Time dergi kapağı Kocaeli’den

Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği(AND) kent tarihi projelerinden biri olan "Kent Tarihi Sunumu" etkinliklerinde Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, 24 Mart 1923 tarihli Dünyaca ünlü Time Dergisi kapağında yer alan Atatürk fotoğrafının Kocaeli’de çekildiğini belirtti.

Time dergi kapağı Kocaeli’den
Time dergi kapağı Kocaeli’den
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği(AND) kent tarihi projelerinden biri olan "Kent Tarihi Sunumu" etkinliklerinin dokuzuncusunda Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, "Atatürk'ün İzmit Ziyaretleri" isimli sunumu dün akşam Cumhuriyet Parkı içerisinde bulunan İzmit Belediyesi Sanat Galerisi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Birbirinden ilginç bilgilerin yer aldığı sunumda Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, 24 Mart 1923 tarihli Dünyaca ünlü Time Dergisi kapağında yer alan Atatürk fotoğrafının Kocaeli’de çekildiğini söyledi.

DÜNYANIN EN İYİ BİLDİĞİ İMAJ

Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, İzmit ile ilgili bilinmeyen birçok gerçeği de ortaya çıkardı. Dünyaca ünlü Time Dergisi kapağında yer alan Atatürk fotoğrafının Kocaeli’de çekildiğini vurgulayan Gölcük, “16 Ocak 1923 günü Kasr-ı Hümayun’da gerçekleşecek basın toplantısı için İzmit’e gelen Halide Edip Adıvar ile Mustafa Kemal Paşa’nın sohbetleri sırasında çekilen fotoğraf ve video görüntülerine ait bir enstantane o an. Ve Kocaeli’de çekilen o görüntü Time Dergisi kapağında yer alarak birden Dünya’nın en iyi bildiği Mustafa Kemal Atatürk imajı haline geliyor” dedi.

TÜRK KADINININ SEÇME SEÇİLME HAKKI İZMİT’TEN DUYURULDU

Etkinliğe katılan hanımların 5 Aralık Dünya Kadın Hakları kutlayan Rıdvan Gölcük sözlerine şöyle devam etti; İzmit Kasr-ı Hümayunu’nda Ata’ya sorulan sorulardan biride şu oldu: “Halide Edip Hanımı mebus olarak görebilecek miyiz? “Kadınlara bu hak verilecek!.. Önce ya da sonra bu gerçekleşecek!” demiştir Paşa. Yani kadınlar bu hakkı elde etmeden 11 yıl önce İzmit’te bu konu konuşulmuş, bunun bir gün başarılacağı anlaşılmıştı”

“HAVADA BİR ASLAN KOKUSU VAR”

18 Haziran 1922 günü Fransız Yazar Claud Farrere ile Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit Kasr-ı Hümayunu bahçesinde yaptıkları çay toplantısına değinen Gölcük: “ Bu çay toplantısından, o tarihte işgal altında olan İstanbul’un Peyam-ı Sabah yazarları memnun olmadılar. Toplantıyla ve Mustafa Kemal’le adeta dalga geçmek için Beyoğlu’nda bulunan Cercle d’Orient’te muhalif bir çay toplantısı düzenlediler. Ardından Akşam Gazetesi’nde “Cercle d’Orient’te yapılan toplantıyı eleştiren ağır bir yazı yazıldı. Bu yazı Milli Mücadele döneminin en iyi yazılarından biridir bence. Gazete şöyle yazıyordu: Mustafa Kemal Paşa İzmit’e geldi, Şairin dediği gibi: Havada bir Arslan kokusu var. İzmit’e kadar gelen tehlikeyi görünüz!.. Sizin gözleriniz görsün diye Kartal’a kadar mı gelsin?... Evet daha nereye kadar gelsin? Beykoz’a kadar mı? Göztepe’ye kadar mı? Gözlüklerinizin camına kadar mı?”

“BU MEŞHUR İZMİT GECESİDİR”

Son olarak 16 Ocak 1923 gecesi yapılan basın toplantısı sonraki yıllarda gazetecilerin yazdığını belirten Gölcük, Falih Rıfkı Atay’ın bu geceyi “Bu Meşhur İzmit Gecesidir” diye tanımladığını söyledi. Aynı gece Kasrın üst katında yatan gazetecilerin, Mustafa Kemal’den duyduklarından heyecandan uyuyamadıkları, karanlıkta yataklarında sabaha kadar bu meseleleri konuştuklarını aktaran yazarın ise Ahmet Emin Yalman olduğunu ekledi.

07 Ara 2018 - 10:05 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Dr ERSOY KANDEMİR - Çok anarlar ATAMI tüm halk herşeyi tüm yönleriyle görmekte,ATAMA saygısızlık edenlere Büyükşehir belediye başkanı adayı olarak eğer seçimi kazanırsam hepsine BABALAR ALIP VERECEĞİM,süpriz üstüne süprizim var bu hergün eleştirdiğim ve dümdüz sövdüğüm kitleye,LA SAKIN OY VERMEYİN BANA!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 10:05
01

zeren78 - Seçimler yaklaşıyor.. Hakaret bitti...Seçimden sonra hepsini çöpe atarlar....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 10:05


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler