.jpg)
EKONOMİ NORMALLEŞTİ
Darbe girişimi sonrasında çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile kritik pozisyonların nasıl ele geçirilmiş olduğu ortaya çıktı. Bu hain kalkışmanın önlenmesinin ardından, 20 Temmuz tarihi itibariyle, 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Anayasal düzeni ve demokrasiyi ortadan kaldırmaya kalkışan darbecilerin ve darbe destekçilerinin kökünün ‘hızla’ kazınması, yuvalandıkları kurumların temizlenmesi için çalışmalar başlatıldı. Hükümetimiz halen bu çalışmaları sürdürüyor. Hükümetimizin gayretleri ve iş dünyasının destekleri ile Türkiye’nin en kısa sürede toparlanacağına inanıyoruz. Bu süreçte kısa zamanda içeride demokrasi ve özgürlükler teminat altına alınmış, ekonominin işleyişi normalleşmiştir.
SORUMLULUKLARIMIZI BİLİYORUZ
İş dünyası sorumluluklarının bilincindedir. İş dünyasının ana hedefi demokrasiye her zaman ve her koşulda sahip çıkarak, üretim ve yatırımla Türkiye’nin büyümesine, zenginleşmesine katkıda bulunmak, iş ve aş yaratmaktır. Bunun için iş dünyası, hükümetimizle uyum içinde, yeni imkanları da değerlendirerek, Türkiye’nin küresel bir güç olmasına yönelik tüm çalışmalara destek verecektir. Bu noktada bir başka hususun altını çizmek isterim. Türkiye’nin bu darbe girişimi sonrasında yaşadıklarını dış dünyaya anlatmakta zorluk çektiğini, daha doğrusu dost ve müttefik ülkelerin her nedense bu yaşananları anlamak istemediğini, farklı değerlendirmeler yaptıklarını gördük. İş dünyası olarak, bu konuda bize de görevler düşmektedir. Yaşananların ne anlama geldiğini, iş yaptığımız kişi ve kurumlara anlatmalı, onların Türkiye’nin yanında yer almalarını sağlamalı, Türkiye’ye duyulan güveni pekiştirmeliyiz.
RUSYA İLE FAALİYETLER ARTACAK
Zeytinoğlu ardından Rusya ile yapılacak çalışmalar hakkında da konuştu ve şunları söyledi: “Rusya Cumhurbaşkanımızın Rusya ziyaretinden özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerimiz açısından olumlu sonuçlar çıktı. Rusya kapısının açılıyor olması bizler için çok önemli. En önemli ticaret partnerlerimizden biri olan Rusya, bu yıl ihracatımızda ilk 20 ülke arasında yer almıyor. 2012 yılında 4'üncü, 2013 yılında 4'üncü, 2014 yılında 7'inci 2015 yılında 9'uncu sıradaydı. Rusya ile olan ihracatımız geçen yılın ilk 7 ayında yüzde 60 gerilemiş. Geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar olan İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolar olarak hedeflenmesi güzel bir gelişme. Bu hedef, Rusya’yı ülkemizin en önemli ticaret partneri yapacaktır. Biliyorsunuz, kısa adı NÜKSAK olan Nükleer Santral Kümesinin Oda olarak partneriyiz. Bakanlık hızlı bir şekilde geçtiğimiz hafta kümede üye olan firmalarımızdan taahhütname istedi. Bütçesi 9 milyon TL olan bu küme faaliyetlerinin de hız kazanacağını düşünüyoruz.
132 FİRMAYA TEBRİK
İstanbul Sanayi Odası Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesini açıkladı. Türkiye’nin İkinci 500 büyük listesinde 52 firmamız bulunuyor. 4 firmamız ilk 500’den ikinciye düştü. İlk 500 büyük firma içerisinde 80 firmamız yer alıyordu. Böylece, Türkiye’nin en büyük bin işletmesi içerisinde, Kocaeli’nden toplam 132 firma yer almış oldu. Yani Türkiye’nin büyük işletmelerinin yüzde 13’ü Kocaelili. Bu sonuç bizim imalat sanayi ve vergi oranlarımızla da örtüşüyor. Türkiye’nin en büyükleri arasındaki 132 firmamızı kutluyoruz.” Başkan Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından dilek ve temenniler bölümünde meslek komitesi tarafından kapatılan teknik okulların öğrencilerinin ara eleman olarak yetiştirilmesi yönünde bir teklif gündeme getirildi. Konuya açıklık getiren Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ,”Yönetim kurulu olarak bu konuya daha sonra değerlendirmeye alacağız, süreci bekliyoruz” dedi.
Son Güncelleme: 18.08.2016 12:56