AKP’den seçimler için kritik değişiklik

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili uyum yasaları üzerinde çalışan AKP, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yapısını değiştiren ve yerel yönetimlerde seçilme yaşını 18’e indiren iki tasarı üzerinde son rötuşları yapıyor

TBMM’ye kısa süre içinde sunulması planlanan ilk pakette YSK ile ilgili düzenlemelerin tek kanunda toplanması öngörülüyor. YSK personelinin rotasyona tabi tutulamamasından kaynaklanan sorun da yeni düzenleme ile çözülecek. 22 ya da 23 madde olması beklenen bu düzenleme ile YSK müdürleri bir yerde en fazla 6 yıl kalabilecek. Bu kişiler, nüfusa kayıtlı oldukları yerde müdürlük yapamayacak.

FİLİGRAN VE BARKOD

Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre, aynı düzenleme ile oy pusulalarında mühür tartışması yaşanmaması amacıyla yeni bir sisteme geçileceği belirtiliyor. Buna göre oy pusulalarında mühür uygulaması kaldırılacak. Bunun yerine filigranlı basılan oy pusulası ve zarflar “barkodlu” olacak. Yaklaşık 160 bin sandığın her biri için ayrı barkod belirlenecek. Bu sistemde sahte oy pusulası kullanımının imkânsız olacağı belirtiliyor. Ancak bu sistem üzerinde kesin karar verilmediği, tartışmanın sürdüğü kaydediliyor. 16 Nisan referandumunda, oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından YSK, mühürsüz pusulayı da geçerli saymış, bu seçim güvenliği tartışmalarına neden olmuştu.

SINIRA 4 AY KALA

Meclis’e sunulacak ikinci uyum paketi, Anayasa değişikliğine göre yerel seçimlere yönelik değişiklikleri içeriyor. Buna göre milletvekili seçimlerinde olduğu gibi yerel seçimlerde de seçilme yaşı 25’ten 18’e düşürülecek. 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimde bu düzenlemenin uygulanabilmesi için yasa değişikliğinin en geç mart ayına kadar yapılması gerekiyor. Meclis ocak ayından itibaren bu iki önemli mini uyum paketi için çalışacak.

21 Kas 2017 - 10:00 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler