Kurt, Ceyhan’ın ‘AYAR’ını bozdu!

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde olmazdı önceleri böyle şeyler… 

Kolu öyle bir kırarlardı ki yenin içerde kaldığını bile kimse anlamazdı…

Özlerinde “istişare” diye bir yöntem vardı çünkü…

İstişare etmeden, teşkilata sormadan kolay kolay karar alınmazdı…

Arkasında teşkilat olmayanın sesi ne kadar gür çıksa da duyulmazdı.

Arkasında teşkilat olanın ise kellesi kolay kolay alınamazdı, ikna edilmeye çalışılırdı.

Mesela dönemin AKP İzmit İlçe Başkanı Nedim Arsal’ın Dolphin Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, belediye başkanlarına yönelik salvoları hala tazeliğini korur basın mensuplarının da teşkilatlarda da hafızasında… 

Bir ilkti belki de o dönem, ilk defa AKP’de kol kırılmış ama yen içinde bırakılmamıştı…

Arsal, danışma meclisini basına kapatmamış, herkesin gözü önünde eleştirilerini sıralamıştı. Yüzlerine söylemişti… Teşkilattan da büyük alkış almıştı.

Mevcut şartlarda ilçe başkanının kellesi direk koparılırdı, o koltuk altından çekilirdi…

Ancak öyle direk olmadı o iş; sürece yayıldı. Çünkü arkasında teşkilat sağlam durdu… Arsal’ın başkanlıktan istifa edip milletvekili aday adayı olması istendi, bu talebin bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldiği iletildi. Arsal, biliyordu aslında istifasına kılıf bulunduğunu ama kabul etti bu teklifi, temayüle girdi, beşinci sırada çıktı. Bu sıralamaya göre aday yapılması gerekiyordu ancak yapılmadı. Arsal, Şevki Yılmaz’ın damadıydı, Ankara’da kendisine önemli bir görev buldu ve bir daha da Kocaeli’de aktif rol almadı.

Yani kısacası AKP, kamuoyunun önünde sesini çıkaran Arsal’ın altından koltuğu çekti ancak direk değil, süreci soğuta soğuta…

2010 yılında yaşanan bu olaydan 7 yıl sonrası yani bugün için ise

“Eski çamlar bardak oldu” diyebiliriz… 

Arkasında teşkilat olan da olmayan da gerektiğinde sesini çıkarabiliyor artık…

Kol kırıldığında yen içeride kalmıyor. Çatırtı herkes tarafından duyuluyor!

Bu çatırtının en bariz duyulduğu zamanlar ise kongre süreçleri oluyor.

AKP’de başkanlar sanki seçilmiyor da atanıyormuş gibi bir yöntem izleniyor. 

Kongrelerde tek liste kararı alındı alınalı illa ki birkaç ilçede sıkıntılar yaşanıyor. 

Mesela Derince İlçe Teşkilatı’nın kongresinde, genel merkezin belirlediği adayın 

karşısına başka bir aday çıkmak istedi ancak tüzüğe takıldı, delegelerin yüzde 5’inden imza alamadı. Teşkilat arkasında durmadı ve aday olamadı. 

Geçmiş yıllardaki kongrelerde yine Derince’de sorun yaşandı, Kartepe’de yaşandı, diğer kimi ilçelerde yaşandı. Ancak tek bir ilçede genel merkezin belirlediği adayın dışında bir başkası seçilemedi. Kamuoyu önünde de olsa baş kaldıranın kellesi koparıldı.

***

İşte 2010 yılında Nedim Arsal, o döneme göre nasıl bir ilke imza atmış, bugün bu şekilde hatırlanıyor ise 3 Aralık Pazar günü de Gebze’de Hüseyin Kurt bir ilki gerçekleştirebilir, adından yıllar sonra da söz ettirebilir… 

AKP’nin ilimizdeki son kongresi 3 Aralık Pazar günü Gebze’de

Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde yapılacak. AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan için de Gebze’nin genel merkez tarafından belirlenen ilçe başkan adayı için de en sıkıntılı kongre bu olacak… 

Çünkü Gebze’de genel merkezin adayı İrfan Ayar’ın karşısına çıkan Hüseyin Kurt,

İl Başkan Yardımcılığı koltuğunu bırakıp teşkilatın talebi üzerine ikinci liste çıkarmaya, başkan adayı olmaya karar verdi… Ve geçtiğimiz günlerde yaptığımız telefon görüşmesinde kararından kesinlikle dönmeyeceğini vurguladı.

Peki, Derince’den farkı ne bu kongrenin…

Orada da sonuçta ikinci bir aday çıkmış ancak listesi tüzüğe takılarak kabul edilmemişti. 

Derince’de çıkarılan listenin arkasında teşkilat yoktu, delegeler yoktu; 

delegelerin yüzde 5’inden imza toplanamayınca aday da olunamadı. 

Gebze’de görünen köy kılavuz istemez; öyle bir sorun söz konusu değil.

Yüzde 5 barajı rahatlıkla aşılıyor; yani kongre yapılırsa Hüseyin Kurt’un adaylığı kesin… Ve kongreyi Kurt’un kazanma ihtimali de oldukça yüksek. Kurt, 11 merkez mahallenin delegelerinin destek sözü olduğunu iddia ederken kulislerde de teşkilatın Kurt’u istediği, Ayar’ın adaylığına tepki gösterdiği sıkça dillendiriliyor.

İşte bu kongre yapılırsa Kurt, bir ilki gerçekleştirip ikinci listeyi çıkaracak; 

hatta bir ilki daha gerçekleştirip belki de ilçe başkanı seçilecek…

Böyle bir durumda ise teşkilatın dediği olacak, İl Başkanı Şemsettin Ceyhan’ın karizması çizilecek. Kendi yönetiminden olan bir ismin adaylığını dahi engelleyemediğinden dolayı belki de genel merkezin gözünden düşecek. 

Ve her şeyden öte; teşkilatlar gücünü fark edip; bundan böyle tek liste kararı alınan yerlerde istemedikleri adaylara karşı kendi adaylarını çıkarabilecek. Yani Kurt, AKP’de emsal teşkil edecek.

Böyle bir şeye AKP Genel Merkezi ve İl Başkanı Ceyhan’ın müsaade etmesi mümkün mü peki? İkna için çabaladılar olmadı, sahaya indiler olmadı… Hüseyin Kurt, “Kesinlikle dönmek yok” diyor. Şimdi ya bu kongre risk alınarak gerçekleştirilecek ya da iptal edilecek… İptal edilmesi durumunda ise ya atama yapılacak ya da İrfan Ayar’dan vazgeçilip; farklı bir aday teşkilatla istişare edilerek belirlenecek, kongre o şekilde başka bir tarihte gerçekleştirilecek.

Hüseyin Kurt, kongre iptal edilmezse kazanma ihtimallerine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Bu nedenle Ceyhan’ın riske girmesi zor… İşte bu yüzden kongrenin iptal edilmesi ve Gebze İlçe Başkanlığına atama yapılması bekleniyor ancak atama yapılırsa sorun çözülmeyecek aksine büyüyecek! AKP Genel Merkezi, burada Ceyhan’ın ve kendi karizmasını düşünüp atama mı yapacak yoksa teşkilatın tepkisini mi dikkate alarak hareket edecek? Teşkilat dikkate alınırsa Ceyhan’ın karizması çizilecek, teşkilat dikkate alınmazsa risk daha da büyüyecek. 

Çünkü bu teşkilatta keskin bir kopuşa mahal verilebilir. 2019’da seçim kaybetme lüksü olmayan AKP, böyle bir riski de göze alamayacaktır! Yani aşağıya tükürülse sakal, yukarı tükürülse bıyık misali; Gebze’de işler karmakarışık! 

Teşkilatın talepleri başta dikkate alınmış olsaydı belki de bugün bunlar yaşanmayacaktı. Ceyhan, Gebze’nin ayarını; Kurt da Ceyhan’ın Ayar’ını bozmayacaktı!

Gebze’nin faturası baya bir kabarık…

Ceyhan'ın işi çok zor…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yılmaz Karabıyık - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Barış Doğru - Asıl ayarı Gebze'de yapmaya çalışan Ceyhan değil, Fikri Işık olmalı. Yani ayarı bozmaya çalışan da, ayarı bozulmak üzere olan da aslında Işık...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Kasım 17:39
01

demokrasi böyle - Ardından adamlık ta gelirse ...Tadından yenmez...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Kasım 17:39


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler