Hurşit Güneş ittifakı değerlendirdi: Kocaeli’de bu ittifak kabul edilemez!

CHP Kocaeli eski Milletvekili Hurşit Güneş, CHP-İYİ Parti İttifakını değerlendirdi. Güneş Kocaeli’de ittifakın kesinlikle hata olduğunu söyledi, “CHP’nin Kocaeli’de iddiasını başka bir partiye devretmesi kabul edilemez” dedi

Hurşit Güneş ittifakı değerlendirdi:  Kocaeli’de bu ittifak kabul edilemez!
Hurşit Güneş ittifakı değerlendirdi:  Kocaeli’de bu ittifak kabul edilemez!
+1
Haber albümü için resme tıklayın

CHP Kocaeli eski Milletvekili Hurşit Güneş, CHP-İYİ Parti İttifakını Otel Asya’da düzenlenen toplantıda değerlendirdi. CHP Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Keramettin Gençtürk ve çok sayıda partilinin de katıldığı basın açıklamasında Güneş, CHP’nin bir dönem kalesi olan CHP’de aday çıkarmamasına tepki gösterdi, “CHP’nin Kocaeli’de iddiasını başka bir partiye devretmesi kabul edilemez” dedi.

NE OLDUKLARI ANLAŞILDI

Güneş’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Öncelikle bu Perşembe günü Ankara’daki tren kazasında acı biçimde yaşamlarını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa ve geride kalanlara sabır dilerim. Ülkemizin 2009 ekonomik krizinden bu yana temel toplumsal doğrultusunu yitirmiş görünmektedir. Birincisi dış politikada vahim hatalar yapılmış, batıdan, özellikle AB ülkelerinden uzaklaşılmış, öte yandan Orta-doğuda yanlış hamle ve tutumlar içine girilmiştir. Nitekim ülkemize 4 milyona yaklaşan sığınmacıların geldiği gibi kimilerinin ‘Rojova’ diye adlandırdıkları Kuzey Suriye’de davul zurnayla YPG/PYD militanları sınırlarımızdan geçmiş, daha sonra da bunların ne olduğu anlaşılmıştır. Tıpkı açılım sürecindeki kazılan hendekler gibi.

DIŞ GÜÇLERE BAĞLAMAK PARANOYADIR

Ülkemizde kutuplaşma toplumsal huzur ve barışı tehdit eder düzeydedir. Bir zamanlar iktidarın onayıyla FETÖ güdümünde olan yargı bugün FETÖ’yü ayıklasa da bugün vesayetten kurtulmuş değildir. Bireyin en temel güvencesi adalettir, oysa ülkemizde yargı Yürütme organının egemenliği altına girmiş görünmektedir. Bütün bu gelişmeler yetmezmiş gibi ekonomide de çok derin, çok temel sorunlar ortaya çıkmıştır. Bunları dış güçlere bağlamak ya paranoyadır ya da halkı yanıltmaktır. 2008 yılından sonra ekonomide büyüme istikrarsızlaşmış ve ortalaması da Cumhuriyet tarihi ortalamasının altına düşmüştür. Kısacası kötü yönetilen ekonomi şimdi mutfakta yangın biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Bu durum iktidarın 2015 Haziran seçimlerinde ciddi oy kayıplarına neden olmuş, konjönktörün ve MHP bastonuna tutunarak asılmıştır. Hala da aynı biçimde aşıldığı görülmektedir. Tekrarlayalım, 2018 seçimlerinde de yeterli bir seçmen desteğine ulaşılamadığı, hatta parlamento çoğunluğunu yitirdiği gözlenmektedir.

İTTİFAK PARTİLERİN BEKASIYLA İLGİLİ

Son yerel seçimlere gelindiğinde AKP önce tek başına seçimlere gitmek istemiş, ancak Genel Başkan Erdoğan’ın önüne gelen anketlerde özellikle büyük metropollerde çok ciddi oy kayıplarının olduğu ortaya çıkınca yeniden ittifak müzakerelerinin önü açılmıştır. Cumhur ittifakı söylendiği gibi ülke bekasıyla falan ilgili değil, bu partilerin bekasıyla ilgilidir. Siyasette bu gayet doğaldır. Üstelik bu partiler ideolojik olarak çok benzerdirler. Aralarında oy geçirgenliğinin de hayli yüksek olduğu görülmüştür. Adına Cumhur İttifakı denilen anlaşmanın bir nedeni de 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin İstanbul’da yüzde 40’ı aşan oy oranına yaklaşmasıdır. Bu son derece önemlidir ve ürkütücü bir çıta olarak oryada durmaktadır.

BURASI SOLUN BESLENDİĞİ YER

Ben seçim ittifakına karşı değilim seçim ittifaklarının faydalarını anlattım ama Kocaeli’de bir sosyal demokrat partiye seçim iddiasından vazgeçemez. Burası solun beslendiği yer, beslenmesi gerektiği yer. Türkiye’de herkes neden CHP Kocaeli’de yeteri kadar güçlü değil son yıllarda diye soruyor. Ne oldu Kocaeli CHP’nin sosyal demokrasinin kalesiydi diyorsunuz sonra Konya’da diyemiyorsunuz. Erzurum’da diyemiyorsunuz ama Koceli’de diyorsunuz. O zaman Kocaeli’yi vermeyeceksiniz.

İDDİALIYIM DİYECEKSİNİZ

Kocaeli’de ben iddialıyım diyeceksiniz. Demeden olur mu? Kocaeli’de merkez yoklaması yapıp istediğinizi milletvekili yapabilirisiniz. O bireyselliğe girer. Ona itirazımız sınırlı olur. Ama seçime girmemek veya ittifak yaptığınız ve bu ilde tarihi olmayan bir partiye yerinizi vermek iddianızı vermek doğru olmamıştır. Birilerinin de çıkıp bu tabanın sözcüsü olarak bunu söylemesi gerekiyor. Umarım CHP Ankara İstanbul İzmir de başarılı olur. Gönlümden bu geçiyor. Her yer de CHP’nin yüksek oy almasını istiyorum ama Kocaeli’de Büyükşehir iddiasının terk edilmesini çok yanlış olduğunu düşünüyorum.

DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA DON GİYDİRMEM

Ben doğmamış çocuğa don giydirmem. Ama burada bizim iddiamız sürmeliydi ve iddiamız sürseydi burada güçlü bir iddia ortaya koyabilirdik. Kocaeli CHP örgütü belki görüntüde dağınık gösterse bile güçlüdür. Çok hızlı toparlanabilir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ilk seçildiği seçimde referanduma giderken 2010 yılında İzmit’teki mitingi unutmayalım. Kocaeli’de eki CHP’yi ve sosyal demokrasinin potansiyeli küçümsemeyelim. Biz burada güçlüyüz. Her yerde varız. Her yerde olduğumuz da buradaki eski partililer tarafından ve toplumun içinde olan insanlar tarafından bilinir.

‘KEŞKE YAPMASAYDIN’ DEMEDİ

Doğru ama benim partinin bu ittifakı bu ittifakı yapmakta Kocaeli’de çekildiğini söylerken bunu il binasında yapmamın doğru olamayacağını düşündüm. Cengiz Bey de açıkça Otel Asya’da değil de il binasında keşke yapmasaydın hocam da demedi.

ÖNSEÇİMDEN YANAYIM

Bana teklif şu şekilde gelebilir. Bir tanesi Kocaeli önseçimine girerim. Benimde arzım vardı ön seçime girerim. Ben önseçimlerden yana olan bir insanım. Belki ön seçime girdiğim zaman partinin il başkanı şu anda salonda bomboş kontenjanımız da vardı. Adam da arıyorduk. O zaman ben il başkanıydım. Adam da arıyorduk bulamıyorduk. Ön seçime girmeyecek bir kontenjan lazımdı. Bulamadık. Diyarbakır’a gittik. Eğer önseçim açılsaydı belediye başkanı olmak isteseydim girerdim.Yok ben istemiyorum Kocaeli’nin Büyükşehir Belediye Başkanı ihtiyacı olduğunu düşünülseydi bunu bana söyleyecek tek kişi vardı ve o da beni Ankara’ya davet etmedi. Daha önce Genel Başkan Yardımcılığı, Genel saymanlık yaptığım için böyle bir teklifin yapılması gereken kişi sayın Genel Başkanım. Kaldı ki işte dün de gördünüz İstanbul için düşündüğü aday adayı evinde ziyaret ederek öneride bulundu. Demek ki genel başkanlar böylesi bir teklifte bulunabilir.

CHP KOCAELİ’DE GÜÇLÜDÜR

İzmit Kocaeli’ni İYİ Parti’ye verme sebeplerinden bir tanesi İzmit’te bir vekili atamalarının meşrulaştırılma yorumunu da değerlendiren Güneş, “Benim dışında yapılan fiillerle ilgili bir yorumda bulunmak istemem. Niye, kim, ne, ne yaptı , onu kendisi açıklayabilir. Ben açıklayamam. Ben durum tespiti ile ilgili CHP’nin konumu ile ilgili söylenmesi gerekeni tam anlamı ile söyledim. Bu tarihe bir not düşmelidir. Ve bu notun altına bir cümle daha ekledim. Kimse sanmasın ki CHP Kocaeli’de de zayıf. CHP Kocaeli’de güçlüdür” diyerek konuşmasını tamamladı.

KOCAELİ’DE İTTİFAK HATA

Siyasette seçim ittifakları kimi zaman ‘güç birliği’ kimi zaman da ‘işbirliği’ biçiminde olabilir. Hele ideolojik yakınlıklar varsa bu daha da verimli olur. Gelinen siyasi siyasal sistem, özellikle başkan adaylıklarında, bunu daha da zorlamaktadır. Ayrıca 2018 yılında Seçim Yasasındaki tadilatlar ittifakı gerçekleştiren muhalefet partilerini milletvekili çıkarmakta karlı çıkarmıştır. CHP Yozgat, Kastamonu, Elazığ, Karaman Kırşehir, Kütahya, Niğde, Osmaniye ve Şanlıurfa’da milletvekili adayı çıkarabilmiştir. Kuşkusuz hangi bölgede güçbirliği, hangi bölgede işbirliği, hangi bölgede açık rekabet olacağı da ciddi toplumsal ve siyasal hesaplara dayanır. Ancak CHP ve İYİ Parti arasında yapılan ittifakın özellikle Kocaeli özelinde hata olduğu kanısındayım.

TARİHE MAL OLMUŞ SİYASETÇİLER KOCAELİ’DEN ÇIKTI

Kocaeli Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 18’ini yapar. Kişi başına düşen milli gelir Türkiye’nin 2 katıdır. Her yıl 60 bin kişiye ek istihdam sağlasa da işsizlik oranı yüksektir. Nüfus yılda yüzde 3’e yakın artar ve bunun yarıya yakını göçle olur. 1 milyon 940 bin nüfusu vardır, İstanbul’un yanıbaşındadır. Ülkenin araç üretiminin yüzde 36’sı, kimya sektörünün yüzde 27’si, metal sanayinin yüzde 20’si Kocaeli’dedir. Vergilerin yüzde 13’ü Kocaeli’de tahsil edilir. 13 OSB, 3 Teknopark, 2 Sebest Bölge, 35 liman ve iskele bu ildedir ve Avrupa’da 10. sırada gelmektedir. Kısacası İstanbul’un uzantısı haline gelen ve bu denli sanayi ve emek ağırlıklı bir il olan Kocaeli sosyal demokrat olduğu iddiasında olan herhangi bir parti için elbette son derece önemlidir, değerlidir. Kocaeli’den bir çok ulusal nama sahip siyasetçi çıkmıştır. Ancak tarihe mal olmuş,ülkenin her yerindeki eserlere adı verilen siyasetçi CHP’den çıkmıştır.

KABUL EDİLEMEZ!

İşte bütün bu saydığım nedenlerden ötürü CHP’nin bu en önemli yuvasında siyasal iddiasını büyük ölçüde devretmesi kabul edilemez. Doğru da değildir. Zaten her gönülden bağlı partinin öncelikli tercihi kendi partisinin iddiasını sürdürmesidir. Hele Kocaeli gibi bir ilde! Kocaeli İstiklal Savaşı’nda en fazla şehit veren illerdendir. Bu ilde Yahya Kaptan yatar. Kocaeli Leyla Atakanların, Turan Güneşlerin doğduğu ildir. Kocaeli DİSK’in doğup yeşerdiği ildir. Bu çok değerli il sosyal demokrattır, CHP’lidir ve iddiası sürmektedir.”

15 Ara 2018 - 11:41 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Mumtaz - Yıllardır kocaelide ne halt yediniz ... Sefa sirmenden başka bu sehri kim alacak. Su an ki büyükşehir adayınızı kocaeli genelinde kim tanıyor ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
07

Melek - Siz nasıl bir insansınız tam kocaeliyi alma imkanı dogmuş iki parti tabanı birleşmiş siz milettin kafasını karıştırıyorsunuz yazıklar olsun size

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
06

Manav Rıfat - Hurşit hoca boşa kürek çekiyor.2011 yılında yapılan Genel Seçimlerde Hurşit hocanın meşhur ayak oyunları ile herkesin saygı duyduğu dürüst ve ilkeli iki sosyal demokrat Turhan DUMLU ve Mahmut AKYOL‘un önü kesilmeseydi CHP beş vekil çıkarıyordu.Hoca önce 2011 hezimetinin hesabını versin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
05

Güler Varoçlu - Başkan aday adayları üyelerle ön seçim yapılarak üyelere partisinin sorumluluğu verilerek mücadele güclendirilEBİLİNİRDİ............en yüksek oyu alan 3 kişi de DELEGELERle tek aday belirlenseydi.delegelere böylece bir üst sorumluluk verilmiş olurdu........Böylece genel merkez yerel tercihi ile güçlü -rahat -huzurlu bir şekilde yöneticisinin arkasında durarak destek sağlanırdı..eleştiri yerinde ve zamanında yapılırsa doğruyu bulmak önem arzeder..DOĞRU TEKDİR..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
04

Zenci musa - Chp kocaeli de bitmiştir. Bu partiyi kılıçdaroğlu bitirmiştir. Nokta.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
03

güler varoçlu - Sn .MİLLETVEKİLİM yargı karar vermiş.siz şimdi üst yargıya gidilsin iptal olsun demek için mi Basın açıklaması yapıyorsunuz..ANKARA dasınız sizler .üyeler ne yapmalı ,çelşkilerle maratona girmek uyelerin kaderi olmamalı...saygılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
02

EMRE KESKİN - MADEM İDDİALIYDIK ADAY ÇIKSAYDIN O ZAMAN NE KADAR BOŞ KONUŞUYORSUN. KENDİNİ GÜNDEMDE TUTMAK İÇİN BU TARZ BİR AÇIKLAMA? SALIN BU PARTİNİN PEŞİNİ BE ADAM.. BUGÜNE KADAR NEREDEYDİN BASIN AÇIKLAMASI YAPIYORSUN ŞİMDİ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41
01

:) - Kılıçdaroğlu min anlamadığı nokta şu MHP akp tabanı görüşleri aynı sağ parti birbirine oy verir. CHP sol iyi sağ tabanlı zıt düşüncelere ve görüşlere sahip taban asla oy vermez Beşiktaş li taraftara gel Galatasaray Liv ol diyorsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Aralık 11:41


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler