Yazık bu vatandaşa!

Milletvekili Haydar Akar, elektriğe yapılan zamları, vergi oranlarını meclise taşıdı. 43 liralık faturaya 87 lira ödendiğini belirten Akar, “Yazık bu vatandaşa” dedi

Yazık bu  vatandaşa!
Haber albümü için resme tıklayın

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, elektrikten alınan vergileri gündeme getirdi. Akar TBMM kürsüsünden şöyle konuştu; “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; evet, dağıtım şirketlerinin genel aydınlatma üzerindeki eksikliklerinin giderilmesi, bu giderilmezse cezai bir durumla karşılaşmasıyla ilgili bir kanun teklifi bu. Tabii, kanun teklifi bu olunca elektrikten biraz bahsetmek gerekiyor. Geçenlerde Maliye Bakanı buradayken kendisine sordum, bu kadar vergi topluyorsunuz, ne yapıyorsunuz bu vergileri dedim. Cari açık artmış, bütçe açığı dayanılmaz boyutlara gelmiş, dolar her gün artıyor. Bana ‘Yatırım yapıyoruz, sosyal yardımlar yapıyoruz. Halkın refahını artırmak için kullanıyoruz’ diye bir ifade kullandı. Şimdi, bir başka şey daha söyledi, ‘Bu vergilerin tümü 2002'den önce vardı. Biz yeni vergi getirmedik’ dedi. Ben hemen burada söyleyeyim yeni vergiyi: İletişim vergisi diye bir vergi vardı, geçici vergi. Deprem nedeniyle konulmuştu ve bu verginin süresi zannediyorsam bir üç yıl depremdeki yaraları gidermek için konulmuştu. Sonra sizin Hükûmetinizde bu kalıcı hâle getirildi ve bugüne kadar iletişim vergisinden 54 milyar lira para topladınız, 54 milyar lira para topladınız. Bu da sizin ilave etmiş olduğunuz vergi. Yeni vergiler koymaya gerek yok, zaten her getirdiğiniz kanunda vergilere ilave yükler getiriyorsunuz vatandaşlara. Bu mevcut vergileri artırarak yaşamınızı sürdürüyorsunuz.

7 KURUŞ 21 KURUŞ OLUYOR

Hepimizin bildiği bir şey vardı yetiştirilirken gençlik çağımızda, vergi veren insanlara veya vergiyi teşvik etmek için ‘Bu vergiler yol, su, elektrik olarak size geri dönecek’ denirdi. Ben geçen günkü konuşmamda yolları, tünelleri konuştum. Kimler tarafından yapıldığını, nasıl yapıldığını, nasıl ödendiğini, hangi kredilerin alındığını söyledim. Şimdi biraz da elektriğe bakalım isterseniz. Elektriğe baktığımızda, bakın, elektrik, üretim tesislerinde ortalama 7 kuruşa mal oluyor, 7 kuruşa, 2 cent veya 8 kuruş diyebiliriz, dolara 4 lira dersek 8 kuruşa diyebiliriz. 8 kuruşa mal olan elektriği dağıtım şirketlerine TEDAŞ 16 kuruşa veriyor arkadaşlar. Bunu verme gerekçesi, işte sizin yine yap-işlet-devret projeleriniz devreye giriyor. Doğal gazla garanti alım, elektrik alımı verilen bu garanti projeler nedeniyle 16 kuruşa çıkıyor elektrik otomatikman 7 kuruştan. 16 kuruşa dağıtım şirketine verilen elektrik, vatandaşın faturasına elektrik olarak 21 kuruş olarak yansıyor. Sadece sade bedel, net bedeli 21 kuruş olarak yansıyor. Şimdi, ben size bu 21 kuruş yansıyan elektriğin ilave bedellerle kaç lira olduğunu anlatmak istiyorum. 200 kilovat standart… Bunlar normal bir aile, ayda 200 kilovat elektrik yakıyor. Normal aile standardı bu. Elektrik ücreti 43 lira 23 kuruş tutuyor, 43 TL tutuyor. Hemen peşinden dağıtım bedeli geliyor: 23,72 lira. Neredeyse yarısı kadar dağıtım bedeli geliyor. Dağıtım bedelinin içinde ne var arkadaşlar? O elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım yapıyoruz diye 1 metre kablo çektiği zaman, 1 direk diktiği zaman aldığı para. Bakın, bizim verdiğimiz vergilerle yatırım yapmıyorsunuz. Eğer vatandaşa elektrik gidecekse, vatandaşa kablo lazımsa, vatandaşa direk lazımsa ne yapıyor? Parasını vatandaş ödüyor bunun, bu yatırımın parasını vatandaş ödüyor.

YASA 1984’TE ÇIKTI

Dağıtım bedelinin içerisinde kayıp-kaçak bedeli de var arkadaşlar. Tabii, bu Yargıtay’dan bozulduğu için, ‘Alamazsınız’ dediği için burada bir kanunla, yine alavereyle bunu dağıtım bedelinin içerisine tek bir madde olarak koydunuz. Burası, topladığınız zaman, 200 kilovatı 66,95 TL yapıyor. Bir de enerji fonu var arkadaşlar. Enerji Fonu aslında dağıtım şirketlerinden alınması gereken bir para, dağıtım şirketlerinden. Niye, biliyor musunuz? Yasa 1984'te çıkmış, o zaman dağıtım şirketleri yok, özelleşmemiş; oradan AR-GE ve yatırımlar için yüzde 1'lik bir para alınıyor. Şimdi okuyorum size: ‘Enerji Fonu nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişilerin sektörün altyapı giderlerine…’ Nokta, nokta, devam ediyor. Peki, bu parayı dağıtım şirketleri vermesi gerekirken parayı kimden alıyoruz? Vatandaştan alıyoruz, vatandaştan alıyoruz yüzde 1'i; aslında bunu dağıtım şirketleri vermek zorunda. Burada da dağıtım şirketlerini koruyorsunuz. Zaten kasalarındaki paraları, okunmayan sayaçları özelleştirmede koruduğunuz gibi korumaya devam ediyorsunuz. Bunların vermesi gereken parayı yine vatandaşın faturasına yüklüyorsunuz. 0,43'lük bir bedel geliyor.

Hemen peşinden TRT payı yüzde 2 diyor. Enerji tüketim vergisi koymuş yüzde 5 de. Bu da hani direk dikildiği zaman, kablo çekildiği zaman eğer kaldırıma zarar verirseniz belediyelere gidiyor otomatikman. Oldu mu size 70,41.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİ

ÖZELLEŞTİRDİNİZ…

KDV'yi koyuyorsunuz yüzde 18; 12 lira 67 kuruş da bu yapıyor. 43 liralık fatura… 43 liralık fatura 83 liraya vatandaşa mal oluyor arkadaşlar, 83 lira. İşte, bunları çözmeniz gerekiyor. İşte, Bakana soruyorum, diyorum ki: Ne yaptınız? Diyor ki: ‘Yatırım yaptık’ Elektrik faturasını ödeyen vatandaş kendi yatırımını yapıyor, tünelden geçen vatandaş kendi parasını ödüyor, köprüden geçen vatandaş kendi parasını ödüyor. 21 tane dağıtım şirketini 12,9 milyar dolara özelleştirdiniz. Soruyorum şimdi: 1 tane hidroelektrik santral mi yaptınız? Şimdi soruyorum: 1 tane termik santral mi yaptınız? 1 tane dere üzerine 1,5 megavatlık enerji üreten 1 tane santral mi yaptınız? Ne yaptınız? Her şeyi vatandaşa yaptırıyorsunuz, bütün parayı vatandaştan alıyorsunuz, benzine zam gelince ‘Otomatik, bilgisayar yapıyor’ diyorsunuz. Ama bunların tümünü sizin yaptığınızı iddia ediyorsunuz değil mi? Yazık bu vatandaşa. Arkadaşlar, oturalım bunları konuşalım, vatandaşın üzerindeki yükü nasıl rahatlatacağız diye konuşalım. Yapmayın bunları, vatandaşa bu kadar yüklenmeyin, gerçekten vatandaşın durumu perişan diyor, hepinize sevgiler saygılar sunuyorum.

23 Kas 2017 - 17:05 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler