Ehliyeti olmayan araç satamayacak!

Ehliyeti olmayanlar artık araç satamayacak. Açıklama ise Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç'tan geldi

Ankara'da otomotiv sektör temsilcileri ile bir araya gelen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, "İkinci el otomobil ticareti yasasını hazırladık ve yasamız da geçti. Türkiye'de artık ehliyeti olmayan otomobil ticareti yapamayacak" dedi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, otomotiv sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Başkanı İlhan Erdal, GER-SAN Sanayi Sitesi Başkanı Hüseyin Ayfer, GER-SAN Başkan Yardımcısı Ceyhun Kutlu, Ata Grup Yönetim Kurulu Başkanı Münir Efe ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye'de otomotiv sektörünü tek çatı altında topladıklarını belirten Erkoç, "Mesleğimiz ticaret odalarından ya da sivil toplum kuruluşlarından, mesleğin dışında olan kişiler tarafından temsil ediliyordu. 2010 yılından sonra mesleğin çekirdeğinden gelmiş bizler temsil ediyoruz. Bizlerden iyi, bu işi bilen olmaz. Ben 1985 yılından beri otomotiv camiasına girmiş, bugün 30 yıldır bu mesleğin içinde olan biriyim. Sektörün sorunlarını bizden iyi bilen olmaz" dedi.

'BELGESİ OLMAYAN ARAÇ ALIP SATAMAYACAK'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde kendi meslekleriyle ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Erkoç, "İkinci el otomobil ticareti yasasını hazırladık ve yasamız da geçti. Türkiye'de artık ehliyeti olmayan otomobil ticareti yapamayacak. Türkiye'de yıllık sayıları 7 milyona yakın ikinci el araç el değiştiriyor. Bu ikinci el değiştiren aracın yalnızca bir buçuk milyonu otomobil ticareti ile uğraşan bayiler, motorlu araç satıcıları tarafından yapılıyordu. Bir milyonu da gerçek tüketicileri tarafından ama 4 buçuk milyonu kayıt dışı otomobil alım satım yapan insanlar tarafından yapılıyordu. Bu yeni yasa ile beraber kayıt dışılığın ortadan kalkmasına mesleğimize bir standart getirilmesine, diğer bir taraftan da tüketicinin korunmasına fayda olacak. Yaklaşık 4 buçuk milyon aracın her birinden devletimiz 500 lira vergi alsa, yıllık 2 - 2 buçuk milyar lira Maliye Bakanlığının kasasına para girecek" diye konuştu.

'ESNAFIMIZ KAZANMADIĞI VERGİYİ ÖDEMEYECEK'

Posta'daki habere göre, Otomotiv sektöründe yaşanan en büyük sorunun Katma Değer Vergisi (KDV) olduğuna dikkati çeken Erkoç, "Avrupa'da çoğu ülkelerde ikinci el otomobillerde KDV yoktur. Biz devletimizden alıp sattığımız araçlarda ettiğimiz kârın vergisini almasını istedik. Bu yasa da geçti. İnşallah bundan sonra da esnafımız hak ettiği gelirin vergisini ödeyecek. Esnafımız kazanmadığı vergiyi ödemekten kurtulacak. Türkiye'de 21 milyon aracın yüzde 35'i 16 yaş ve üzerinde. Bunlarla ilgili hurda çalışması yapıldı. Her araçtan yaklaşık 10 bin lira hurda ile ilgili indirim bekleniyor. İnşallah Maliye Bakanlığımız bununla ilgili de bir çalışma yaparsa Türkiye'de 7 milyona yakın trafikte tehlikeli halde yürüyen ikinci el otomobilde temizlenir. Yeni otomobillerin trafiğe girmesi çevre kirliği, araçların arıza vermesi gibi sorunları ortadan kaldırmış olur" ifadelerini kullandı.

'HAFTA SONLARI NOTERLERİ AÇTIRACAĞIZ'

Aydın Erkoç, özellikle hafta sonu düzenlenen açık oto pazarları konusuna değindi. İnsanların aileleriyle birlikte hafta sonra otomobil pazarlarını ziyaret ederek bütçelerine uygun otomobillere baktığını belirten Erkoç, "Hafta içi iş yerlerinden izin alarak yeniden geliyorlar. Şu anda Adalet Bakanlığı'ndan olurunu aldık. Noterler Birliği ile çalışıyoruz. İnşallah hafta sonları noteri açtıracağız. En kötü nöbetçi noter koyduracağız. İşinizin en kıymetli en önemli olduğu günlerde noterin kapalı olmasına müsaade etmiyoruz" dedi.

'BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR'

Türkiye'deki tüm otomotivci kişileri kucaklamak istediklerini kaydeden Erkoç, "Bugün Ankara'nın sorunu, yarın Van'ın, Erzurum'un sorunu. İki gün önce Mersinde otomotivci arkadaşlarımızın arsa alımıyla ilgili sorunu için, Sayın Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvandan randevu aldık. Mersinde 260 dönüm araziyi otomotivciler için satın alındı. Biz Türkiye'de mesleğimizde tek yumruk olursak çözemeyeceğimiz sorun yok. Bizim sorunlarımızı başkaları çözemez. Bizim birlik beraberlik içinde hareket etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

14 Nis 2018 - 11:51 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Rua Ayengin - Ayıplı araçları özelliklerini gizleyerek satmak Dolandırıcılık Hilekarlık gibi sorunlara'da bir çare bulsaydınız Türkiye'de genel kanı Galeriden araba alırsa kazıklanacağı yönünde 35 yıldır meslektesiniz madem bu sorunlara'da el atsaydınız. Mesela üç kez ayıplı araç satan esnafı ticaretten men etmek araç alıp satmasını önlemek, Sattığı araca garanti vermeyen esnafı sınıflandırıp yıldız sistemi ile alışverişte güvenli esnafları öne çıkarmak bunlardan bazıları olabilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Nisan 11:51


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler