı ne karşılığında yapmıştır?

9-) Necati Çelik hastanesi yakınında büyükşehir belediyesi tarafından “ücretsiz otopark” tabelası asılmış alan toprak dolgu yapıldığı için araçlar artık burayı kullanmıyor. Bu konuda bir çözümünüz olacak mı?

10-) Otogar tesislerinin taşınması için mevcut mezbahanın yıkılarak yerine yapılacağını açıkladınız. Mezbahanın kullanılmadığını söylediniz. Kullanılmayacak tesisin yapımına daha önce  kim karar verdi? Halen burada kaç görevli var. Mezbaha binası yapılırken ne kadar masraf yapıldı? Bu alan yeterli mi? Yapım için ne kadar masraf yapılacak?

11-) Belediye binası önünde sökülüp yenisi yapılan üst geçidin sadece plakaları değiştirilip, o bütçe ile Gölcük içinde farklı bir yere üst geçit yapılabilirdi. Sökülen üst geçit taşıyıcı sisteminde hiçbir bozulma yoktu.

12-) Gölcük ve Değirmendere de belediye tarafından düzenleme yapılan yerlerin karpuz-kavun satıcıları tarafında işgal edilmesine belediye izin vermeye devam edecek mi? Bu alanların bu kişilere verilmesine kim karar verdi. Bu alanlara belediye imkanları ile mıcır döküldü mü?

13-) Aslında tüm Kocaeli için çok önemli olan ilçe üstgeçit eksikleri belirlendi mi?

14-) Değirmendere Uğur Mumcu okulu önünde 1 yıldan fazladır duran bordur taşları ne zaman alınacak. Burada bulunan dere yatağına molozlar atılmış olup, bu çirkin görüntünün önüne ne zaman geçilecek? Devam eden inşaatların önünde kaldırımlar inşaat molozları ile dolu. Bu konuda herhangi  cezai işlem uygulamanız oldu mu? Yine bu bölgede peyzaj çalışması adı altında dikilen onlarca ağacın daha şimdiden kuruduğunu gördünüz mü? Kuruyan bu ağaçların değişimi ücretli mi? Ücretsiz mi yapılacak?

15-) Çiftyol çalışmasından sonra Değirmendere de anayola bağlantısı kapatılan sokaklar ile ilgili bir çözüm getirilecek mi? Bu sokaklarda bulunan molozlar temizlenmeyecek mi? 

16-) Halıdere mıcır ocağı kapatılması ile ile ilgili çalışma var mı?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Temmuz 19:51
02

Gölcüklü - 1-) Gölcük-İzmit arasında raylı sistem için proje çalışmalarına başlanması ve  güzergahın belirlenmesi ile ilgili çalışma var mı?

2-) İlçe ile diğer ilçeler arası toplu ulaşımın geliştirilmesi, ulaşım süresinin kısaltılması, durak yanaşma imkanlarının iyileştirilmesi ile ilgili çalışma var mı ? 

3-) Gölcük, Karamürsel, Gebze arasına yapılması planlanan otobüs tam fiyatı 25 TL olarak belirlenmiş olup bu bedel oldukça yüksektir. Daha önce İzmit Pendik arası tren ücretinin 10TL olduğunu, Belediye otobüs ücretinin Sabiha Gökçen İzmit arasının 17 TL  olduğunu ve belediyenin aslı görevinin kamu yararı gözetmek olduğunu hatırlatmak isterim

4-) Yıkılan küçük sanayi bölgesinde molozların ne zaman kaldırılacak? Yıkılamayan binaların niye yıkılmadığının ve binaların yıkım işi ihalesine dahil olup olmadığını halka  açıklanması mümkün mü?

5-) D-130 yoluna alternatif olarak ilçe içine  yapıldığı söylenen yolun getireceği trafik karmaşası için hangi çözüm önlemleri alındı? Bu yolun en az bir şeridinin bisiklet yolu olarak düzenlenmesi mümkün değil mi?  Burada araç trafiğini artırmak halkın daha fazla eksoz gazı solumasına, daha fazla gürültüye maruz kalmasına sebep olmayacak mı? Bu yolun kaldırımları ağaçlandırılmayacak mı? (daha önce kaldırımlarda ağaç vardı) .Bu ağaçlar daha özenli bir çalışma ile korunamaz mı idi? Bu kaldırımda şimdi ağaç yok. Kaldırıma dökülen kumlar bile süpürülmedi.

6-) Gölcük içinde yıkılıp (Eski Adı Gazi Okulu) , varisleri tarafından mahkeme süreci başlatılan okulun tekrar yapılmasına ne zaman başlanacak?  (AVM yapılacağı söylenerek yıkılan okul öğrencileri artık servis ile okuluna gitmek zorunda.)

7-) İhsaniye otoparkı ne zaman kullanıma açılacak? Bu kadar yatırım ve çekilen eziyet boşa mı gitti?

8-) Temizlik firmasında alınan ve Şahsınızın makam aracı olarak kullandığı araç firmaya iade edilecek mi? Firma bu bağışı ne karşılığında yapmıştır?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Temmuz 19:51
01

Güner - Adem koç facede ilan etti. 2 günde 39 beğeni aldı. Varın gerisini siz düşünün

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Temmuz 19:51


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler