CHP’de ön seçim yapılmayacak!

24 Haziran erken seçim kararıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri CHP’nin adaylarını nasıl belirleyeceği. 25 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilecek PM toplantısında aday belirleme yöntemine karar verilecek. Genel merkez kaynaklarından edinilen bilgilere göre adaylar merkez yoklamasıyla belirlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün erken seçim kararını açıkladı. MHP ve AKP’nin birlikte aldığı 24 Haziran erken seçim kararı bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak olan meclis kararı, onayla birlikte resmi gazetede yayınlanacak ve YSK seçim takvimini açıklayacak. Seçimlere yalnızca 65 gün kaldı. Her geçen gün muhalefetin aleyhine işliyor. AKP ile MHP daha önceden seçim ittifakı kuracaklarını açıklamıştı. Muhalefette ise ittifak için henüz net bir adım ve açıklama yok.

SEÇİM İTTİFAKI

AKP ve MHP’de bugüne kadar adayların hep genel merkez tarafından belirlendi. Genel merkez aday adayları arasından seçimini yaptı ve listeleri il başkanlarına bildirdi. Ana muhalefet partisi CHP’de ise durum farklı. CHP pek çok ilde ön seçim yaparak adaylarını belirliyor. Ancak bu süreç oldukça uzun bir dönem gerektiriyor. Parti içerisinde büyük bir enerji harcanması anlamını taşıyor. Bilindiği gibi CHP geçtiğimiz ay tüzük kurultayını gerçekleştirdi. CHP’nin son tüzüğünde milletvekili adaylarının yüzde 85’inin ön seçim ile belirlenmesine yönelik bir şart var. Ancak tüzük “seçim ittifakı” ile ilgili ayrı bir maddeyi de içeriyor, “Seçim ittifakı halinde merkez yoklaması yapılabilir.”

PARTİ MECLİSİ

CHP, ön seçim kararını bir genelge ile ortadan kaldırmaya çalışabilir. CHP, tüzüğünü yok sayarak ön seçimi askıya alabilir. Yüksek ihtimalli olası seçim ittifakı da ön seçim konusunu ortadan kaldırabilir. CHP Genel Merkezi’nde bütün hesaplar merkez yoklaması üzerine yapılıyor. Genel merkez kaynaklarından edinilen bilgilere göre CHP’de ön seçim yapılmayacak. Merkez yoklaması ile adaylarını belirleyecek olan parti, merkez yoklaması kararını 25 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan Parti Meclisi toplantısında resmileştirecek. CHP’de ön seçimin 24 Haziran için askıya alınmasıyla birlikte aday adaylarının Ankara mesaisi de başlayacak. Kocaeli ve diğer illerden aday olmak isteyenler genel merkeze giderek kendilerini göstermek için çabalayacak.

20 Nis 2018 - 10:37 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler