Korkutan deprem açıklaması... İzmit’in batısında müthiş bir gerilim var!

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Bölgesi'nde 10 yıl içinde 7'den büyük bir deprem beklendiğini söyledi

Korkutan deprem açıklaması...  İzmit’in batısında müthiş bir gerilim var!
Haber albümü için resme tıklayın

Marmara depreminin milli güvenlik sorunu olduğunu da söyleyen Ersoy, "Niye Marmara'yı fazla konuşuyoruz. Çünkü 13 tane il var, toplam nüfusa baktığımız da 26 milyon yapıyor, 6 milyon konut var. Neredeyse ekonominin yüzde 50'sine katkı buradan. Buradaki deprem bizi bağımlı hale getirebilir. Ülkemizin bağımsızlığı tehlike altına girebilir" dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çorlu İlçesi Belediyesi ve Çorlu Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği, ‘Deprem ve Şehir Afetleri’ konulu panele katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, Marmara Bölgesi’nde 10 yıl içinde büyük bir deprem beklediğini söyledi. Ersoy, “7.7 depreminin hakikaten dikkate alınması gerekir. Niye 7.7? Çünkü 7.7 depremini 1509 yılında yaşamışız. Biz isteriz ki, deprem dalgaları yerin içinden geçsin gitsin, hızlı geçerse işimize gelir hiç tutunmaz ama gevşek sulu bir zeminde geçemez takılır o zaman dalgalar büyümeye başlar. Dalgalar büyüdükçe binaya aktardığı yükler artar ve bu da binanın daha çok sallanması, zarar görmesi, yıkılması anlamına gelir” dedi.

‘MARMARA’DAKİ DEPREM MİLLİ GÜVENLİK SORUNU’

Marmara depreminin milli güvenlik sorunu olduğunu söyleyen Ersoy, “Niye Marmara’yı fazla konuşuyoruz. Çünkü 13 tane il var, toplam nüfusa baktığımız da 26 milyon yapıyor, 6 milyon konut var. Neredeyse ekonominin yüzde 50’sine katkı buradan. Dolayısıyla İstanbul insanı, Tekirdağ insanı, Anadolu insanı daha kıymetli demiyoruz. Diyoruz ki, Marmara’daki bir deprem ülkenin milli güvenlik sorunudur. Buradaki deprem bizi bağımlı hale getirebilir. Ülkemizin bağımsızlığı tehlike altına girebilir. Senaryolara göre 60 milyar dolara kadar çıkacak zararlar oluşabilir” dedi.

‘BOLU TÜNELİ’NİN İÇİ İLE İZMİT KÖRFEZİ’NİN BATISINDA MÜTHİŞ BİR GERİLİM VAR’

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremin olacağını bildiklerini ancak ne zaman olacağını bilemedikleri ifade ederek, “Jeolojik olarak kıtalar birbirilerini itiyor. Biz bunları her yıl uydudan ölçebiliyoruz. Ne kadar itiliyor ve nereler sıkışıyor gelecekte nerede deprem olacak hepsini biliyoruz. Bakın deprem nerede olacak biliyoruz. Ne büyüklükte olacağını biliyoruz. Ama zamanını bilmiyoruz, biz değil kimse bilmiyor. Dünyada depremi önceden bilme şansımız yok. Fakat potansiyel olarak nereler gerilim altında, nerelerde deprem olacak bunları biliyoruz. Marmara’da deprem olacak diyorsak bu yaklaşım genel olarak doğrudur. Tekrarlanma aralıklarını tahmin ediyoruz, geçmiş depremleri ortaya koyarak. Deprem olan yer rahatlar orada uzun süre deprem olmaz. 1999 yılında iki deprem oldu, 160 kilometre kırıldı.169 kilometre boyunca uzun süre deprem olmayacak ama her ucunda gerilim birikti. Biri Bolu Tüneli’nin içi, diğeri İzmit Körfezi’nin Hersek bölgesinin batısında bitti. Bu iki uçta müthiş bir gerilim var. Çünkü bu gerilimde mesela bir kıtayı 4 metre itmişsiniz. Marmara’daki gelecek depremi öne çekiyorsunuz o gerilimle. Marmara’da beklerken, Bolu Dağı’nda büyük bir deprem olabilir. Aynı derece ve gerilime sahip 10 yıl içerisinde 7’den büyük bir deprem olabilir. En kötü senaryo ise 7.7, büyüklüğünde bir deprem.7.7. büyüklüğü ne demek biliyor musunuz. Yaklaşık üç tane Kocaeli depremi aynı anda olması. Marmara’nın çevresindeki 13 il bundan etkilenebilir” dedi.

15 Şub 2019 - 19:27 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

Nct - BEN BIR YIL OLMUS IŞIMİ KAYBETMISIM DEPREM ZATEM VURMUS BENI,ŞIMDIDE HANGI KAPIYA GITSEM HATTA İSKUR A BILE GITSEM KAPILAR YUZUME KAPANIYOR YANI ARTÇILAR DAHI TUM TITREŞIMİ İLE BENDE TECELLI EDİYOR BANA RICHTER 3-5 Sismik BILE GELMIYOR...BEN DUYARSIZLASTIM ANCAK, RABBIM SABİ SUBÝANIN YUZU SUYU HURMETINE HALKIMIZI BU AFETLERDEN KORUSUN....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 19:27
03

Milli And - Sen aklını nerede ve nasıl bozdun çok garip.Adamlar senelerdir bas bas bağırıyor önlem alın sonu felaket diyerek ama gel gör ki senin gibi garip tiplemeler bu açıklamayı böyle okuyor.Sen sordun mu oturduğun binanın Ne kadar güvenli olup olmadığını yoksa imar affından faydalanıp tabutuna mı yerleştin.Millet senin gibiler ve senin gibilerin oy verdikleri şahıslar tarafından yıkılır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 19:27
02

Sercan DEMİRCAN - Zaten size göre herşey beka sorunu oldu bağımlı hale gelebilirmişiz şimdide yeni projemiz deprem mi depremle mi yıktıracaksınız bu milleti

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 19:27
01

Milli And - Sen aklını nerede ve nasıl bozdun çok garip.Adamlar senelerdir bas bas bağırıyor önlem alın sonu felaket diyerek ama gel gör ki senin gibi garip tiplemeler bu açıklamayı böyle okuyor.Sen sordun mu oturduğun binanın Ne kadar güvenli olup olmadığını yoksa imar affından faydalanıp tabutuna mı yerleştin.Millet senin gibiler ve senin gibilerin oy verdikleri şahıslar tarafından yıkılır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 19:27


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler