Bakın kaç işçi ölmüş? İşçi kenti Kocaeli’de acı tablo

İstanbul İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Flormar işçilerinin yaşadığı sorunları duyurmak ve iş cinayetlerini hatırlatmak için bir rapor yayınladı

Flormar’da çalışan işçiler daha iyi koşullarda çalışmak için 5 ay önce Petrol-İş Sendikasına üye olmaya başlamış, Petrol-İş’in çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alması üzerine Flormar işten atmalara başlamıştı. 115 işçinin işten çıkarıldığı Flormar'da 14 Mayıs’ta fabrika önünde sendika önderliğinde işçilerinin direnişi başladı.

İSİG, Flormar işçilerinin taleplerini şöyle ifade ediyor:

Oysa Flormar işçilerinin talepleri çok basit: Düşük olan maaşları (1800 TL civarı) yerine insanca yaşayacakları bir ücret istiyorlar. Çoğu kadın olan işçiler ağır yük kaldırıyorlar ve işçi sağlığı kurallarının uygulanmasını istiyorlar.

Yine 12 yıllık işçi Barış Tekin’in durumuna bakalım: Barış işe girdiğinde sağlıklı ve fabrika daki rutin kontrollerde de bu durum teyit ediliyor. Fakat şikâyetleri artınca tam teşekküllü bir devlet hastanesine gidiyor ve böbrek yetmezliği olduğu teşhis ediliyor. Sendikalaşma sürecinde ise artan baskılardan sonra felç geçirip sol tarafı tutmuyor ama inancı gitmiyor: ''Flormar’a muhakkak sendika girmeli'' diyor…

Flormar’ın reklam sloganı ''Biz İstersek Yaparız'' onların eylemlerinde, direnişlerinde ete kemiğe bürünüyor, fabrika önündeki direniş devam ediyor…

Bizler İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak Gebze Havzası’na dair hazırladığımız bu kısa raporu Petrol-İş’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe başlayan Flormar işçilerine adıyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, iş kazaları ve cinayetlerinin önüne geçilmesi için sendikalı olmak bir haktır. İş cinayetlerine karşı sendikalı ol.

Raporda, Gebze Havzası'nda 1 Ocak 2013 ila 30 Nisan 2018 tarihleri arasında en az 94 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

İSİG tarafından konu ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” olmaktadır. Bu dönemde Gebze Havzası’nda 600’e yakın işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği öngörülmektedir. Ancak bu hususta hiçbir bilgi bulunmamaktadır…

Raporumuzda Gebze Havzası ibaresini kullandık. Bundan kastımız Gebze, Çayırova ve Darıca ilçeleridir. Gerek bir işçi havzası olarak bir bütün olması gerekse Çayırova ve Darıca’nın 10 sene evveline kadar Gebze’nin bir parçası olması nedeniyle raporumuzda böyle bir yöntem izlenmiştir.

- Elimize ulaşan bilgiler ışığında 2013 yılında en az 4, 2014 yılında en az 17, 2015 yılında en az 19, 2016 yılında en az 18, 2017 yılında en az 28 ve 2018 yılının ilk dört ayında en az 8 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi...

-94 emekçinin 88’i ücretli (işçi ve memur), 6’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Yani Gebze Havzası tam bir işçi kenti…

-Ölenlerin 5’i kadın işçi, 89’u erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil ve atık toplama işkollarında gerçekleşti…

Kaynak: İSİG

25 May 2018 - 10:13 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ersoy’dan ilin bakanı Fikri Işık’a - İlimizdeki bu katliam gibi acı haberlerdende bahsedermisiniz Kocaeli halkına,yanlış hatırlamıyorsam organize sanayi bölgelerinde yönetim kurullarında kamudan da üst düzey birileri bulunuyordu,Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin konu ile ilgili raporları var mı?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Mayıs 10:13


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler