Haluk Görgün’ün Aselsan’ı 7 ayda erimiş…

Gebze Teknik Üniversitesi’nde rektörken, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilen Haluk Görgün yaklaşık 3 aydır şirketi yönetiyor. Savunma sanayi şirketi Aselsan’ın piyasa değeri, son yedi ayda 45 milyardan 24 milyar liraya indi. Şirket böylece borsada zirveden sekizinci sıraya kadar geriledi...

Ekonomideki kötü gidişat ile birlikte Borsa İstanbul 100 endeksi Nisan 2009’dan sonraki en ucuz seviyelere geriledi. Değer kaybında ilk sırayı savunma sanayiine yönelik teknoloji, elektronik cihaz ve sistemler geliştiren ASELSAN çekiyor.

Çoğunluk hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olan ASELSAN’ın Kasım 2017’de 45 milyar lirayı aşan piyasa değeri, 19 Haziran’da 22 milyar seviyesine kadar geriledi. Önceki gün itibarıyla şirketin değeri 24 milyar seviyesine geldi. Sadece 7 ayda TL bazında değer kaybı yüzde 50’ye yaklaştı. Dolar bazındaki değer kaybı ise yüzde 50’yi aştı. 14 Kasım’da 11.2 milyar dolar olan şirketin piyasa değeri, 5.1 milyar dolara geriledi. 14 Kasım 2017’de Garanti Bankası’nı geçerek Borsa İstanbul’un en değerli şirketi koltuğuna oturan ASELSAN , sekizinci sırada yer aldı.

“Küçük yatırımcı Aselsan’ın cazibesine kapıldı ancak Aselsan’ın Garanti Bankası’nı geçmesi çok da uzun süre sürdürülebilir bir durum değildi” diyen GCM Menkul Kıymetler’den Enver Erkan, “ASELSAN’ın temel hikâyesinde hiçbir sorun yok. Devletten iş alıyor, siparişleri iyi durumda, kârlılık yüksek. Yerli üretime önem verilmesiyle birlikte ASELSAN da çok önemli bir yere geldi” değerlendirmesinde bulundu.

DÜŞÜŞÜN BAŞLANGICI

Cumhuriyet’ten Emre Deveci'ye konuşan Erkan, “Düşüşteki hikâye ikincil halka arz süreci ile başlıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Şirketin ikincil halka arz sürecinde, AB ve ABD ile olan ilişkilerdeki gerginlik şirketin ikincil halka arz sürecini negatif etkiledi. Yabancı aracı kurumların aracılık etmediği ikincil halka arz yine de yapılmak istendi ve 6 Türk şirketinden oluşan bir konsorsiyum ikincil halka arzı gerçekleştirdi. Fiyat, belirtilen aralıkta en düşük fiyattan oluştu ve yüzde 40 olarak planlanan yabancıya satış, yüzde 20.1 oranında gerçekleşebildi. Bu süreçte de ASELSAN’ın hisse fiyatı 19.50 TL’leri gördü. Bu süreçte borsada bu denli piyasa değerinde azalma görülen başka bir şirket yok.”

24 Haz 2018 - 13:24 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler