BİNALARIN YÜZDE 40’INDE OTURULAMAZ

BİNALARIN YÜZDE 40’INDE OTURULAMAZ

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Arsal Arısal, 17 Ağustos’ta yaşanan büyük depremin 15. Yıl dönümüne günler kala Türkiye’deki binaların yüzde 40’ının deprem riski  nedeniyle oturulamayacağını açıkladı.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Arsal Arısal, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Büyük Marmara Depremi’nin 15 yıl dönümü nedeniyle Mimarlar Odası’nın tarihi binasında açıklama yaptı. Arsal Arısal, “Maalesef karşımızda iktidarın rant hırslarına kurban edilmiş planlama hızla yükseliyor. Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı deprem kuşağı üzerinde yer alıyor.  Buna karşın yapılaşma ve iyileşme odaklı çalışmaların ciddi anlamda mühendislik –mimarlık ve şehir plancılığı çalışmaları göz ardı ediliyor. Bu zihniyetle hareket edilmesi tıpkı 17 Ağustos Marmara Depremi’nde olduğu gibi telafisi imkansız zararlara yol açacaktır” dedi

TOKİ’YE ÇOK ÖZEL YETKİLER VERİLDİ

Arsal Arısal, “Kanun hükmünde kararnamelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimlerin yapı, ruhsat yetkilerini üstlendi. TOKİ’ye çok özel yetkiler verildi. Ulusal deprem strateji  ve eylem planı aynı kapsamdaki yeni mevzuat ve uygulama sistemine dair önemli ip uçları veriyor. Defalarca değiştirilen imar yasası, yapı denetim yasası ve yangından mal kaçırırcasına inanılmaz bir süratle çıkarılan 3606  sayılı Afet Yasası, mühendislik-mimarlık projeleri arasındaki bağları bilimsel-teknik gerekliliklerden kopararak büyümesi istenen sermaye güçleri lehine tasfiyede yeni adımlar atılmaktadır. Türkiye’nin 20 milyon civarındaki  yapı stokunun yüzde 67’si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’ı ise 20 yaş üzeri konutlardan oluşmakta, yüzde 40’i ise oturulamaz ve depreme karşı güçlendirilmesi gerekli durumdadır. Bu noktada  yapı denetim  konusu birinci  derecede önem taşımaktadır” dedi.

ANMA ETKİNLİĞİNE DAVET

Arsal Arısal, “yaptığımız yürüyüş ve anma törenleri klişeleşmiş, yapılmış olması için yapılan bir eylem değil sesimizi duymak istemeyen ve hatta sesimizi kesmek isteyen iktidara bir kez daha ve tamamen bilim ve  meslek verileriyle bir haykırıştır.  Bu ülke hepimizin can ve mal güvenliği hepimiz içindir. Marmara depreminde Van depreminde yaşadığımız felaketleri kayıpları tekrar etmemek için birlik olunmalı ve aklı –bilimi dışlamamalı. Rant odaklı değil insan odaklı tedbirleri almamız gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. Arsal Arısal, 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayacak gece yapılacak olan  eyleme tüm Kocaeli halkını davet ederek yürüyüşün 02:00’de Merkez Bankası’ndan başlayacağını ve 03:05’de deprem anıtında yapılacak anma ile sona ereceğini söyledi.

15 Ağu 2014 - 18:13 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler