ÖDP: “En borçlu ve kırılgan ülke olduk”

ÖDP İl Yönetimi düzenlediği basın açıklamasıyla artan döviz ve ekonomik politikaları eleştirdi. İl Başkanı Ömer Budak açıklamasında, “Küresel ekonomide ucuz dolar dönemi sona erdirildiğinde ise Türkiye, dünya ölçeğinde en borçlu ve en kırılgan ülke olarak yerini almıştır” dedi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi(ÖDP) İl Yönetimi parti binasında düzenlediği basın açıklamasında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Basın açıklamasını İl Başkanı Ömer Budak gerçekleştirirken, İl Disiplin Kurulu Üyesi Osman Bahçeci ve Şeyda Sinekoğlu’da yer aldı. Budak açıklamasında, “Türkiye, ekonomisi derin bir krizin içindedir. 16 yıldır ülkemizi adım adım krize sürükleyen AKP’nin uyguladığı neoliberal politikalar bugün sürdürülemez bir noktaya gelmiş, ülkemizi telafisi zor ekonomik krize taşımıştır. Türkiye, yüksek işsizliğin yanında yüksek enflasyon ve yüksek faiz ile milli gelirde daralma sürecine girmiştir. Dış borçlar 466 milyar doları aşmış, cari açık milli gelirin yüzde 6’sına ulaşmış, enflasyon yüzde 15’i geçmiş, faiz yüzde 25’lere yaklaşmıştır. İç ve dış gelişmelere oldukça kırılgan hale getirilen ekonomimizde Türk Lirası tek bir günde yüzde 25 değer kaybeder hale gelmiştir. Ekonomimiz halkımızın birikimleri ve gelirlerini eriterek milyarlarca dolar kazanan spekülatörlerin çıkarlarına terk edilmiştir” sözlerini kullandı.

EN BORÇLU VE KIRILGAN ÜLKE

“16 yıldır söylediğimiz gibi, bugün gelinen nokta AKP politikalarının bir sonucudur” diyen Budak, “Dünyada doların bol, döviz kredilerinin ucuz olduğu dönemde sınırsızca ve sorumsuzca borçlanılmış, elde edilen kaynaklar ise, istihdam ve döviz geliri getirmeyen, yeterince katma değer üretmeyen inşaat, gayrimenkul gibi rant faaliyetlerinde kullanılmıştır. Ucuz döviz sayesinde üretimde ve tüketimde ithalat bağımlılığı artmış, ülke öz kaynakları büyük çapta tahrip edilmiştir. Küresel ekonomide ucuz dolar dönemi sona erdirildiğinde ise Türkiye, dünya ölçeğinde en borçlu ve en kırılgan ülke olarak yerini almıştır” ifadelerini kullandı.

KRİZİN BİR ÇÖZÜMÜ OLARAK SUNULUYOR

Sözlerini sürdüren Budak, “Ben ülkemi pazarlamakla mükellefim diyen Erdoğan, kendisinin de uygulayıcısı olduğu neoliberal projenin kurallarını çiğnemeye başlamıştır. Bir dönem dost geçindiği piyasalarla kavgaya girmiştir ve faturaları ağır bir biçimde önüne konmaktadır. Yolsuzluklar, kuralsızlıklar, keyfiyet, liyakati hiçe sayan keyfi uygulamaların adı olan Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemi ile mevcut kurumsal yapılar tahrip edilmiştir. Ne iş ne aş bırakan AKP politikalarının yol açtığı kriz, her krizde olduğu gibi, yine halkın birikimleri üzerinden aşılmaya çalışılıyor. IMF tarafından2001 krizinin bir çözümü olarak sunulan ve AKP’nin aksatmadan uyguladığı mali disiplin namı-ı diğer “kemer sıkma” politikalarının dozajının artması bugünkü krizin bir çözümü olarak sunuluyor” şeklinde konuştu.

KRİZİN SORUMLUSU FİNANS SERMAYESİDİR

Sözlerini sürdüren Budak, “Döviz kurundaki artıştan doğan zarar, zamlar aracılığı ile doğrudan halkın omuzlarına yüklenirken, ücretler ve birikimler enflasyona karşı korumasız bırakılıyor. Son günlerde ekonomide yaşananları ABD’ye veya esrarengiz dış güçlere havale eden açıklamalarla krizin manipüle edilmeye çalışıldığı açıktır. Kaldı ki, sorumlu tutulan kreditörlerdir ve AKP döneminde en fazla borç alınan kesimdir. Ülkemizin muhtaç bırakıldığı uluslararası finans sermayesi krizin sorumlularının başında gelmektedir” dedi.

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI ÜRETİM EKONOMİSİDİR

“Özel sektörün borçlarının 2001’deki gibi kamu tarafından garanti edilmemesi gerekir” diyen Budak sözlerini, ”Yükün borçlular ve alacaklılar arasında paylaşılmasından başka çözüm yoktur. Gelinen noktada ne Erdoğan’ı antiemperyalist bir figür gibi görerek aynı gemideyiz aldatmacasına kapılmak, ne de Merkez Bankası bağımsızlığı söylemiyle öne çıkan neoliberal politikalara davet etmek doğrudur. Türkiye’nin ihtiyacı, gelir ve servet dağılımı bozukluklarına işaret eden, laik eğitimi ve parasız sağlığı savunan, kamucu, ekolojist bir programa dayanan üretim ekonomisidir” ifadeleriyle sonlandırdı.

15 Ağu 2018 - 16:12 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler