Emma Kıskançlık Yapıyor

Yazarı Pakita ve resimleyeni Marygribouille olan “Emma Kıskançlık Yapıyor” kitabı yine bir seriye ait. Uyur Gezer Kitap tarafından basımı yapılan kitap belirli bir niyetle yola çıkıyor. Bu anlamda daha önce yazdığım benzer kitaplarda olduğu gibi çocuk edebiyatında nerede durduğu konusu soru işareti. Bununla birlikte beğendiğim ve okurken yanımdaki çocuk ile konuşma aralığı yakaladığım kitaplardan birisi elimdeki. Daha da önemlisi bir grup öğrenci ile öğretmen arasında geçen düşünme pratiği üzerine çok güzel bir örnek. Çocuklarla felsefe yapıyor yazar ve buna bizi de dahil ediyor okur olarak.

Kitabın kapağında “Duygu Okulu” yazılı. Çocukların okul hayatına dair yaşadığı duygulara yolculuk ediliyor kitaplarla. Bu yolculukta iletişim, empati, felsefe, düşünme daha birçok kavram bize eşlik ediyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki bir duygunun tanımlanması ve kabul edilmesi son derece zarif bir şekilde işleniyor kitapta. Emma adındaki bir kız çocuğu çok sevdiği arkadaşı Lea’yı kıskanıyor ve bunun üzerinden tüm sınıf kütüphanede biraraya gelerek bu kavram üzerine konuşmaya başlıyor. Öğretmenleri de sadece yönlendirici olarak yer alıyor, soru soruyor ve bu sorulara yanıt üreten çocuklardan yeni sorular üretiyor. Böylece çocuklar daha önce düşünmediklerini konular üzerine düşünüp kendi duygularıyla hem yüzleşiyorlar, hem de bunların kendilerinde sebep olduğu durumlara göz atıyorlar. Beğendiğim bir diğer yan ise didaktik bir dilin olmaması ve tamamen çocukların göz hizasından bakabilmesi yazarın. Resimler de elbette buna eşlik ediyor. Sınıf Radyosu adını verdikleri sohbet aracılığıyla çocuklar ortaya çıkan sorun üzerine beraber düşünüyorlar ve sorunu yaşayan kişinin de düşünmesini sağlıyorlar. Eleştirme, ötekileştirme veya ayıplama yok bu sohbette; sadece anlama telaşına tanık oluyorsunuz. Her çocuğun kendi hayatından örnekler verdiği sorular üzerinden okur olarak siz de kavramı tekrar gözden geçiriyorsunuz. Sınıftaki çocukların son derece içten ve samimi olarak verdiği yanıtlar, kıskançlığı nedeni ile üzgün ve kızgın olan Emma’nın da konuşmasına ve duygusunu aktarabilmesine olanak sağlıyor. Öğretmenden gelecek bir uyaran değil de arkadaşlarından gelen uyaranlarla bunun oluşması da biz büyüklere bir ders niteliğinde. Konuşan, düşünen ve eleştiren çocuklar tam da istediğimiz türden aslında. Öğretmenin oldukça güzel soruları ile farklılıkların aslında zenginliğimiz olduğu sonucuna varan öğrenciler kadar okur olarak bizler de bu sohbete dahil olduğumuz için mutlu oluyoruz. Basit bir kıskançlık meselesi deyip konuyu o saniyede kapatmak yerine, kavramın kendisi hakkında düşünmemizi, farklılıklar üzerine sohbet etmemizi sağlayan, özgüven, empati ve iletişim gibi konuları da önümüze getiren kitap bence son derece yararlı. Son dönemlerde ülkemizde ve dünyada yaşanan şiddet olayları belki de bunların eksikliğinden kaynaklanıyor. Düşünmeden ve empati kurmadan yapılan yorumlar kadar duygularımızı ve bunların bizlerde neden olduğu durumları da gözardı edince şiddet ve zorbalık kaçınılmaz oluyor.

Bu kitabın elime nasıl geçtiğine de kısaca değinmek istiyorum. Çocuk edebiyatı üzerine yazdıklarımı bir süredir radyo programına taşıyorum. Bu programlarda çocuk edebiyatı rehberliğinde bazı konuları sohbet konusu olarak ele alıyoruz. Onlardan bir tanesi de çocuklarla felsefe eğitimi oldu ve konuğum Hülya Kılıç Ünsalan’dı. Kendisi özel bir okulda 1 yıldır çocuklarla (ilköğretim çocukları) çalışıyor ve felsefe eğitiminin pratiği hakkında bizimle sohbet etti. Geldiğinde yanında getirdiği kitaplardan birisi de bu yazıya konu olan Emma Kıskançlık Yapıyor’du. Sınıfta dersin nasıl işlendiğini hayal ediyordum ama bu kitap hayalimi biraz daha renklendirdi diyebilirim. Şimdi sadece o renkli hayalin hareketi kaldı geriye. Bu vesile ile bir kez daha kendisine teşekkür ediyorum. Yazı dili ve çocuklarla konuşma şekli açısından şimdiye kadar okuduklarımızdan farklı ve farklılığıyla güzel bir kitap ile siz de güzel bir Pazar günü geçirebilirsiniz belki. Tavsiye ile…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Saadet Sevinç Doğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler