Kış aylarında beslenmeye dikkat!

Soğuğun iyice kendini gösterdiği kış aylarında hastalıklardan kendimizi korumak için sağlıklı bir beslenme modeli oluşturmak, bu aylarda yavaşlayan metabolizmanın yol açtığı kilo artışına dikkat etmek ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek gerekiyor

Medical Park Gebze Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Yağmur Küllü, “Kış aylarında vücut kendini koruma altına aldığı için metabolizma daha yavaş çalışmaya başlar. Kışın yeme ihtiyacı artan birey fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı duyar. Terlemenin de çok az olduğu bu aylarda metabolizma hızının düşmesi ve fiziksel aktivitenin de azalması ile kilo artışı kaçınılmaz hale gelir ve bağışıklık sistemi de güçsüzleşir.” diyerek merak edilen ‘kış aylarında nasıl beslenmek gerekir?’ sorusuna cevap veriyor.

GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAMAK ŞART!

Kahvaltı her mevsimde günün altın öğünüdür. Güne kahvaltı ile başlamak hem bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeye yardımcı hem de metabolizmanızın hızlanmasına destek olacağı için kahvaltının önemi kış aylarında daha da artmaktadır. Kaliteli besinlerle kuvvetli bir kahvaltıyı ihmal etmeyin.

ARA ÖĞÜNÜNÜZ MUTLAKA OLSUN

Kış aylarında metabolizma yavaşlar ve ara öğünler atlandığı zaman pilav, makarna, çikolata, tatlı gibi karbonhidratlara eğilim daha da artar. Bu nedenle kan şekerimizi dengeleyecek ara öğünleri günlük beslenmemizde ihmal etmememiz gerekir. 2-3 saatte bir ara öğünlerinizde süt, yoğurt, ayran, meyve, ceviz gibi besinleri tercih edebilirsiniz.

Doğru karbonhidrat kaynaklarının tüketimini artırın

Beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel gibi gıdaların yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepek unundan yapılmış yiyecekleri tercih edin. Yani beslenmenizde bol posalı besinlere yer vermeye özen gösterin çünkü öğünlerde lif oranı arttıkça tok kalma süreniz de artacaktır. Haftada bir kuru baklagiller tüketmeniz günlük alınan posa içeriğinizi artıracaktır.

SAĞLIĞINIZ İÇİN SU İÇİN!

Su tüketimi maalesef kış aylarında azalıyor. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Kışın da su alışkanlığını devam ettirmek, vücudumuzu sağlıklı tutabilmemizin en önemli koşulları arasında yer almaktadır. Diyetisyen Yağmur Küllü, “Her gün içeceğimiz 2 – 2,5 litre su, metabolizmamızı hızlandırmaya ve besinlerin sindirimine yardımcı olur. Kabızlığı önler. Kış aylarında sıcak içeceklerin tüketimi artmaktadır. Ancak sıcak içecekler ile su içmek eşdeğer değildir, sıcak içecekler suyun yerini tutmayacaktır. Bu sebeple gün içerisinde su içmeyi ihmal etmeyin!” dedi.

MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Soğuk havalarda her gün bol sebze ve meyve tüketimi vücut direncini artırmaya yardımcı olacak içeriğindeki vitamin ve mineraller bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecektir. A ve C vitaminlerinden zengin brokoli, havuç, lahana, maydanoz gibi sebzeler ve portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

FİZİKSEL AKTİVİTEYİ İHMAL ETMEYİN

Fiziksel hareketliliğin azaldığı kış aylarında egzersiz hareketlerini arttırmanın gerekli olduğunu belirten Diyetisyen Küllü, “Havanın erken kararması ve soğuması fiziksel aktivitenin azalmasına yol açabilir. Ancak fiziksel aktiviteyi alışkanlık haline getirmeli, haftada 2 – 3 gün 30 – 40 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir. Yürüyüş yapacak imkânınız ya da vaktiniz yoksa günlük hareketlerinizi artırabilirsiniz. Masa başı bir çalışan iseniz su almak için yerinizden kalkarak hareket alanınızı genişletebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Ayrıntılı Bilgi için:

Medical Park Gebze Hastanesi

Kurumsal İletişim Sorumlusu / [email protected]

22 Oca 2018 - 16:08 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler