Gölcüklü RES’e rest çekti!

Kocaeli ormanlarında kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi

Güriş Firmasına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “olumlu çed” raporunu verilmesiyle kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi. Geniş bir kesimin katıldığı kitlesel bir basın açıklaması Anıtpark’ta yapılırken, RES’e karşı olmadıklarını yerinin yanlış olduğu belirtildi ve bu proje ile Samanlı Dağları yok olur” denildi.

Güriş Holding’in, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “olumlu çed” raporunu verilmesiyle kurulması ilçemiz ormanlarından kurulması planan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi. RES’lere karşı, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde, Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Necmi Kocaman, Gölcük Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral, Türk Harb-İş Sendikası Gölcük Şube Başkanı Turhan Yıldız, TEMA Vakfı Kocaeli Başkanı Nermin Tol, siyasi parti başkanları ve yöneticileri, köy muhtarları, diğer STK’ların başkanları, yöneticileri ve vatandaşların katıldığı kitlesel bir basın açıklaması yapıldı ve beraberinde de imza kampanyası düzenlendi. Anıtpark’ta toplanan kalabalık ormanları yok edeceği ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle RES’lere karşı çıkarken, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergun Uzuner basın açıklaması yaptı.

“SAMANLI DAĞLARI YOK OLACAK”

Uzuner açıklamasında, “Bizler Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı dağ köylerinin ( mahallelerinin ) vatandaşlarıyız. Yaşadığımız bölge Samanlı dağlarının mükemmel ormanlık coğrafyasında kurulmuş , halen doğal yaşamın sürdüğü , şehir hayatının keşmekeşindeu uzak , şirin yerleşim yerleridir. Bizler, atalarımızdan devraldığımız doğal ve kültürel mirası koruyarak yaşam sürmeye çalışan, vatanına , milletine bağlı , kanun ve nizamlara saygılı, doğayla barışık yaşayan yurttaşlarız ve bu mirasımızı çocuklarımıza , torunlarımıza da devretmek istiyoruz.

“8 PROJE DAHA SIRADA BEKLEMEKTE”

Bizlerle birlikte , dibine güneş vurmaz asırlık ağaçların envai çeşit bitki ve hayvanların yaşam sürdüğü, Marmara Bölgesi’nin oksijen ve su kaynağı , kentte yaşayanların dinlenme ve soluk alma alanı olan ormanlarımız, ne yazık ki son zamanlarda bir holdingin enerji üretme projesine feda edilmek istenmektedir. Güriş firması , Kocaeli’nin Gölcük ve Bursa’nın İznik ilçelerine bağlı bu bölgede 53 türbinden oluşan bir RES ( Rüzgar Enerjisi Santralleri) projesi başlatmış ve bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir şekilde “olumlu çed ” raporunu almayı başarmıştır. Dahası bunun gibi 8 proje daha sırada beklemektedir.

“TEMİZ ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ, YERİNE KARŞIYIZ”

Yanlış anlaşılmak istemiyoruz ; enerjiye hele ki temiz enerjiye asla karşı değiliz ve devletimizin dışa bağımlılıktan kurtulma çabalarını yürekten destekliyoruz. Ancak , “ çevreci ve yeşil” olarak bilinen enerji kaynakları için ormanlarımızın ve doğamızın feda edilmesine bir anlam veremiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde rüzgar alan pek çok kirsal tepe varken, rüzgar türbinleri için ormaniarımızın kesilecek olmasıbizleri ziyadesi ile üzmekte , hatta infiale yol açmaktadır. Ülkemize enerji gereklidir de doğa gerekli değilmidir.

“ORMANLAR PARAMPARÇA EDİLECEK”

Bu proje gerçekleştiğinde , türbinlerin kurulumu ve enerji nakil hatları için ormanlarımız paramparça edilecek , kalanlar da bu kadar çok türbinin bir arada bulunması nedeni ile , ekosistemin bozulması sonucu yok olup gidecektir. Eşsiz doğası nedeniyle organik üretim ve ekoturizm konusunda çok büyük potansiyele sahip olan yöremiz marka değerini tümüyle yitirecek , yüzlerce yıldır süren doğal yaşam geleneğimiz tarihe karışacaktır. Gölcük vatandaşları olarak yürütmekte olduğumuz , doğamıza ve kültürümüze sahip çıkma mücadelemizde , siz sayın Gölcük halkından ve siyasi partilerimizden , sivil toplum örgütlerimizden ilgi ve desteklerinizi bekliyoruz.

“53 ADET YAPILMASI PLANLANIYOR”

İznik ve Gölcük Ormanlarının kesiştiği bölgeye Asırlık Som Kayın ormanlarının olduğu yeri Güriş Holding’in yuva enerji şirketi tarafından 53 adet rüzgar türbinleri yapılacaktır. Bizler Enerji üretimine karşı değiliz. Bizler yer seçiminin yanlış olduğunu daha kıraç ,kayalık daha fazla rüzgar alan bölgelerde kurulmasını talep etmekteyiz. Bölgemizde kurulacak Rüzgar Türbinlerinin yer seçimi yanlışlığından zararları şunlardır.

“RESLERİN NE GİBİ ZARARLARI VAR”

1) Her Türbin için,2.500 m2 Alanın kesilmesi. 2) ‘lsı Artışı ve çevresinde ki su kaynaklarının kuruması.

3) Türbülans nedeniyle Göçmen kuşları ve arıların yön bulmaları şaşıracaklardır. Bu nedenle ölümlerine ve arı neslinin bölgemizde yok edilecektir. 4) Yaban hayatı olumsuz etkileyip yaban hayvanlarının yaşam alanlarını terk etmelerine neden olacaktır.

5) Flora çeşitliğinin çok yoğun olduğunu bu bölgelerde ekolojik yapı değişikliğinden bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır.

6) Türbinlerin kurulacağı alana ulaşımı sağlamak için asırlık orman ağaçları kesilip yollar yapılacaktır. Ayrıca enerji isalle hattı için kilometrelerce ağaçlar

kesilip orman katliamına sebep olacaktır.

7) Yerleşim yerlerine yakın alanlarda kurulan türbinlerden dolayı ihsan sağlığını etkileyip rüzgar sendromu hastalığına neden olacaktır. Örneğin; Uykusuzluk, baş ağrısı ,Kulak çınlaması Tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara sebep olacaktır.

8) Sanayi bölgesi olan Kocaeli’nin temiz hava alma stres atama doğa yürüyüşü yapma orman alanlarının yok edilmesine karşıyız

9) Dağ ,Doğa Turizminin yok edilmesine çalışılmaktadır.

10) En kötüsü daha önce ki örneklerden anlandığımıza göre türbinlerin yangına sebep olacağından ormanların tamamen yok olmasına neden olacaktır.

Değerli dostlar Orman Bakanımız, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız böylesi bir cennet kösesi ormanlarımızın yok edilip türbinlerinin kurulacağını bilseler kesinlikle onay vermeyeceklerinden eminiz. Siyasilerin bizlere kulak verip reslerin yapılacak alanın yeniden değerlendirilmesini daha kıraç dağa doğaya zarar vermeyecek alanlarda kurulmasını talep etmekteyiz” dedi.

Kaynak: Gölcük Vizyon

14 Mar 2018 - 14:38 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

09

Ali - yaparlarda kımsede bişi diyemez boşuna yırtınmayın :) kımbılır ndkr yalıcak devlet senimi düşüncek gölcük

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
08

Yüksel - Kaçak kesim yapılır, koruluğunu her gecen yıl daha çok genişletirsin, hes yapılır ses çıkarmazsın, çöp fabrikası yapplır ses çıkarmazsın, denizde oltaya balık gelmez ford ve bingodan ses çıkartmazsın. Koskoca çiflik mahallesini forda sepetlipınar mahallesini bingoya verirsin ses çıkartmazsın, binrk aracınla bir dağa çıkmak istersin yolu bozuk diye tüm teşkilata küfür edersin, şimdi kalkmış gölcüklü öndr gelen ağalar istemezük diyorlar.
Brn 10 yıldır ğlkemin her yerine RES kurdum. Ağalar milleti örgütler garibim köylü millet dağda jandarmanın önünde jop yerdi.
Evet kesilmesi gerekirse kesiliyor. Yaban hayatın nesini bozuyor çok merak ediyorum. Flora bozuluyor ya. Alabalık avlayanda aynısını yapıyor.
Haritalar çıksın köşe koordinatları belli olsun arazi üzerinden haritalara bakın ve 53 değilde 43 taneye düşürün. Asırlık ağaçlar kesilmemesi için. Ülkede artık kayalık taşlık kurak kırsal alan heryerde yapıldı. Bitti arazi. Bu türbinlerin arası kuş uçuşu azami 400 metre olacak. Göç yoluymuş. Ben araziye 150 metre yüksekte uçak bir kuş sürüsü görmedim! Saatte 500 mgw karbon salınımsız başka bir enerjiyi bu şartlarda üretebiliyorsanız buyrun. Aksi halde akıllı telefonlarınızın şarjı bittiğindr kendinizr priz aramayın!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
07

Yaşar - Ormanlara kurulacağı doğru ama ağaç katliamı yanlış açık arazide kurulacak su onlarca benim bildiğim ölçüm direkleri var yıllardır o zaman niye karşı cikmamislar acaba tapulu yerlerine yapilmiyorda ondan mı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
06

respro - enerji savaşı veriyoruz, ağaçlar giden mehmedimden daha mı önemli? karşı çıkacaksan alman malı rüzgar türbinine karşı çık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
05

Trkn - İzmit in ciğerlerine çöp fabrikası yapılıyor, karşı değiller.Golcuge RES yapılıyor karşılar.Bu nasıl samimiyet.Nerdesin TEMA? İzmit e de bekleriz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
04

akp teröristi Hamsi - hedef saptırma. bonzai esrar satışları nasıl satışlar iyimi karadenizliler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
03

Ersoy Kandemitoğulları - Gölcük mü,töbe töbe,orada fırtına çok,mazAllah pervane kopar da Real’e doğru uçup istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir,yok amma yaptın diyen varsa o zaman da Gölcük merkeze ya da Çiftlik mahallesine düşebilir;)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
02

Hamsi - Ormanları Gölcüğün köylerindeki bazı kişiler keserek katlediliyor buna kimsenin sesi çıkmıyor, bunamı ayaklandınız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38
01

akp teröristi Hamsi - hedef saptırma. bonzai esrar satışları nasıl satışlar iyimi karadenizliler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 14:38


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler