Bilmediğiniz Muhammed Ali!

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Muhammed Ali, bir neslin idolü haline gelmiş ve gerçekte sahip olduğu karakter ve inançları, toplumlara aslında olmadığı gibi yansıtılmış gibi görünüyor. Aksi halde, Muhammed Ali'nin yumrukları dışında övülecek herhangi bir yanı olmadığını görmek için hakkında yazılan propaganda metinlerinin ötesine, perdenin ardına bakmak yeterli. 

Muhammed Ali'nin bilinen anlamıyla bir Müslüman olduğu düşüncesi başlı başına hata ve aldatmacadan ibaret. Ali'nin Müslümanlığı hakkında gerçekçi bilgilere sahip olsaydı eğer, Türkiye'de kendisini seven inançlı bireylerin önemli bir kesimi bu ilgilerinden ötürü üzülürlerdi muhtemelen. 

Zira, Muhammed Ali'nin İslam anlayışında Peygamberimiz Hazreti Muhammed yok, Ali için yegane peygamber, Amerikalı  Elijah Muhammed'dir ve hayatı boyunca ona sadık kalmıştır.

Muhammed Ali, bir kez konuşmaya başladı mı onu susturmak imkansızdı, ringe çıktığında gösterdiği seri hareketlerinin bir benzerini konuşma üslubuna yansıtmış ve makineli tüfek gibi konuşabilmesinin yolu onun karşısındakini asla dinlememesinden ve ağzına gelen her lafı etmesinden geçiyordu. Elbet çok laf bol hakaret ile süsleniyor, Malcolm X tarafından devşirilmesinin ardından ırkçılığa karşı çıktığı söylenen Ali, karşılaşacağı Afro-Amerikan rakiplerini küçük düşürmek için kamera karşısında onları gorile benzettiğini söylüyor ve goril taklidi yaparak ya da elinde salladığı goril oyuncağı ile onları küçük düşürmeye çalışıyor, kendisi kadar hızlı ve akıcı konuşma becerisi olmayan öteki bazı Afro-Amerikan rakiplerinin konuşmaları ile aşağılayıcı bir üslupla dalga geçiyordu. Kaldı ki, Ali'nin ırkçılığa karşı duruş sergilediğini söylemekte de bazı sıkıntılar bulunmaktadır.

O halde gelelim Ali'nin şu meşhur politik duruşuna, Malcolm X'in katkıları ve Ali üzerinde sürdürdüğü ısrarlı çalışmaları olmasa, Muhammed Ali'nin hayatta politik bir görüşü dahi olmayacaktı.  Malcolm X, bildiklerini ve kendisinin ve hatta Elijah Muhammed'in İslam ideolojisi ile süslenmiş hayat görüşünü Ali'ye aşıladığı zaman, ünlü sporcu büyük ölçüde hocasının sözlerini tekrar ederek siyasi bir duruş sergilemeye başladı. Fakat şampiyonun asıl idolü daha ziyade Elijah Muhammed olacaktı ve Malcolm X ile Elijah'ın araları bozulduğunda ve uzaklaştıklarında, Ali röportajlarında X'i reddetmeye ve sanki aralarından yakın zamana kadar su sızmazmış da, sadece şöyle bir tanışmışlar gibi bir intiba yaratmaya yönelecekti. Malcolm X, muhtemelen yolunu ayırdığı Elijah Muhammed tarafından bir suikast ile öldürtüldüğünde, Ali zaten bir süredir X ile görüşmüyordu. 

Çünkü Ali, peygamber olduğunu iddia eden Elijah Muhammed'e daha yakındı, siyah ırkın üstünlüğünü ve beyaz ırkın şeytan olduğunu iddia eden İslamo-faşist ve ırkçı olan Elijah'ın sadık bir müridiydi.

 

Zamanla gözleri açılan Malcolm X, Elijah'ın bütünüyle değiştirilerek dönüştürülmüş, ağır bir ırkçılık ile süslenmiş İslam anlayışından uzaklaşıp Sünni İslam'a yönelirken Muhammed Ali ise Elijah'ı ve o'nun ırkçı İslam anlayışını benimser halde kalmayı tercih edecek, hayatı boyunca peygamberi Elijah'ın önderliğine sığınmış halde yaşamına devam edeceğini söyleyecekti.

Malcolm, Elijah'ın aşırıcı görüşlerini ve Elijah'ın kendisini peygamber ilan etmesine tahammül edemeyip ayrıldığında Sünni İslam'a yönelmiş, Muhammed Ali ise bu tavrından sonra Malcolm X'e sırtını dönmüş ve ırksal üstünlüğü savunan Elijah'ın sadık  bir müridi olarak dizlerinin dibinde oturup kalmaya devam etmişti.

Elijah tam manası ile kendisini peygamber ilan etmiş, sapkın ve ayrılıkçı/bölücü fikirleri olan türde bir kimseydi ve Ali de o'nun sadık bir kulu, müridi olduğunu her fırsatta dile getirirdi.

Gelişen bazı olayları daha iyi anlayabildiğimizi düşünüyorum. 

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erhan Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Barış gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Barış gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Barış gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Barış gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

x - sadece istediği açılardan değerlendirme yapmakta bu ülkenin üstüne yok..Ali 2004'te kendi ağzıyla, katıldığı kuruluşun yanlışlarını bildiğini ve buna hiçbir zaman gönülden inanmadığını(beyazların şeytan oluşu vs.) söyledi..kaldı ki hayatı boyunca en pişman olacağı şeylerden birinin Malcolm X'e sırtını dönmek olduğunu yine kendi ağzıyla söylemiştir..bunlara bakıldığında aslında sonradan uyanıp gayet de bizim gibi(!) bir müslüman olduğunu söyleyebiliriz. Bir iddiamız varsa lütfen detaylarını araştırıp ona göre ortaya atalım..yazdığım şeyler yıllar önce gerçekleşen ve alenen ortada olan bilinen şeylerdir. Bu şekilde yanlış bilgilendirmeler yaparak insanların kafasını karıştırmaya ve başkalarının imajını zedelemeye kimsenin hakkı olmadığını düşünmekteyim zira.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Haziran 17:17


Anket Körfez Belediye Başkanı kim olsun?
Tüm anketler