Padişahın torunu Kocaeli’ye geliyor

İzmit’te Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan programa Sultan 2. Abdülhamit’in torunu da katılacak

Padişahın torunu Kocaeli’ye geliyor
Haber albümü için resme tıklayın

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın büyük önem verdiği Tarih Koridoru Projesi’nin en önemli ayağını oluşturan Akçakoca Mahallesi Osmanlı Meydanı ve Kapanca Sokağı’n açılışı Cumartesi günü saat 14.00’de Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunu şehzade Orhan Osmanoğlu’nun katılımıyla yapılacak.

Osmanlı'nın değerlerini, kültürünü gösteren rölyef, tablo, heykel ve baskılarla donatılarak açık hava müzesi haline getirilen Akçakoca’daki meydan ile Kapanca Sokağı’nın açılışına Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunu şehzade Orhan Osmanoğlu katılacak. Açılışa bütün İzmitlileri davet eden Başkan Doğan şunları kaydetti: “ Bu projedeki amacımız, toplumsal bilinçlenmeyi, geçmişi bir görsel tarih olarak gelecek nesillere aktarmaktır. Osmanlı Meydanı ile Kapanca Sokak, İzmit'in tarihinin yaşatılması ve tarih turizmi açısından çok büyük anlam taşımaktadır. Akçakoca, şehrimizin tarihi en eski mahallelerinden biridir.

ÖNEMLİ MESAJLAR VERİYOR

Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında meydanda bulunan duvarlar, İzmit'in tarihinden gelen kültürel yapısına uygun sanat panoları ile bezendi. İzmit'te ilk defa biz, mahalleye de adını veren Akçakoca Bey'in heykelini meydana yerleştirdik. Ayrıca duvarlara Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminin önemli isimleri olan Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Orhan Gazi, Haymana Hatun gibi devlete, topluma ve dine önderlik yapmış önemli şahsiyetlerin rölyef, baskı ve öğütlerini yaptırdık. Bu alan, bu anlamıyla tarihsel bir sürecin canlı bir kanıtı ve yaşayan bir yönü olarak günümüz ve gelecek nesillere aktarılması bakımından da ayrı bir önem taşımaktadır. Projemiz, toplumsal bilinçlenme, tarihe ve geçmişimize dair bilgilerin hafızamızda görsellik olarak kalmasını sağlamak gibi birçok yönden de önemli mesajlar vermektedir.”

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Yaklaşık 4500 metrekarelik Osmanlı Meydanı’nda sivil mimari örneklerinin yanı sıra Osmanlı dönemine ait Akçakoca Dere Cami ve Süleyman Paşa Hamamı bulunuyor. Tarihi yapılar arasından yamaca doğru uzanan yol, Kale İçi Bölgesinin içerisinden de geçerek Şehitlik Korusuna kadar uzanıyor. Bu nedenle Meydan, Tarih Koridoru boyunca yapılacak turistik gezilerin dinlenme mekânı olarak kullanılacak. Projenin bir başka ayağını oluşturan Kapanca Sokak’ta da çok sayıda tarihi yapı restore edilerek adeta tarihi bir mekâna dönüştürüldü.

10 Eki 2017 - 11:03 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler