Kıdem tazminatı değişiyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kıdem tazminatı sisteminin değişeceğin, yeni sistemin 2020 yılından itibaren hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirtti

Kıdem tazminatı değişiyor!
Haber albümü için resme tıklayın

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Yeni Ekonomi Programı’ında ortaya konulan hedeflere ulaşmak için sadece 2019 yılında hayata geçirmeyi taahhüt ettikleri düzenleme ve adımları ‘Yapısal Dönüşüm Adımları adı altında dün açıkladı. Finansal sektör, enflasyonla mücadele, vergi dönüşümü ve ihracat-üretim strateji planlama hamlelerini kapsayan adımların tümü 2019’da hayata geçecek. Albayrak, Kıdem Tazminatı Reformu’nu hayata geçireceklerini vurgulayarak “Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi işverenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak. Hedefimiz her iki reformu da bu yıl hayata geçirmek ve 2020 yılından itibaren fiilen bu fonları hayata geçirmektir. Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu. İşte Albayrak’ın açıklamalarıyla Yapısal Dönüşüm Adımları’nın ayrıntıları:

BANKACILIK

28 milyar TL bono kamu bankalarına: İlk adımımız kamu bankalarımızın sermayelerini güçlendirmek için olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ihraç edeceği 28 Milyar TL’lik İkrazen Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senetlerini kamu bankalarına verecektir. Böylelikle kamu bankalarının sermaye yeterlilik ve likidite karşılama oranları artırılarak bilançoları daha da dirençli hale getirilecektir.

Özelde sermaye artırımına destek: Özel bankalarımızın tarafında ise, Bankalar Birliği koordinasyonunda, BDDK ile birlikte sermayelerini güçlendirmek için, 2018 yılı karlarının dağıtılmaması ve buna benzer bir dizi adımı içeren stratejinin devamlılığını sağlayacağız. Özel bankalarımız yeniden sermayelendirme planlarını yapıyorlar. İhtiyaç halinde bu planlamalar doğrultusunda sermayelendirmelerini yapacaklar ve yapmaya da başladılar. Ayrıca, mali sistemin gözetim ve denetiminin güçlendirilmesi ve veriye dayalı iktisadi politikalar geliştirilmesi amacıyla, Ulusal Veri Merkezi’ni kuracağız. Dünyadaki en iyi örneklerin uygulaması olacak bu merkez ile risk ve potansiyellerin çok daha erken ve etkili analizi sağlanacak.

Konkordatoya yeni düzen: Konkordato ve kredi yapılandırma meselesini, çok daha iyi, herkesin çıkarına olan yeni bir yasal çerçeve ile ele alacağız. Yeni yasal çerçeve, yeniden yapılandırma ve alacak tahsil süreçlerini hızlandıracak, özellikle, borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak bir çerçeve olacak. Arkadaşlarımız bu konuda, dünyadaki iyi ülke örnekleri taradı. Dünyada bugün en başarılı modeli ülkemize uyarlayacağız. Bu sayede, icra-iflas ve ipoteklerin nakde çevrilmesinin de daha kolay olacağı bir yapıyı oluşturmuş olacağız.

Enerji ve inşaat kredileri: Diğer adımımız sorunlu krediler ile ilgili olacak. Bankalar Birliği öncülüğünde, kamunun olmadığı bir yapıda, enerji ve inşaat gibi yüksek NPL’lerin olduğu iki sektörde, sorunlu varlıkları alıp, borç-hisse takası ile dışarı çıkaracak ve bankaların bilançolarını temizleyeceğiz. Bunun için, Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu Kurulması’nı gündeme aldık. Bu yeni finansal model ile sorunlu varlıkların ayrılıp, bankaların, yerli ve yabancı yatırımcıların iştirak edeceği fonlarla yönetilmesini sağlayacağız.

TASARRUF

Tamamlayıcı emeklilik sistemi: Emeklilik sisteminin reforme edilmesi en önemli yapısal reformlardan birini oluşturmaktadır. Daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi vatandaşımıza ve ekonomimize birçok açıdan fayda sağlayacak: Tamamlayıcı emeklilik sistemi vatandaşlarımıza emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak. Artık vatandaşlarımız, emekli olunca nasıl geçinirim kaygısı taşımayacaklar. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ülkemizde tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığını azaltacağız.

Kıdem tazminatı fonu ve BES birleşecek: Şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edebilecekler. Aynı zamanda, ülkemizi ileriye götürecek stratejik sektörlerdeki projeleri için kaynak yaratmış olacağız. Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile, tıpkı çalışanlardan olduğu gibi işverenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak. Hedefimiz her iki reformu da bu yıl hayata geçirmek ve 2020 yılından itibaren fiilen bu fonları hayata geçirmektir. Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, yani çalışanlara, işverenlere ve devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacaktır.

11 Nis 2019 - 11:01 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

12

Kadir - Eğer bu sistem hayata gecerse akp ye oy yok bitmistir bu saatten sonra

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
11

Elif - Şu anda insanlar çok refah yaşıyor sanki,utanmadan emekliliği rahat yaşatacaklar akılları sıra,sen bugün den haber ver! Bugün den!....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
10

Mahmur - Gidin koc tan eczaci başından kigilidam demirorenden kesin fon paralarını bu kadar olmaz ya yeter yeter işçi den ne istiyonuz ya İngilizleri geçtiniz sömürmek ten kim işçinin hakkını yiyorsa haram zıkkım olsun ahirette hepinizden hakkımızı alıcaz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
09

Ahmet - Bir o kaldi insanlardan almadiğiniz..
Ama bu hamle sizin sonunuz olur insAllah..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
08

isci - herseye zam yaptiniz oy verdik turkiyeyi sattiniz oy verdik vergi ustune vergi aldiniz yine oy verdik bi donumuz saydigimiz kidem tazminatimizida alirsaniz 8 nufusum ak partili kraliniza vir oy cikmaz iki elim yakanizda olur bunu boyle bilin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
07

Ahmet - Bir akpli olarak söylüyorum kidem tazminatıma göz koyan akp ye oy vermem bidaha.......

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
06

Mustafa - İşsizlik fonunda biriken paralar nereye gitti acaba gap projesine aktardiniz zirat bankasina biraz aktardiniz daha bunları geri aldinizmi bakalim giden geri gelmiyor bese girmek isteyen girdi zaten daha bu dayatma millet istemiyor iste ama para lazım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
05

İşçi - Artık düşün işçinin yakasından çaldıklarını getirin ve yedirdiğiniz yandaşlarınızdan paraları geri alın herşey düzelir kan emiciler..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
04

İşçi - Artık düşün işçinin yakasından çaldıklarını getirin ve yedirdiğiniz yandaşlarınızdan paraları geri alın herşey düzelir kan emiciler..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
03

Sıradan Vatandaş - Milleti soydunuz cebine para girmeden sokakta para biter hale getirdiniz. Sata sata ülkeyi bitirdiniz. Şimdide çalışanın alın teriyle hak ettiği kazandığı kıdem tazminatını peşkeş çekmeyemi geldi sıra, çalışanın elinde kalan bir tek kalan tazminat hakkınıda aldıktan sonra ne kalacak? İşverene kolaylık size de hesabını vermeden kullanacağız limitsiz fon kurulacak öyle mi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
02

Karabasan - Çok beklersin daha...İşsizlik fonunu patronlara yedirdiğiniz gibi, tazminatları da iç ederiz diye düşünün, rüya görmeye devam edin bakalım. Kendi ipinizi çekiyorsunuz bu şekilde davranarak...Ülke kan ağlıyor, açlık sefillik işsizlik dizboyu...Kalan son kırıntıları da nasıl yeriz düşüncesi sizin sonunuzu getirecek inşAllah...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01
01

Tahsin - Sata sata bişey bırakmadınız Allah sizi doyursun şimdi tazminatlara geldi ülkenin anasını ağlattınız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Nisan 11:01


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler