Bu fotoğrafa baktıkça yüreğimiz kan ağlıyor

İlk olarak 3.11.2004 yılında çıkmış olan ve de 3.12.2004 tarihinde resmi gazete de yayınlanmış olan, daha sonra ilave edilen maddelerle değişiklikler yapılan bir yönetmeliğimiz var.

Bu yönetmelik;

Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerine ait ortaöğretim ve yükseköğretim yurtlarının açılması, yönetilmesi, işletilmesi, devri, nakli, denetlenmesi, kapatılması ile öğrenci disiplin işlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Bu Yönetmelik hükümleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait yurtlar hakkında uygulanmaz.

Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri, bu Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olmak kaydıyla ortaöğrenim veya yükseköğrenim öğrencileri için yurt açabilir.

Yurtların açılması ve işletilmesi Bakanlığın iznine tabidir. Bakanlık, bu yetkisini valilikler aracılığı ile kullanabilir.

Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılan müracaat üzerine Bakanlıkça/valilikçe düzenlenecek olan yurt açma izin belgesinde kapasite durumu, barınacak öğrencilerin cinsiyet ve öğretim kademeleri, ücret ve yemek durumu, yurt kurucusuna veya kurucu temsilcisine ait kimlik bilgileri belirtilir.

Yurt binalarına açılma izni verilebilmesi için; Ortaöğretim yurdu binasının meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, kadehle veya açık olarak alkollü içki satılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile içki servisi yapılan yerlerden kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması esastır. Ortaöğretim yurdunun açılmasına izin verilirken aralarındaki uzaklığın ölçümünde, bina ve tesislerin varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları; kapıların birden fazla olması durumunda ise en yakını esas alınır. Yüz metre uzaklığın ölçümünde, mevcut cadde ve sokaklar üzerinden yaya yolu kullanılarak, yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafe dikkate alınır.

Yükseköğretim yurtlarında mesafe şartı aranmaz. Ancak, yurtlar ile yukarıda belirtilen iş yerleri aynı binada bulunamaz.

Bu bentte belirtilen mesafenin tespiti il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce yapılır.

Binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya kontenjana yetecek bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması gerekir.

İlgili mevzuata uygun yangın merdiveni, yangına karşı söndürme malzemesi ve tesisatı olması gerekiyor. 

Ve en önemlisi bulunduğu ilin mülki amirliği alt müdürlük vasıtasıyla yılda en az iki defa denetlemesini yapması gerekiyor. 

Ülkemin yönetmelikleri var. Ama denetçilerinin bu görevi ne kadar yapıp yapmadığı önemli. 

Ayrıca alınan bilgilere göre binanın kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması gerekmekte iken ahşap olduğuna dair bilgiler gelmektedir. 

Bir çok sorular var ama hepsine cevap bulunacak veya bulunmayacak.

Evet; çok acı 11 çocuğumuzu yanarak kaybettik. Çocuklarımızın parmağına gülün dikeni batsa ne kadar canlarının acıdığını ağladıklarını biliriz, o yangında o canların nasıl acıyla hayatlarını kaybettiklerini düşünebiliyor musunuz?

Olayla ilgili olarak Yurt müdürü, bir bekçi, bir hizmetli ve beş eğitmen gözaltına alınmışlar.  Yüreklerimize su serpildi. Failler yakalanmışlar. Gülelim mi ağlayalım mı bilemiyorum. 

 

Ulusal medya da yer alan bu fotoğrafa baktıkça yüreğimiz kan ağlıyor. 

Güle güle çocuklar bundan sonra size hiç kimse kötülük yapamayacak. 

Güle güle.

Kimsenin, ama çocukların hiç ölmediği bir dünya dileğimle.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erhan Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler