Kocaeli’deki o müdüre 32 bin lira maaş!

TÜBİTAK’ta genel müdür maaşı tartışma yarattı. Kuruma bağlı, Gebze’deki MARTEK Genel Müdürü Orhan Çömlek’in maaşının 32 bin lira olduğu ortaya çıktı. Sayıştay maaşı 'ülke gerçeklerine aykırı' olarak değerlendirdi.

Yerli ve yabancı girişimcilere yönelik yüksek standartlarda teknoloji hizmeti sunmak ve Ar-Ge faaliyetleri organize etmek amacıyla Gebze’de kurulan Marmara Teknokent'te (MARTEK) maaş skandalı patlak verdi. Sayıştay, genel müdür maaşı için yasal olarak üst sınır belirlenmemesine karşın, aylıkların ülke gerçeklerine uygun olması gerektiği değerlendirmesi yaptı. TÜBİTAK'a bağlı MARTEK Genel Müdür Orhan Çömlek'in maaşının 32 bin lira 89 kuruş olduğu ortaya çıktı. Fahiş maaşı ortaya çıkaran Sayıştay, BOTAŞ, TOKİ ve MKE'nin başındakiler her şey dahil 13 bin lira alırken, bu maaşın şirketin mali yapısına ve ülke gerçeklerine aykırı olduğunu açıkladı.

Genel Müdür Çömlek'e ayrıca kurum tarafından 2 adet kredi kartı tahsis edildiğini, kredi kartlarıyla 1 yılda yapılan 50 bin liralık alışverişin 23 bin lirasının ‘kanunen kabul edilemeyen harcamalar' olduğu belirtildi.

YASAL SINIRI YOK

Sayıştay'ın MARTEK raporunda “Sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan bir şirket olan Marmara Teknokent A.Ş'de çalışanlarla ilgili ücret belirlemesinde yasal bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak yasal bir sınırın bulunmaması ücretlendirmede, şirketin mali yapısı, ülkenin ekonomik ve sosyal koşullarının göz ardı edilmesi anlamını taşımayacaktır” sözlerine yer verildi.

Şirket çalışanları ile ilgili ücret ödemelerinin değerlendirildiği raporda “Şirket Genel Müdürü için 2016 yılı ikramiyeler dahil toplam bürüt ücret 384 bin 994 lira 33 kuruş olduğu ve bunun da aylık 32 bin 082 lira 86 kuruşa tekabül ettiği anlaşılmaktadır. Aynı tarihlerde BOTAŞ, TOKİ, MKE gibi stratejik öneme haiz ve binlerce personeli bulunan kamu şirketlerinde yaklaşık her şey dahil 13 bin TL olduğu görülmektedir” denildi.

Raporda Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik uyarınca genel müdüre ödenen ücret ve hakların yıllık faaliyet raporunda gösterilmesinin zorunlu olduğu halde yönetmeliğin bu maddesinin ihal edildiği de belirtildi. Sayıştay raporunda “Genel Müdür'le ilgili ücret tespitlerinin ülkenin ekonomik gerçekleri ve şirketin mali yapısı dikkate alınarak, Yüksek Planlama Kurulu kararları kıyas alınarak düzenlenmesinin uygun olacağı ve üst yöneticilere ödenen ücret ve mali hakların faaliyet raporunda gösterilmesi önerilir” denildi.

23 BİN TL’NİN BELGESİ YOK

Sayıştay'ın hazırladığı raporda, Marmara Teknokent Genel Müdürü Orhan Çömlek'e 2 adet kredi kartı da tahsis edildiği, her iki kredi kartıyla 1 yılda toplam yapılan 50 bin liralık harcamanın 23 bin liralık kısmıyla ilgili geçerli belge sunulmadığı da kaydedildi. Raporda “Bu kartlarla ilgili harcamaların muhasebe işlemleri hesap özeti aranmaksızın harcamalarla ilişkin fiş, fatura ve kanıtlayıcı belgelerin ibrazı ile ilgili harcama kalemi kapsamında muhasebeleştirilmiştir” denildi.

Sayıştay raporunda kanıtlayıcı belge olarak ibraz edilmeyen harcamaların kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edildiği hatırlatılarak “2016 yılı için kanunen kabul edilmeyen giderler tutarı 23 bin 653 TL'dir. Söz konusu kredi kartları ile çeşitli harcamalar yapıldığı görülmüştür” sözlerine yer verildi.

Kaynak: SÖZCÜ

12 Şub 2018 - 09:47 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

11

Izmitli - Belediye iştirak lerinde genelmüdÜr 25 bin alıyor ne olcak karaosmanoglu na sorabilirsiniz işçi çalışmıyor diyor bide

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
09

Ersoy gülsüm Kandemir - Benim o kadar maaşım olsa her ay yarısını Afrin operasyonundan Arakana,TSK Mehmetçik vakfından Darülacazeye,Kızılay’dan Löseve,omur ilik felçliler derneğinden onlarca öğrencinin okumasına kadar dağıtırdım,seni bilemiyorum tabii!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
08

gazi - Pirellici kardes sen bu fabrika genel mudurlerinin daha fazla aldigini soyluyorsunda bu adamlar memlekete ne kadar doviz kazandirdiklarinida acaba biliyormusun.Ozel sektor ne kadar maas verdigi bizi ilgilendirmez amma bizim odedigimiz vergilerle maas alanlarda bizi ilgilendirir bunu hic bir zaman unutma.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
07

engin - ne yazıkki bu ülkede devlet memurlarının yüzde 30 çalışıyor diğerleri salla başı al maaşı politikası adam yola hız bariyeri döşemiş rahmiye yolu gidin bir bakın ya gülermisin ağlarmısın o yolu kim o hale getirdi ise bence vatan düşmanı o işi yapnaları derhal işten kovacan millet calışsın vergi versin bunlar vergileri har vurup harman yapsın utansın o yolu kim o hale getirdiise

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
06

Pp - Pirelli müdürlerinden bahseden arkadaş herhalde o şirketlerin uluslararası özel şirketler olduklarının farkında değil. İster 30bin verir ister 120bin verir aylık. Adı üzerinde özel sektör. Sayıştay raporu kısmını tekrardan okumanı salık veriyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
05

ismail - Bazı geri zekalılar özel fabrika müdürlerinin daha fazla aldığı yorumunu yazmışlar .be geri zekalı o adamlar bulundukları kurumlara 100,150 milyon dolar kazandırıyor peki sayın müdür ne kazandırmış...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
04

prelli - prelli dusa kordsa godyeer müdürleri bundan fazla alıyor neden konuşmuyorsunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
03

ZEBANİ - Birileri lisans mezunu tam 24 yıl çalışır Devlette 3.500 Tl alır birileri dün girmiş bugün 32.000 tl alır sonra birileri sıratı sorgusuz sualsiz geçmeye çalışır çok şahit var bu haksızlıkları düzeltmeden geçemezsiniz ey yönetenler ....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
02

ZEREN78 - O maaşı alıyorsa, verenlerin bir bildiği vardır!!!!!! Yiyo ama yapıyo....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47
01

cosmos - iyi de özel fabrikada formenler bile 20 bin alıyor bunu kim açıklayacak o özel diyorlar devletin memuru müdürü değerlidir ya avrupada hamburgercide çalışan 4 bin euro alıyor yapmayın tamam oda alsın 30 milyar ama bizde alalım 10 bin memur olarak rahatlayalım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Şubat 09:47


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler