Büyük tepki çeken o rüzgar santrali için onay verildi!

Yuva Enerji şirketinin Kocaeli’de yapım çalışmalarına başladığı ve 3 ili etkileyecek olan Rüzgar Enerji Santrali büyük tepki çekmişti. Proje ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

İlk projesi, 2011 yılında Yuva Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılan Yuvacık Rüzgar Enerji Santrali için hazırlanan ÇED raporu onaylandı. 2011 yılındaki projeden yer alan 37 adet rüzgar türbini ile çalışması planlan santral, daha sonra 53 adet türbine çıkarıldı. Fakat, 53 adet türbin için uygun görülen alanda Meteoroloji Radar İstasyonu bulunması nedeniyle 20 adet türbin iptal edilerek 33 adet türbin kalmıştı.

Bunun üzere projenin kapladığı alanı değiştiren firma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) aldığı yeni lisans ile 33 adet türbine ilave olarak 80 adet türbin ile birlikte hem türbin sayısının hem de kurulu gücün artırılması yönünde yeni bir proje hazırladı. Proje ile her bir adedi 2,3 MW kurulu güce sahip olan 113 adet türbin ile toplamda 259,9 MWm kurulu gücünde enerji üretilmesi planlanmakta.

Yuva Enerji şirketinin Kocaeli’de yapım çalışmalarına başladığı Kocaeli merkezli ve 3 ili etkileyecek olan Rüzgar Enerji Santrali ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi Toplantısı, geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılmıştı. Yetkililer tarafından bilgilendirilen bölge halkı, muhtarlar, vatandaşlar da duruma tepkilerini göstermiş. Bir vatandaşın ise, “Allah belanızı versin. Böyle bir rezillik mi var. Yuvacık’ın adını bu şekilde nasıl kirletirsiniz. Bu projeyi dinlemeyin. Bu projenin amacı burayı tamamen gasp edip ormanı yok etmek. Biz izah istemiyoruz projeyi de dinlemek istemiyoruz” diyerek tepkisini dile getirmişti.

Çevre halkından gelen tim tepkilere, çeşitli sivil toplum örgütlerinin çabasına rağmen rüzgar santrali ile ilgili ÇED raporu onaylandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Kocaeli Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir. İtiraz için ise 10 günlük bir süre var.

23 Eyl 2017 - 10:29 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler