Çalıntı eser komisyonunda süre uzatıldı!

Çalınan ve kaybolan tarihi eserlerin yerinin belirlenmesi ve yurtdışına kaçırılan eserlerin iadesinin sağlanması için kurulan komisyonun süresi uzatıldı. Öncelik verilecek eserler arasında Kocaeli’den çalınan bu kabartma friz de var

Çalıntı eser  komisyonunda  süre uzatıldı!
Haber albümü için resme tıklayın

Kentimizde maalesef tarihe hiç önem verilmiyor. Yetkililer kulaklarının üzerine yatıyor, uyarıları duymuyor. Ve hatta bu durum bazen öyle bir hal alıyor ki, kentimizde yaşanan büyük olayların bile üstü örtülmek isteniyor. Birkaç yıl önce kent tarihçisi Numan Gülşah ile birlikte Kocaeli Etnografya Müzesi’nden çalınan bir tarihi eseri gündeme getirmiştik. Ben olayı haberleştirdim, Numan Gülşah diğer illerle yazışmalar yaptı… Dönemin müze müdür İlknur Özbay idi. Ben “hırsızlık” haberini yapınca telefonla arayıp, “Hırsızlık olmadı. Bahçemizdeki bekçi köpeği geçtiğimiz akşam huzursuzdu, çok havladı. Hepsi bu” demişti. Özbay’ın bu yalanı çok kısa süre sonra ortaya çıktı. İstanbul’da bir koleksiyoner kendisine gönderilen bir faksı bana ulaştırdı.

MÜZE MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Faksta Kocaeli’deki müzeden tarihi eser çalındığı, ek dosyada yer alan eserlere rastlanılırsa yetkililere haber verilmesi gerektiği yazıyordu. Faksı çeken kurum ise Özbay müdürlüğündeki Kocaeli Müzesi idi… Bir süre sonra olay iyice büyüdü,İlksen Özbay görevden alındı. Çalınan eserler arasında yer alan 2009 yılında Çukurbağ’da buldozerle yapılan rezalet kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve büyük hasar gören kabartma frizin Almanya’ya kaçırıldığı tespit edildi. Ancak aradan geçen yıllarda bu konuda herhangi bir adım atılmadı. Aralarında Kocaeli’nin de bulunduğu pek çok kentimizden sürekli tarihi eserler çalınıyor ve yurt dışına kaçırılıyor. Bugüne kadar Türkiye bu konuda çok sesini çıkarmıyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde bir komisyon kuruldu.

KOCAELİ’DEN KİMSE YOK

Milletvekilleri, yurtdışına kaçırılan kültür varlıklarımızın belirlenerek iadelerinin sağlanması ve mevcut kültür varlıklarımızın korunması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla meclis araştırma komisyonu kuruldu. Kurul çalındığı ve şu anda nerede olduğu bilinen kentimizin tarihi eseri gibi eserlere öncelik verecek. Komisyonun ilk hedefi bu eserlerin ülkemize iadesi olacak. Komisyona üye seçimi 11 Ekim’de gerçekleştirildi. Sakarya, Ankara, Çanakkale, Mardin, Adana, Diyarbakır, Hakkari, İstanbul, Mersin, Muğla, Osmaniye ve Tunceli milletvekilleri söz konusu komisyonda yer alırken Roma İmparatorluğu’na başkentlik eden Kocaeli’den tek bir vekil komisyona girme zahmeti göstermedi.

Komisyon yaklaşık 3 aydır çalışmalarını sürdürüyor. Fakat henüz elle tutulur bir sonuç alınabilmiş değil. Bu sebeple komisyonun çalışma süresi uzatıldı.

19 Oca 2018 - 10:58 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler