Her şey, Amerikan yardımı süt tozu ile başladı

Yıl 1948. Amerika kesenin ağzını açıp ikinci dünya savaşından sonra ekonomik yardım yapmaya başladı. Ekonomik olarak zordaki ülkelerin, Sovyetlerin eline geçmemesi için Marshall yardımını başlattı.

Neydi bu yardım; Süt Tozu. Fotoğrafta gördüğünüz üzere Amerikalının eli ile milletimizin eli sıkışıyor.

Bu yardımın amacı hibeydi, ama ilkokullarda içirilmesi şart koşulmuştu. 1960 a kadar zorla içirildi. Şimdi buradan Amerikan düşmanlığı yapmayalım tabi ki.

Sadece süt tozu verilmedi.

Para verildi, bisküvi verildi, margarin verildi. Amerikan bezi verildi. Modası geçmiş savaş gemileri ve tanklar verildi. E hep onlar vermeyecek tabi ki bizde İncirlik üssünü verdik. Petrol aramalarını durdurduk. Uçak fabrikamız kapatıldı. Biz size veririz merak etmeyin dediler. Bize de Allah razı olsun demekten başka bir şey kalmadı.

Süt tozu ile başlayan süreç beleş ne bulduysa kabul eden bir halka dönüştü.

O gün süt tozu ile büyümüş çocuklar bugün Türkiye’nin her yerinde bizleri yönetmekteler.

O yıllarda süt tozunu, tabi ki bugün de İranlı saygın işadamının kutu kutu hediyelerini de kabul ettik.

Süt tozundan milyar dolarlara.

Kardeşçe sevgi ve saygılarımla.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erhan Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler