mış gibi

Peter H. Reynolds’ın “Nokta” kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Bir öğretmenin küçücük bir çocuğun dönüşümüne nasıl da özen ve incelikle dahil olduğunu izlemiştim o kitapta. Bir noktadan, bir ressama uzanan serüvende önemli olanın cesaret ve istek olduğunu göstermişti bu güzel kitap. Şimdi elimde aynı yazarın ikinci kitabı var ve en az birinci okuduğumuz kitap kadar keyifli. “mış gibi” kitabının yazarı ve çizeri aynı kişi. Altın Kitaplar tarafından basımı yapılan kitabı Türkçe’ye Oya Alpar çevirmiş.

Peter H. Reynolds sahiden çok incelikli bir yazar. Çocuk ruhunu çok iyi biliyor. Bir yetişkin dünyasından çocukların büyülü dünyasına girebilen yazarlardan. Öncelikle itiraf ediyorum ki çocuk kitaplarını çok seviyorum. Özellikle de onların güzel ve duru dünyalarını yansıtanları. Elimdeki kitap da işte onlardan. İyileştirici yanı vardır çocukların ve elimdeki kitabın yazarı da bunu çok iyi yakalıyor. Resim yapmayı çok seven kahramanımız Ramon tüm mekanları kullanıyor. Tutkulu bir şekilde resim yapan Ramon’a abisi yanaşıyor ve gülüyor gördüğü resimlere. Neden? Çünkü resimleri gerçeğe benzetemiyor ve beğenmiyor. Ramon’un tüm hevesi yarıda kalıyor hal böyle olunca. Tamam, durun endişe etmeyin, evin bir de küçüğü var. O yetişiyor yardıma. Meğer Ramon’un tüm buruşturup attığı resimleri odasında duvara asmış bu küçük güzellik. Hayal edin abi ve kendinden küçük kardeşin davranışlarını. Bir tanesi ne kadar yıkıcı ve yıpratıcı ise, diğeri o denli yapıcı, iyileştirici ve cesaret verici. Okurken aklıma acaba büyürken mi kaybediyoruz iyi olan bazı duygularımızı diye geçirdim içimden.

abisi büyüklerin dünyasını gösteriyordu bir yönüyle. Küçük kız kardeşinki ise çocuk dünyasını. Elbette Ramon’un ruh hali de onların kırılgan dünyalarını. Gerçeğe benzemese de “vazoymuş gibi” cümlesi yetişiyor Ramon’un resim yapma hevesini tekrar kurmaya. Bazen işte bu kadar basit olabiliyor yıkmak ve yapmak. Tercihsel bir durum yani hangisinden yana tavır alacağınız. Küçük kız kardeş Marisol’un ruh hali sarsın istiyorum çocukların dünyasını. Marisol gibi öğretmenleri olsun mesela onların. Yapıcı, iyileştirici, cesaret verici ve yol açıcı. Diğer taraftan Ramon’un abisi Leon’un kaba ve yıkıcı dünyası uzak olsun istiyorum onların hayatından. Hayal edin bu iki karakterin öğretmen olduğunu mesela. Gerçeğine benzemediği için gülen bir öğretmen mi, yoksa gerçeğin yansıması olduğu için cesaret veren bir öğretmen mi olsun isterdiniz hayatınızda. Bu kitabı okurken kendi çocukluğuma ve öğrencilik yıllarıma gittim. İnsan hayatında iz bırakanları unutamıyor galiba. Sanki sahiden herkesin izini az çok taşıyoruz üzerimizde. İyi olanı da unutmuyoruz, kötü olanı da. Mesele kötüleri görüp onları tersine çevirme telaşı. İyi olanı tanıyıp ondan beslenmeye çalışmak galiba belki de hayatın öğrettiği kısmı. Elimdeki kitap vesilesi ile resim tutkusunun nasıl köreltilebileceği veya nasıl beslenebileceği gösteriliyor iki karakter ile. Hemen eklemek istiyorum, yazar da şanslı grupta aslında. Çünkü henüz yedi yaşındayken ikiz kardeşi ile beraber yazdıkları kitapları, çizgi romanları ve gazete yazılarını babalarının fotokopi dükkanında çoğaltmalarına imkan sağlayanlar olmuş. Kitabın en arka kısmında yazar ile ilgili verilen bilgiler çok güzel ve umut verici. Neden umut verici biliyor musunuz; çünkü koşulları oluşturulan ve cesaretlendirilen çocukların nasıl da güzel işlerin içinde olduğunu gösteriyor. “Nokta” kitabını da, “mış gibi” kitabını da mutlaka okuyun isterim. Çocuğunuz olması gerekmiyor, sadece yetişkin olarak alıp okuyun ve hayatı başka bir yerden deneyimleme şansını tanıyın kendinize. Bence herkes kendine en azından bu kadar küçük bir iyiliği hak ediyor. Sonra belki kim bilir, vaktiyle hevesinizi kıranların ayırdına varıp, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz yolunuza. Hem belki kendi kendinizi iyileştirmenize vesile olur çocuk edebiyatının o büyülü dünyası. Tavsiye ile diyorum ki Peter H. Reynolds hayal kırıklığına uğratmaz, en azından beni uğratmadı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Saadet Sevinç Doğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler