Atatürk'ün İzmit'ten son geçişi... Belgesele başlanana kadar, 9 kişi vefat etti!

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının 19 Kasım 1938 tarihinde İzmit’ten ilk ve son defa geçişine tanıklık eden İzmitliler o günü anlatıyor. Belgeselin çekimine başlandı. Belgeselde Atatürk’e vize veren İngiliz komutanın ses kaydı ve naaşın İzmit’ten geçişinin görüntüleri de yer alacak

Atatürk'ün İzmit'ten son geçişi... Belgesele başlanana kadar, 9 kişi vefat etti!
Atatürk'ün İzmit'ten son geçişi... Belgesele başlanana kadar, 9 kişi vefat etti!
+2
Haber albümü için resme tıklayın

10 Kasım 1938… Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılıp sonsuzluğa intikal ettiği kara tarih… Vefatından 9 gün sonra körfezin üstü karanlık, hüzünlü bir kasım gecesi, onu bekliyor İzmitli, Atatürk geçecek ilk ve son defa… İzmitliler sel olmuş, ay yıldızlı bayrağa sarılı tabutu 12 generalin omuzlarında İzmit gar binasına taşınıyor, Ankara’ya gönderilecek… Ata’yı son defa görmek istiyor İzmit halkı, gar binasına ve bugünkü Heykel alanına akın ediyor. O günlere şahitlik edenler aramızdan göçüp giderken geçen yıl, o günleri gören 19 kişi tespit edildi ve bir belgesel çekilmeye karar verildi. ÇEKÜL Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi, o günleri gören, o anı yaşayan insanların o anki duyguları nedir ne gibi duygusal anlar yaşamış olabilirler diye düşünüp, hayatta olan 19 kişiden o günleri dinlemeyi kararlaştırdı. Ancak Numan Gülşah’ın dediğine göre İletişim Fakültesi, bir senedir yoğunluğunu gerekçe gösterip belgesele başlamadı, ADD de işi İletişim Fakültesi’ne bıraktı ve geciken belgesel çekimleri sırasında o güne şahitlik eden 9 kişi vefat etti. O 9 kişi arasında kısa süre önce aramızdan sırasıyla ayrılan Cemal Turgay, Nasut Kayalı da vardı. Hal böyle olunca Numan Gülşah duruma müdahale etti. CR Yapım’a öneride bulundu ve şirket çekimlere bugün itibari ile başladı. 19 kişiden 9’u aramızdan göçmüştü, 3 kişi daha tespit edildi bu süreçte ve şu anda o günlere şahitlik eden 13 kişinin anlatımlarının da içinde yer alacak “Atatürk’ün İzmit’ten ilk ve son defa geçişi” konulu bir belgesel çekimi gerçekleştiriliyor.

Belgesel, bugün saat 13.00 sıralarında Kartepe Arslanbey’de ikamet eden 92 yaşındaki Resmiye Çetin ile yapılan röportajla start aldı. Gülşah, Resmiye Çetin’in ardından yine o güne şahitlik eden Doğukışla Parkı mevkiinde ikamet eden 94 yaşındaki öz dayısı Osman Biçimli ile çekimlerin süreceğini açıkladı. Gülşah, CR Yapım’ın çekimleri 15 gün içinde tamamlamayı hedeflediğini kaydederken 19 Kasım 2018 tarihinde yayınlanacağını dile getirdiği belgeselle ilgili önemli bir ayrıntı da verdi.

Atatürk’ün ölümsüzleştiği 1938 yılında Mudanya’da dünyaya gelen Gazeteci Nezih Uzel’in, İstanbul’un işgali sırasında Atatürk’ün Anadolu’ya geçişine vize veren işgalin İngiliz İstihbarat Yüzbaşısı John Godolphin Bennett ile 1972 yılında yaptığı söyleşinin 4,5 saatlik ses kaydını elinde bulunduran Gülşah, bu anlatımın da belgeselde yer alacağını dile getirdi. Cenazenin götürülüşü, o günü anlatanlar ve ses kaydının birleşimi ile oluşacak olan belgesel, şimdiden merak uyandırdı… 

27 Şub 2018 - 15:03 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler