TWİTTER

Bugün sizlerle Twitter konusunda biraz sohbet etmek istiyorum. Twitter nedir, ne zaman kimler kurdu bu sosyal ağı? Geçtiğimiz günler içinde Amerika Başkanı Trump kendi Twitter hesabından Rusya lideri Putin’e sana füzeleri yolluyorum diye mesaj atıyor. İnanılır gibi değil. Sanki kartopu oynar gibi füzeleri atacağını söylüyor. Şimdi bekliyoruz tüm dünyanın beklediği gibi füzeleri atacak mı atmayacak mı? Tabi beklerken piyasalar alt üst oluyor. Dolar ve Euro füzelerden önce fırlıyor. Olan tabi ki biz halka oluyor. Geçmiş tarihlerde de bize olmuştu, bugün de bize oluyor. Biz fakirleşiyoruz. Yarın belki bizler öleceğiz. Bir nevi şahsına münhasır kişilik sana füzeleri atarım diyerekten kızdığı için bizde bunun ceremesini çekeceğiz.

Buraya kadar yaşadıklarımızı ve de yaşayabileceklerimizi anlattım. Biz halk olarak kızınca ne yapabiliriz ki. Neyse biraz kızgınlığımız geçtiğine göre bu Twitter denilen bu sosyal ağın dünyada gelişimini biraz inceleyeyim diyerekten yola çıktım. Şimdi sizlerle bunu paylaşacağım.

Twitter, kullanıcıların “tweet” adı verilen 140 karakterlik mesaj yazdığı ve okuduğu çevrimiçi bir haber ve sosyal paylaşım ağı sitesidir. Kayıtlı kullanıcılar, tweetler yayınlayıp okuyabilir, kayıtsız kullanıcılar atılan tweetleri yalnızca okuyabilirler. Kullanıcılar Twitter’a web sitesi, SMS veya mobil uygulaması aracılığıyla erişirler. Twitter Inc. Şirketinin merkezi San Francisco’da olup, dünyanın dört bir yanında 25’den fazla ofisi bulunmaktadır.

Twitter, Mart 2006’da Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone ve Evan Williams tarafından kuruldu ve Temmuz ayında hizmete girerek hızla dünya çapına yayıldı. 2012’de, 100 milyondan fazla kullanıcı günde 340 milyon tweet gönderdi ve hizmet günde ortalama 1,6 milyar arama sorgusu gerçekleştirdi.

2013’te Dünya’nın en çok ziyaret edilen 10 web sitesinden biriydi ve “ İnternetin SMS’i” olarak tanımlandı. Mart 2016 itibarıyla, Twitter’da 310 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcı vardır. 2016 ABD başkanlık seçiminin yapıldığı gün Twitter, o gün saat 10: 00’da gönderilen 40 milyon tweet’le birlikte en büyük haber kaynağı olduğunu ispatladı.

Twitter’ın temeli bir podcasting şirketi olan Odeo’nun yönetim kurulu üyeleri tarafından düzenlenen “daylong brainstorming session” (beyin fırtınası çalışması) a dayanmaktadır. New York Üniversitesi’nde lisans öğrencisi olan Jack Dorsey, küçük bir grubun kendi aralarında iletişim kurmaları için bir SMS (Kısa Mesaj) hizmeti fikrini ortaya attı.

Hizmetin ilk proje kodu adı twttr idi; bu, Amerikan SMS kısa kodlarının beş karakter olmasından kaynaklanıyordu. O sıralar alan adı www.twitter.com başka birisine aitti ve kullanılıyordu. twttr kısa mesaj hizmeti başladıktan altı ay sonra alan adı satın alınarak hizmetin adı Twitter’a çevrildi.

Twitter’in geliştiricileri başlangıçta “10958” i kısa kod olarak seçmişlerdi, ancak daha sonra kullanım kolaylığı ve hafızada kalabilmesi için “40404” ile değiştirildi.

Jack Dorsey ve Florian Weber tarafından geliştirilen ilk Twitter prototipi Odeo çalışanları için dâhili bir mesajlaşma servisi olarak kullanıldı ve tam sürüm 15 Temmuz 2006’da kamuya açıklandı.

Ekim 2006’da Biz Stone, Evan Williams, Jack Dorsey ve diğer Odeo üyeleri Obvious Corporation‘ı kurdu ve Odeo’yu varlıklarıyla birlikte (Odeo.com ve Twitter.com) yatırımcılardan ve hissedarlardan satın aldılar.

Twitter’ın popülaritesini arttıran ilk nokta Southwest Interactive (SXSW) konferansıydı. Etkinlik sırasında, Twitter kullanımı günde 20.000 tweetten 60.000’e yükseldi. Twitter çalışanları etkinliğin Web Ödülü’nü alırken “140 karakterden daha kısa bir sürede size teşekkür etmek istiyoruz ve biz de öyle yaptık” sözleriyle tamamladı.

Twitter logosunda yer alan meşhur kuş bir erkektir ve adı Larry’dir. Logo üzerinde 2006 dan başlayıp 2010 yılına kadar geliştirmeler yapılmıştır. Logonun oluşması 4 yıl sürmüştür.

Twitter pek çok endüstride ve senaryoda çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Örneğin, 2011 Mısır devrimi, 2010-2011 Tunus protestoları, 2009 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri protestoları ve Nisan 2009’da Moldova’nın parlamento seçimleri protestolarını organize etmek için kullanıldı. Bunlar “Twitter Devrimleri” olarak anılmaktadır. İran seçim protestolarının bir sonucu, İran hükümeti Twitter’ı engellemiştir.

Twitter, İran, Çin ve Kuzey Kore’de tamamen yasaklanmış ve Mısır, Irak, Türkiye ve Venezuela dâhil olmak üzere çeşitli ülkelerde aralıklı olarak engellenmiştir. Twitter, İsrail hükümetiyle işbirliği yaparak 2016’da İsrail dışındaki bazı içerikleri İsrail’de görülen tweetlerden kaldırmak için işbirliği yapmıştır.

İnternet dünyasının SMS’i olarak anılmaya başlamıştır. 25 Nisan 2011 tarihinden itibaren Türkçe olarak kullanılabilir hale gelmiştir. Twitter üzerindeki kullanıcıların etkisinin takipçi sayısından ziyade kullanıcının tweetlerine gelen retweetlere bağlı olduğu ortaya konmuştur.

Hepinize güzel Twittlı günler diliyorum.

Erhan UYSAL

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erhan Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler