100 bin imza karmaşası..!

Seçim takviminin ilan edilmesiyle birlikte Meclis’te grubu olmayan partilerin adayları ve bağımsız adaylar için 100’erbin kişi il ve ilçe seçim kurullarına başvuracak.

İmzaların kısa sürede toplanacak olması tartışmayı beraberinde getirdi. Yasanın kabulü, onaylanması ve takvimin belirlenmesi için zaman daralıyor.

Meclis'te grubu olmayan siyasi partiler ile bağımsız adaylar için getirilen 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi konusunda tartışmalar büyüyor. Daha önce noter üzerinden yapılması düşünülen aday gösterme işleminden hem büyük masraf olacağı hem de seçmenin iradesine mali yük getirileceği gerekçesiyle vazgeçildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, aday göstermede ve imza konusunda yetkinin Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) olacağını açıkladı.

KONTROL-DENETİM YSK'DA

Hayati Yazıcı, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza düzenlemesinde sorumlu YSK mı olacak?” sorusuna şu karşılığı verdi: “YSK'ya başvuracaklar çünkü seçmen olması şartı var. Bir kişi, bir adaya oy verebiliyor. Bununla ilgili kontrol ve denetimi de seçim kurulları yapacak. YSK'nın buna ilişkin bir altyapı yazılımı var. Bu, denetimi sağlayacak. Vatandaşlar il ve ilçe seçim kurullarına başvurmak suretiyle yapacaklar ama daha çok ilçe seçim kurulları. Çünkü seçmen kütükleri ilçe seçim kurullarında bulunuyor.”

Bu konuda yasal düzenleme Meclis'te ele alınacak. Yasanın çıkmasıyla Cumhurbaşkanının 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Yüksek Seçim Kurulu önce seçim takvimini belirleyecek ve bu imzaların hangi tarihler arasında verileceğini ilan edecek. Ardından 100 bin imza toplama işini 81 il seçim kurulu ile 921 ilçe seçim kurulu yürütecek. Ağırlıklı olarak da ilçe seçim kurulları üzerinden imza verilecek. Ancak imzaların toplanması ve sayılması, dilekçelere yapılacak itirazlar için de yine seçim kurulları görevlendirilecek. Seçimlere 64 gün kalması nedeniyle 100 bin imza toplanması konusunda zaman darlığına da dikkat çekiliyor.

21 Nis 2018 - 09:41 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler