Gıda mühendislerinden Dünya Süt Günü etkinliği

21 Mayıs tarihi Dünya Süt Günü olarak kutlanıyo. Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, 21 Mayıs Federasyona üye tüm ülkelerde “Dünya Süt Günü” olarak kutlanıyor

Gıda mühendislerinden Dünya Süt Günü etkinliği
Gıda mühendislerinden Dünya Süt Günü etkinliği
Haber albümü için resme tıklayın

Ülkemiz süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi arasında yer alırken, süt içme oranına bakımından Avrupa ülkelerinin bir hayli gerisinde kalmaktadır. Türk halkı neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içiyor.

Euromonitor 2016 verilerine göre, Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumunda. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi yıllık 100 litrenin üzerinde. Bunlardan çok daha güzeli Küba’da yaşanıyor. Küba’da devlet 7 yaşından küçük tüm çocuklara her gün 1 litre ücretsiz süt veriyor.

Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 25 litre düzeyinde. Türk halkı günlük ortalama yalnızca 69 gr süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyor. Bu durum en fazla geleceğimiz olan çocuklarımızı etkiliyor.

Ülkemizde süt üreticileri ürettikleri sütü maliyetini karşılamayacak fiyatlara satmak zorunda kalıyor. Diğer yandan tüketiciler de sağlıklı ve güvenli sütü pahalıya tüketiyorlar. Ne yazık ki, üretici de tüketici de kaybediyor. Çocuklarımız süt ve süt ürünleri tüketmeye değil, Uluslararası Gıda Tekelleri tarafından NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şeker (glukoz şurubu gibi) tüketmeye teşvik ediliyor. Bu yüzden Obezite ve buna bağlı diğer rahatsızlıklar çocuklarımız arasında gittikçe yaygınlaşıyor.

Süt son derece değerli bir protein kaynağıdır. Bu yüzden çocukların beyin ve kemik gelişimi, büyüme hormonları açısından çok değerlidir. Ayrıca yaşlılıkta da önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Bu özellikleriyle de günlük beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olması gerekiyor.

Süt ürünleri proteinleri aynı zamanda yağsız vücut kitlesini artırma ve obeziteyi azaltma aracılığıyla dolaylı yoldan metabolik sağlığı iyileştirmektedir.

İşte vücudumuz için bunca önemli olan sütün tüketimi konusunda farkındalık yaratmak için TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilciliği olarak öğrencilerle bir etkinlik yaptık. İlkokul öğrencilerine yönelik yaptığımız etkinliğe Darıca Aslan Çimento Lisesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğrencileri de hazırladıkları “Dünya Süt Günü Kutlu Olsun” yaka kartları ve “Sütlü Balon”larla destek verdiler.

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal, çocuklara Dünya Süt Günü’nü niye kutladığımızı anlatan kısa bir konuşma yaptı. Aslan Çimento Lisesi Öğrencileri hazırladıkları yaka kartlarını ve balonları çocuklara dağıttılar. Ardından Eğitim ve Örgütlenme Komisyonu Üyesi meslektaşımız, çocuklara yönelik hazırladığı, sütün faydaları konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunum çocukların sorularıyla daha da renklendi.

Çok verimli ve çocuklar tarafından ilgiyle karşılanan sunumun ardından Gıda Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan Süt Broşürleri çocuklara dağıtıldı.

Tüm çocukların yeterli miktarda sağlıklı ve güvenli süte ulaşabildiği, doya doya süt içebildiği güzel bir gelecek dileğiyle Dünya Süt Günü Kutlu Olsun!

İşte sütün faydalarından bazıları:

⦁ SON DERECE ÖNEMLİ BİR PROTEİN KAYNAĞIDIR

Beslenme düzenimizde önemli protein kaynaklarından biri süttür. 1 litre süt 32 gram protein içerir. Bu nedenle sütte bulunan proteinler, hücre ve dokuların oluşmasında, saç ve tırnakların gelişmesinde önemli rol oynar, büyüme ve gelişmeye büyük ölçüde katkı sağlar, kasların sağlıklı gelişmesine ve çalışmasına yardımcı olur.

⦁ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Özellikle mevsim değişimi sonucu bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı süt, içerdiği 40’tan fazla besin öğesiyle doğal bir koruyucudur.

⦁ KEMİK GELİŞİMİNİ SAĞLAR – OSTEROPOZU-KEMİK ERİMESİNİ ENGELLER

Süt kemiklerin güçlenmesi ve kemik sağlığının korunması için gerekli olan kalsiyum deposudur. İçerdiği kalsiyum sayesinde, günde 2 bardak süt tüketmek, osteoporozu engellemeye yardımcı olur.

⦁ KALP HASTALIKLARINDAN KORUR

Süt ve süt ürünleri kan yağlarının ve kan basıncının düşürülmesinde etkili olan protein, kalsiyum, fosfor gibi pek çok besin öğesine sahiptir. Günlük düzenli kullanıldığında koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve hipertansiyonu dengeleyici rol oynar.

⦁ GEBELİKTE MİNERAL KAYBINI ÖNLER

Gebelik boyunca annelerin vücudunda azalan mineraller, günde 2 bardak süt ile karşılanabilir.

⦁ DİŞLERİ KORUR

Yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor içeren süt, asitli ve şekerli yiyeceklerin yarattığı mikroorganizmalarla savaşarak dişlerimizde oluşabilecek çürükleri engeller.

⦁ OKULDAKİ BAŞARIYI ARTIRIR

Süt içerdiği B12 vitamini ile sinir sistemi ve sinirler arası iletimini olumlu yönde etkiler ve çocuklarımızın algı ve öğrenme kapasitelerini arttırır. Yine sütte bulunan çinko ve tirozin bilişsel gelişim, dikkat, aktivite, davranış ve motor gelişimini olumlu yönde etkiler.

⦁ CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

Sütte bulunan vitamin ve mineraller, akne ve cilt iltihabı riskini azaltarak cilt sağlığını korur.

⦁ ENERJİ VERİR

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için besin gruplarına ihtiyacımız vardır. Bunlar süt ve türevleri, et, peynir, yumurta, ekmek, sebze ve meyvelerdir. Bu besin grupları içinde yalnızca süt enerji oluşumunda etkili olan karbonhidrat, protein ve yağı bir arada içerir.

⦁ KİLO ALIMINI ÖNLER

Glisemik indeksi yüksek besinlerden olan süt, günde 2 bardak tüketildiğinde tokluk hissini artırarak fazla kilo almayı engeller.

22 May 2018 - 14:56 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler