Büyükşehir MİA’da konkordoto mu ilan etti??

Bundan tam 12 ay önce,

2018 yılı Ocak ve Şubat ayları yoğun bir MİA tartışmaları ile geçmişti.

Çok fazla geriye gitmeden konuyu hatırlamaya çalışırsak,

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından en son Nazım İmar Plan değişikliğinin yapıldığı 11.05.2017/ 281 sayılı karar ile,

MİA alanında,

Körfez Küçük Sanayi Sitesinin kuzey doğusunda bulunan Küçük Sanayi Alanı kullanımlı muhtelif adalar MİA alanı içine alınmış

Yine aynı kararda,

İl Jandarma Komutanlığı,

İl Emniyet Müdürlüğü,

İSU gibi kurumların çeşitli talepleri de yerine getirilmiş ve bahse konu Nazım İmar Plan Değişikliği 2017/281 nolu karar oy çokluğu ile onaylanmıştır.

Büyükşehir Meclisince onaylanan MİA ile ilgili Nazım İmar Plan Tadilatı üzerine,

İzmit Belediyesi de söz konusu Nazım İmar Planına uygun olarak hazırlamış olduğu Uygulama İmar Plan değişikliğini kendi meclisinden geçirip Büyükşehir Belediyesine onaylanmak üzere yollamış ve bu karar 13 Temmuz 2017 Meclisinde gündeme alınarak Büyükşehir İmar Komisyonuna havale edilmiştir.

12 Ekim 2017 tarihli Büyükşehir Meclisinde söz konusu Uygulama İmar Plan Tadilatı ile ilgili o güne kadar herhangi bir karar alınmadığı için meclisten Süre Uzatım kararı alınmıştır.

MİA'DA SORUNUN ANA KAYNAĞI..

Aralık 2017 tarihine kadar MİA 1/1000 UİP dosyası ile ilgili herhangi bir karar alınmamış olup,

Bu arada 14 Aralık 2017 tarihli Büyükşehir Meclis gündemine, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir Nazım İmar Plan değişiklik teklifi sunulmuştur.

Bu Nazım İmar Plan değişiklik talebinde içinde REAL AVM nin de bulunduğu muhtelif adalar MİA alanı B1 Bölgesi içine alınmak istenmiştir.

Gerek İzmit Meclisinin hazırlayıp göndermiş olduğu ve Temmuz 2017 de Büyükşehir Meclis gündemine alınan Uygulama İmar Plan Tadilatı,

Ve gerekse Aralık 2017 Meclis gündemine alınarak Büyükşehir İmar Komisyonuna gönderilen Nazım İmar Plan değişikliği teklifi,

Büyükşehir İmar komisyonunca incelenmeye başlandığında,

Büyükşehir Belediyesi gündeme aldığı Nazım İmar Plan Değişikliği dosyasında MİA B1 bölgesine aldığı yeni adalar için Uygulama İmar Planına yetkisinde olmamasına rağmen müdahale edip plan notlarına ilaveler yaparak MİA alanında REAL AVM nin de içinde bulunduğu bazı büyük parseller için ilave bonuslar vererek bu parsellerde Emsal oranlarını artırmak istemiştir.

Bu kararları Büyükşehir İmar Komisyonundan oy çokluğu ile geçirerek Ocak 2018 Büyükşehir Meclis gündemine almıştır.

***

MİA'DA EMSAL ARTIŞINA TEPKİLER..

İşte bu noktada İzmit Kamuoyunda büyük parsellere tanınan bu emsal artışlarına tepki oluşmuş ve karar Ocak 2018 Meclisinde görüşülmeyerek komisyona iade edilmiştir.

Komisyona iade edilen bu dosyalar hiçbir değişiklik yapılmadan aynen yine oy çokluğu ile kabul edilerek Şubat 2018 Büyükşehir Meclisine gönderilmiş ancak tepkilerin artması nedeniyle ikinci kez meclisten geri çekilmiş ve komisyona iade edilmiştir.

2018 in Ocak ve Şubat ayları bu yoğun MİA tartışmaları içinde geçmiş, bir kesim MİA ile yapılan ilave emsal artışlarını savunmuş, diğer bir kesim ise bunun haksız rant yaratacağını belirterek karşı çıkmıştır.

Bizler de o günlerde yapılan değişikliğe karşı çıkmış ve nedenlerimizi anlatmış idik.

Bu ilave emsal artışını savunan belli bir kesim işi abartmış ve MİA daki bu emsal artışına karşı çıkanları vatan hainleri ile eş tutacak çılgınlığa cüret etmiştir.

İkinci kez meclisten geri çekilen MİA Plan değişikliği dosyası aradan geçen 11 aylık süre içinde adeta unutulmuş ve komisyonda beklemeye alınmıştır.

Sürekli alınan süre uzatım kararlarının yönetmelik ve genelgelere uygun olmadığını belirterek Haziran 2018 tarihinden beri alınmış olan süre uzatım kararlarına muhalefet şerhi koymaktayız.

İşin ilginç tarafı ise MİA nın Kocaeli kentini uçuracağını iddia edip de canhıraş bir şekilde savunanlar,

Ocak ve Şubat 2018 aylarında tüm köşe yazılarını MİA yı savunmakla geçirenler,

Aradan 10 ay geçmesine rağmen MİA projesi neden uyutuldu diye soramamaktadır..

****

İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ GENELGESİNE NEDEN UYULMUYOR?

Şimdi gelelim işin mevzuat kısmına,

Büyükşehir Belediyesi İlçe Belediyesinin göndermiş olduğu 1/1000 Uygulama İmar Planını üç ay içinde karara bağlamak zorundadır.

Eğer üç ay içerisinde ilçenin göndermiş olduğu 1/1000 UİP kararını onaylamaz ise, mevzuat gereği karar onaylanmış sayılmaktadır.

Yani bu durumda İzmit Belediyesinin 2017 Temmuz ayında Büyükşehire göndermiş olduğu tadilat dosyası Büyükşehir tarafından 3 ay içinde onaylanmadığı için İzmit Belediye Meclisinden geçmiş hali ile ( İlave bonuslar veren plan notları olmadan) şu an mevzuat gereği onaylanmış olması gerekirdi.

Bu konuda İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün,

18.04.2017 tarih ve 30546965-000-9156 sayılı Belediyelerin İmar Uygulamaları Hakkında Genelgesi açık ve net bir şekilde bu durumda ne yapılması gerektiğini belirtmektedir.

Bu genelgede,

“””Büyükşehir kapsamındaki ilçe belediye meclisleri tarafından alınan imara ilişkin kararlar, kararın gelişinden itibaren üç ay içinde büyükşehir belediye meclisi tarafından nazım imar plânına uygunluğu yönünden incelenerek aynen veya değiştirilerek kabul edildikten sonra büyükşehir belediye başkanına gönderilir. (Ek cümle : 6/3/2008 - 5747/3 md.) Üç ay içinde büyükşehir belediye meclisinde görüşülmeyen kararlar onaylanmış sayılır.."”

Genelgeyi,

https://www.yerelnet.org.tr/basvuru_kaynaklari/yy_mevzuati/mevzuat_detay.php?kod=1444&turu=ge

adresinden indirebilirsiniz.

****

MİA'da KONKORDOTO..

Sonuç olarak Büyükşehir Belediyesi İçişleri Bakanlığının bu amir hükmü ortada iken ilçeden gelen 1/1000 Uygulama İmar Plan değişikliğini 16 aydır karara bağlamayarak açıkça bu genelgeye aykırı hareket etmekte ve görevini yapmamaktadır.

Yine İzmit Belediyesi ise Büyükşehir’e 16 ay önce göndermiş olduğu 1/1000 Uygulama İmar Plan değişikliğinin peşini bırakmış ve neden onaylanmadığını sorgulamamakta ve görevini yerine getirmemektedir..

Biz de buradan soruyoruz,

MİA ile ilgili Plan değişiklikleri meri mevzuata, genelgelere tabi değil mi?

MİA dosyasında mevzuat neden uygulanmıyor??

MİA ile ilgili 1/1000 Uygulama İmar Plan Tadilatı neden 17 aydır bekletiliyor?

MİA da tıkandıklarını söyleyen Büyükşehir Belediyesi,

Şimdi de MİA'da KONKORDOTO mu ilan etmiştir.

Sağlıcakla Kalınız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aysun Özcan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

SADECE MİA MI - TELEFERİK? GÖLKAY HAVUZ OLACAKTI...ARŞİVİN DİLİ OLSADA KONUŞŞA

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 14:57
01

Ersoy CHPli - Mia da Mia diyeceklerine vatandaş perişan dedikçe Mia,vergiler artıyor millet ezildikçe eziliyor dedikçe Mia,benzine zam dedikçe Mia,bu ilin en büyük sorunu
ÇOK CİDDİ RANT ÇETELERİYLE şehir işgal edilirken bunlara kimsenin küfretmemiş olmasıdır bana göre ve ben hepsine birkez daha dümdüz küfrettiğimi gururla bildirir alayına bir İzmit çocuğu olarak SİZ KİMSİNİZ ULAN HALKIN HAKKINI YEMEYE,zeytinyağı gibi olmaya alışmış,milletin çocuklarını en basit işlerde torpil arar hale getirecek,KENDİ KENDİNİZİ SABAH AKŞAM ÖVÜP,halkın gözünü boyayabileceğinizi SANARSINIZ BRE İHALE FESATÇILARI KANUN TANIMAZLAR!Sayıştay raporlarını MİLLETİMİZİN OKUMASI VE GERÇEKLERİ GÖRMELERİ dileğiyle demek istiyorum!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 14:57


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler