Erdoğan’dan Kuzey Irak referandumu yorumu: “Bir gece ansızın gelebiliriz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlardan sonra giriş çıkış kapatılacak. Farklı tedbirler de var onları da açıklayacağız. Bakalım petrolünü nereye akıtacak. Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti." dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani tüm tepkilere rağmen “Bağımsız Kürdistan” referandumunda geri adım atmadı. Irak, Türkiye ve İran’ın karşı çıkmasına rağmen IKBY’de bugün referandum yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ombudsmanlık Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan Kuzey Irak’taki referanduma ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Daima Kuzey Irak yönetiminin yanında olduk. En sıkıntılı dönemlerinde., kimse onların yanında olmadığında gerekli desteği vererek onları ayakta tuttuk. Ama bizim aynı zamanda Irak’ta Arap, Türkmen kardeşlerimiz de var. K. Irak tüm bu halkların hayat alanı. Sadece bir şahsın ya da aşiretinin hayat alanı değildir, bunun böyle bilinmesi lazım. Kimse bizden sınırlarımızın hemen ötesinde yeni bir kriz alanı oluşmasına izin vermemizi bekleyemez. Bunu yok hükmünde kabul ediyoruz, gayri meşrudur diyoruz.

“BOŞU BOŞUNA MAKARAM SARI BAĞLAR, KIZ OYNAR GELİN AĞLAR”

Açık ve net söylüyorum bugün referandum yapıyorlar. Bir defa Irak’ın federal yapısı bunların yaptığı referandumu kabul etmiyor. Boşu boşuna makaram sarı bağlar, kız oynar gelin ağlar. Yaptığı iş bu. Tabii tercümeyi doğru yapamadınız biliyorum. Bir şeyin özellikle bilinmesini istiyorum. Ekonomik olarak, ticari olarak, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi’de şu anda silahlı kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı.

“VANA BİZDE. VANAYI KAPATTIĞIMIZ ANDA O İŞ DE BİTTİ”

Şu anda İran aynı durumda. Hava kuvvetlerimiz aynı durumda. Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var. Bu hafta içinde gerekli diğer tedbirleri de açıklayacağız. Bunlardan sonra giriş çıkış kapatılacak. Farklı tedbirler de var onları da açıklayacağız. Bakalım petrolünü nereye akıtacak. Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A’dan Z’ye düşünmek zorundadır. Bizler duygusal kararlar almadık. On düşündür bir adım attık. Bunları da uluslararası diplomasiyi işleterek yaptık.

“AYNI ŞEKİLDE SURİYE’DE DE BİR VEYA BİRDEN FAZLA TERÖR DEVLETİ KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Şu anda Kuzey Irak yönetimini İsrail’den başka tanıyan yok. Biz adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz. K. Irak yerel yönetiminin bu adımdan geri adım atması şart. Olmazsa olmaz. Federal devlet, meclis zaten kabul etmiyor. Aynı şekilde Suriye’de de bir veya birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Öyle PKK- YPG orada devlet kuracakmış, bunlar sadece kuru birer rüya.

“DEDİM YA BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ”

Bizim 911 km Suriye sınırımız var. Biz burada böyle bir yapılanmaya asla izin vermeyiz. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı harekatında yaptık. Siyasetin ve diplomasinin ötesinde bir önemi olan Irak ve Suriye konusunda bütün seçenekler önümüzdedir. Cerablus, Rai, El Bab’da 2 bin kilometrelik alanı nasıl DEAŞ’tan temizlediysek şimdi yine bir adım atıyoruz. Irak’ta da yapmaktan geri durmayız.

İRAN KUZEY IRAK’A SINIRI KAPATTI

Buna karşı Irak hükümeti yaptırımlarını arttırırken bir açıklamada İran’dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, başkent Tahran'da düzenlendiği basın toplantısında, "Irak devletinin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Irak devletinin talebi üzerine hava sahamızı ve kara sınırlarımızı IKBY'ye kapattık" dedi. Bağımsızlık referandumunu “yasadışı ve gayri meşru” olarak niteleyen Kasımi, İran'ın bundan sonraki adımlarının ne olacağı yönündeki soruya, "Bu konuda daha sonra açıklama yapılacaktır" yanıtını verdi. Böylece, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Irak, İran ve Suriye tarafındaki sınır kapılarında ticaret durdu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin dünya ile ticaret yapan tek kapısı Türkiye kaldı. Türkiye’de başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere tüm hükümet yetkilileri referanduma tepki gösterdi.

BAKAN’DAN YALANLAMA

Bugün sabah saatlerinde Kuzey Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı’nın kapatıldığı iddia edilmişti. Haber Sınır Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından yalanlandı. Bülent Tüfenkci, "Şu anda kapatma yok. Geçişler güvenlik gerekçesiyle sıkı kontrollü sağlanıyor. Irak tarafından gelenlerin daha sıkı kontrolle geçişlerine izin veriyoruz. Karşıdan gelen araçlar için denetimi artırdık" dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: BENZER TALEP TÜRKİYE'YE ULAŞTI

Başbakan Binali Yıldırım da bugün yaptığı açıklamada "İran, Kuzey Irak'a hava sahasını kapattı. Türkiye de kapatacak mı?" sorusuna, "Bugün itibariyle benzer talep Türkiye'ye ulaştı. Dünkü notanın aynısı bugün bize de geldi. Biz de bunun üzerinde arkadaşlarımız bir ekip oluşturdum ilgili bakanlıklardan. Enerji Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı bunlardan oluşan bir ekip bunların detaylarını çalışıyor. Çok geç olmadan bu adımları atacağız. Gerek hava sahasıyla ilgili, gerek sınır kapılarının nasıl yönetileceği… Burada zorluklarımız var, bunlardan bir tanesi sınır kapılarında fiilen şu anda Peşmerge oranın yönetiminde. Irak onlardan sınır kapılarını teslim etmek istedi. Bunlar o teslimatı yapacaklar mı, yapmayacaklar mı, onu da takip etmemiz lazım. O yüzden Bağdat ile daha sıkı bir diyalog içinde bu süreci yürütmemiz gerekiyor" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de daha önce yaptığı açıklamada Habur Sınır Kapısı'nın tek taraflı ulaşıma kapatıldığına yönelik haberlere ilişkin, "Şu anda kapatma yok, Irak tarafından gelenlerin daha sıkı kontrolle geçişlerine izin veriyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

25 Eyl 2017 - 13:59 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler