Atatürk’e büyük terbiyesizlik!

NATO’nun Norveç’te düzenlediği komuta kontrol amaçlı Trident Javelin adlı tatbikatta Atatürk’ün fotoğrafının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da isminin ‘düşman taraf’ olarak gösterildiği ortaya çıktı

Türkiye tatbikattaki 41 askerini geri çekme kararı aldı. Skandal sonrasında NATO’dan en üst düzeyde resmi özür geldi. Olayın bir medya teknisyeni ve Norveç ordusunda görevli bir sivil personelden kaynaklandığı belirlendi.

Sahada asker bulundurmadan bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen türden bir tatbikat olan ve 8 - 17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Trident Javelin’de kullanılmak üzere Atatürk’ün fotoğrafı internetten alınarak ‘düşman kampta’ yer alan isimler arasına yerleştirdi. Atatürk’ün fotoğrafı, Norveç’teki Ortak Harp Merkezi’nde (JWC), simülasyon bağlamında oluşturulan ‘düşman liderler biyografisi’ içinde yer aldı. Skandal olayı, Atatürk fotoğrafının kullanıldığı tatbikatta görevli Türk subaylar tespit etti. Bu tespitin yapılmasının ardından bir yandan yerinde müdahalede bulunularak fotoğraf kaldırılırken diğer yandan da Genelkurmay Başkanlığı ile temasa geçildi. Ankara’nın uyarısı üzerine Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı da devreye girerek olayın aydınlatılması için inceleme başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda sorunun tatbikatta görevli bir medya teknisyenin hatası olduğu belirlendi. Teknisyen fotoğrafın Atatürk’e ait olduğunu bilmediğini savunarak özür diledi. Özür yeterli görülmedi ve ilgili kişinin görevine son verildi.

KASITLI HAMLE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isminin geçtiği olumsuz gelişme ise hatadan çok kasıt içermesiyle dikkat çekiyor. Gelişmenin odağında ise Norveç ordusunda görevli bir sözleşmeli sivil personel yer alıyor. NATO yetkilisinden alınan bilgiye göre, Norveç Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir sivil personel, Hollanda’daki karargâhta, simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında ‘Recep Tayyip Erdoğan’ adlı sahte hesap açtı. Hesaptan atılan mesajlarda, simülasyonda Erdoğan’ın ‘düşman ülke liderleriyle’ yakın ilişki içinde olduğu ve işbirliği yaptığı yönünde ifadeler kullanıldı. Bir önceki gelişmede olduğu gibi bu olay da Türk subayların dikkati sayesinde ortaya çıktı. Personelin uyruğu ve kimliği açıklanmazken, olayın ortaya çıkmasıyla tatbikattaki görevine son verildi. İlgili kişinin Kürt kökenli bir Norveçli olduğu yönünde iddialar bulunsa da NATO kaynakları bu iddiaları doğrulamadı.

NORVEÇ ÜZÜNTÜSÜNÜ BİLDİRDİ

NATO’nun askeri kanadı ve siyasi kanadı üzüntüsünü Türkiye’ye doğrudan ve üst düzeyden iletti. Türkiye’nin NATO’nun çok önemli müttefiklerinden biri olduğunu ve bu gelişmenin yaşanmasının üzüntü verici olmanın ötesinde kabul edilemez olduğu da yetkililerin altını çizdiği unsurlar arasında yer alıyor. Norveç de yaşananlardan duyduğu üzüntüyü Ankara’ya iletti.

NATO PERSONELİ DEĞİL İKİ KİŞİ KOVULDU

KANADA’da bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olaydan haberdar olmasının ardından yazılı açıklama yaparak resmen özür diledi. Stoltenberg açıklamasında, “Yaşananlar bireysel eylemlerin bir sonucudur ve NATO’nun görüşlerini yansıtmamaktadır” dedi. Görevlinin NATO personeli olmadığı ve Norveç ordusuna bağlı olduğu da en üst düzeyden açıklandı. TSK’dan yapılan yazılı açıklamada da “Olayların kişisel olduğu ifade edilmiş ve olaylardan sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği bilgisi alınmıştır” denildi.

DİJİTAL TATBİKAT

8 - 17 Kasım 2017 tarihleri arasında masa başında yapılan tatbikatın adı ‘Trident Javelin’. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre tatbikata Genelkurmay Başkanlığı’ndan 4, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 10, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 3, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 20, Genelkurmay Özel Kuvvet Komutanlığı’ndan 4 olmak üzere toplamda 41 asker katıldı.

KANADA'DA YÜZ YÜZE

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Kanada’da görüştü. Stoltenberg’in talebi üzerine yapılan görüşmede, Stoltenberg tatbikatta yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür diledi. Konu ile ilgili olarak Norveç’te bir idari soruşturma başlatıldığını ifade eden Stoltenberg, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da özürlerinin iletilmesini talep etti. Akar da, başlatılan idari soruşturmanın sadece olaydan sorumlu kişiler ile sınırlı kalmayıp, etraflı bir soruşturma yapılması ve bazı kişilerin kendi amaçları için NATO’yu araç olarak kullanmasına ve ittifakın dayanışmasına zarar vermesine müsaade edilmemesi gerektiği ifade etti.

TSK: KABUL EDİLEMEZ

Genelkurmay Başkanlığı da yazılı açıklama yaptı: “Yaşanan olayların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, konu NATO makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilmiş ve tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin derhal çekilmeleri emredilmiştir. Sıralı NATO makamlarınca, yaşanan olaylardan duyulan üzüntü ve olayların kabul edilemez olduğu belirtilerek, yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir. Konu ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir.”

BAŞSAVCILIKTAN SORUŞTURMA

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO’nun Norveç’te düzenlediği tatbikatta Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alınmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık açıklama yaptı: “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret ve aşağılama içeren eylemler nedeniyle fail veya failler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2017/191338 sayıyla soruşturma başlatılmıştır.”

DIŞİŞLERİ: GAYRI AHLAKİ

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Norveç’te yapılan NATO tatbikatındaki skandala tepki gösterdi. Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir” ifadesi kullanıldı.

Kaynka: Hürriyet

18 Kas 2017 - 10:05 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler